(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Cannabisliefhebbers zijn gek op de plakkerige kristallen op hun wiet. Hoe witter een top van de trichomen ziet, hoe beter. Maar er zijn maar weinig mensen die de ware kracht en functie van trichomen kennen. Want wat is de functie van die suikerlaag op wietplanten? In ieder geval niet alleen om ons stoned of high te maken, al doen ze dat wel uitstekend!

De trichomen waar een wereldberoemde soort als White Widow naar vernoemd is, hebben vele functies. Het beschermt de plant tegen overmatig zonlicht en hongerige dieren, en produceert tegelijkertijd de cannabinoïden waar we zo graag high van worden.

Het produceren van trichomen is trouwens zeker niet voorbehouden aan wietplanten alleen. Veel plantensoorten maken trichomen en deze kunnen, afhankelijk van de plantensoort ook veel verschillende functies hebben. Sommige vleesetende planten gebruiken trichomen zelfs om insecten mee te vangen.

Trichomen met en zonder klier (kop), door @ganjagod206

Trichomen met en zonder kop

De trichomen van cannabis kunnen we onderverdelen in twee soorten trichomen: glandular en non-glandular oftewel met of zonder kliertje of kop erop. Deze zijn verder weer in meerdere subcategorieën onder te verdelen.

Trichomen zonder kop zijn voornamelijk verantwoordelijk voor de bescherming van de plant zelf. Dit doen ze onder meer door dieren en insecten op afstand te houden en te voorkomen dat schimmels zich op de plant nestelen. Ook zorgen ze ervoor dat de plant genoeg vocht vasthoudt.

 

A cannabis hyperzoom, with rotation. 🔬Zoom in 1400% in 10 seconds. Ready? ENHANCE! Strain: Gorilla Glue #4 Created from 1800 still images across four separate 360 spins. Two shot with my telephoto and the closer two with the MP-E 65mm (one at 1:1, and the other at 3:1). Animated in Adobe After Effects and Premiere Pro. Grown by: @rosinevolution1 with @growerschoice 630w CMH Music: Ben, by @_spectrasoul_ #exploringcannabis #nugshots @ggstrainsofficial #gorillaglue #gorillaglue4 #trichomes #macro #hyperzoom #mpe65 #macromob #cannabis #cannabiscommunity #420 #trichometuesday #kush

Een bericht gedeeld door Erik Christiansen (@erik.nugshots) op

Non-glandular

Non-glandular trichomen kunnen uit één type cel en meerdere soorten cellen bestaan. Ze groeien op de bladeren, stammen en bladstelen en de toppen van wietplanten en werken als een soort schild tegen schadelijke UV-straling van de zon, waardoor de plant gezond en vitaal blijft bij grote hitte.

Trichomen zonder kop zijn de eerste trichomen die op een wietplant ontstaan, net als de zogeheten cystolithic trichomen welke ook geen kop hebben. Deze zitten voornamelijk op de bladeren en houden dieren en insecten tegen die van de bladeren willen eten.

Drie soorten glandular trichomen

Glandular trichomen zijn de trichomen die wel een kop hebben; hierin worden cannabinoïden zoals THC en CBD en terpenen (smaak en geurstoffen) geproduceerd en opgeslagen. Ze zijn ruim aanwezig op de wiet waar we allemaal zo graag van genieten. In tegenstelling tot de koploze trichomen bestaan de glandular trichomen altijd uit meerdere verschillende typen cellen.

Je weet het waarschijnlijk niet maar er bestaan drie soorten glandular trichomen met kop. Die met een duidelijke kop op een steel zijn het meest belangrijk voor het effect. Zij bevatten namelijk de meeste cannabinoïden, terpenen en andere aromatische olies. Zogenaamde capitate-sessile trichomen hebben geen steel en produceren veel minder cannabinoïden.
En dan zijn er ook nog de veel kleinere bulbous trichomen die met het blote oog niet te zien zijn. Deze produceren geen cannabinoïden en ook geen terpenen.

Oogsten met trichomen

Naarmate de bloeifase van een wietplant vordert, worden de trichomen rijper en rijper. Aan de kleur kun je zien hoe ver de trichomen gerijpt zijn en of het al tijd is om de wietplant te oogsten. Wanneer de trichomen ontstaan zijn ze transparant. Naarmate de cannabinoïden en andere werkzame stoffen ontstaan, worden de trichomen wittig en troebel van kleur. In dit stadium bevatten de trichomen de meeste werkzame stoffen. Wanneer je de plant nog langer laat bloeien, breekt een deel van de cannabinoïden weer af en wordt die bruin van kleur.

Bewaar wiet afgesloten in een pot zodat terpenen niet vervliegen. Foto: Shannon Peddell, Shutterstock

Het wordt aangeraden om te oogsten wanneer de meeste trichomen wit zijn en een klein deel (ongeveer 10%) van de trichomen bruin geworden is.

Wanneer wiet te droog wordt, kunnen de trichomen de terpenen niet goed vasthouden en gaat een deel van de geur en smaak van de wiet verloren. Bewaar je wiet dus niet zonder verpakking maar stop het in een pot zodat het een zekere hoeveelheid vocht kan behouden en de terpenen niet vervliegen.

[Openingsfoto: erik.nugshots via Instagram]
(advertentie)