(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Sinds een jaar of wat wordt er onderscheid gemaakt tussen medicinale en recreatieve cannabis. Eigenlijk is dat grotendeels een kunstmatige tweedeling, op wellicht de productiemethode na. Maar uit deze Amerikaanse studie blijkt dat ook het ‘gewoon voor de lol’ consumeren van wiet gezondheidsvoordelen biedt. Wat heet; niet-medisch cannabisgebruik wordt “significant geassocieerd met 96% minder kans op cognitieve achteruitgang bij volwassenen van 45 jaar en ouder”. Simpel gesteld: minder snel dementie dankzij wiet!

Cognitieve vaardigheden of stoornis, wat is dat alweer?

Wellicht dat je wel weet wat er ongeveer bedoeld wordt met de term cognitieve vaardigheden of -stoornis. Voor degenen die ergens de klepel hebben horen luiden maar niet meer precies weten waar de klok hangt, hebben we een definitie van Emergis gescreenshot:

Maar niet getreurd of gewanhoopt, zoals wel vaker brengt cannabis redding. En dat is in dit geval dus ook nog eens een onverwachte ‘bijvangst’ aangezien het om recreatief cannabisgebruik gaat in deze studie!

Bijna vijfduizend deelnemers aan studie

Uit dit recente onderzoek, gepubliceerd in het tijdschrift Current Alzheimer Research, bleek dat recreatief cannabisgebruik “significant geassocieerd” is met minder cognitieve achteruitgang bij volwassenen van 45 jaar en ouder.

Voor de studie gingen onderzoekers van de SUNY Upstate Medical University in New York na of er een verband was tussen cannabisgebruik – inclusief de reden, frequentie en methoden achter dit gebruik – en subjectieve cognitieve achteruitgang (‘subjective cognitive decline’ in het Engels, oftewel SCD).

Het onderzoek baseerde zich op zelfgerapporteerde gegevens van 4.755 Amerikaanse volwassenen van 45 jaar en ouder die deelnamen aan het Behavioral Risk Factor Surveillance System van 2021.

 

Conclusie: ‘cannabis kan beschermend zijn voor onze cognitie’

Onderzoekers concludeerden dat noch cannabisgebruik in het algemeen, noch specifieke methoden van cannabisgebruik geassocieerd zijn met cognitieve achteruitgang. Maar, misschien onverwacht, was dat ook “niet-medisch gebruik significant geassocieerd is met 96% verminderde kans op SCD”, volgens de samenvatting van de studie.

Dr. Roger Wong stelt dat de belangrijkste conclusie van het onderzoek is dat cannabis beschermend kan zijn voor onze cognitie, maar dat meer studies nodig zijn. “We weten niet of recreatieve cannabis leidt tot betere cognitie, of andersom: dat degenen met betere cognitie meer geneigd zijn om niet-medische cannabis te gebruiken.”

En: “We hebben longitudinale studies nodig om op lange termijn te zien of niet-medicinaal cannabisgebruik onze cognitie in de loop van de tijd beschermt. Dat is iets wat we nog niet weten, maar dat onderzoek wordt bemoeilijkt omdat cannabis nog steeds illegaal is op federaal niveau.”

Opmerking: De onderzoekers schrijven dat de waargenomen effecten van cannabis kunnen worden toegeschreven aan meerdere factoren, zoals verschillende cannabinoïdesamenstellingen. Daarnaast wordt cannabis vaak gebruikt om slaap- en stressproblemen op te lossen, die beide risicofactoren zijn voor cognitieve achteruitgang naarmate we ouder worden.

LEES OOKTweelingenstudie: cannabis heeft – ook op lange termijn – nauwelijks negatief effect op cognitieve vermogens

LEES OOKCBD vermindert angst en verbetert het leervermogen (cognitie)

[beeld: Shutterstock]
(advertentie)