(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Twee weken geleden gingen in Frankrijk een paar CBD-winkels open, reden voor veel Fransen om uren in een ellenlange rij te gaan staan om iets te mogen kopen daar. Het toont aan dat ze cannabis en hennep wel zien zitten en dat wordt ook helder uit een recente opiniepeiling waaruit blijkt dat 51 procent van de bevolking legalisering van wiet wenst.

CBD-winkels openen nieuw beleidspad

Voor het eerst in de geschiedenis is er nu dus een (nipte) meerderheid van de Fransen voor een andere aanpak van het cannabisbeleid. Dat is inderdaad dringend aan hervormingen toe, aangezien je nog steeds forse geldboetes kunt krijgen voor het simpele bezit van een jointje, laat staan als je je bezighoudt met kweken of verkopen. Beetje vreemd ook als je weet dat er bijna nergens in Europa zoveel wordt geblowd als juist in Frankrijk. Gelukkig staat er met president Macron wel iemand aan het Franse roer die hervormingen ziet zitten.

Onlangs nog ging er o.a. in Parijs een ‘cofy shop’ open, waar je echter geen THC-houdende cannabisproducten kunt krijgen maar uitsluitend hennep en CBD. Drukte van belang gelijk daar in de winkel en allemaal mogelijk gemaakt door een recente wetswijziging onder de regering Macron. En die zal zich bij eventuele verdere veranderingen gesteund weten door de laatste opiniepeiling van het Institut français d’opinion publique, in opdracht van denktank Terra Nova en van de politieke burgerbeweging Echo Citoyen.

De Fransen zeggen nu in meerderheid OUI tegen legale wiet… [beeld: Blablo101/Shutterstock]

‘Prohibitie en repressie werken niet’

Uit hun ‘Les Français et le cannabis’ peiling blijkt namelijk dat het kantelpunt is bereikt: 51% van de Fransen is nu voor legalisering van wiet, tegenover 40% tegenstanders en 9% die het nog niet weet. En inderdaad, Thierry Pech – directeur van Terra Nova, gelooft dat er een ’turning point’ is bereikt in de houding van de Fransen ten aanzien van cannabis: ‘Het Franse volk heeft geconcludeerd dat prohibitie (verbieden, red.) en repressie niet werken om de gezondheid van de gebruikers te waarborgen’.

Zoals gezegd, het zal ook eens tijd worden; ieder jaar worden er nog ongeveer 144.000 burgers gearresteerd wegens wietovertredingen, merendeels voor het bezit van kleine hoeveelheden of blowen in het openaar. Zij lopen dus het risico op een geldboete van liefst 3750 euro (!) en een gevangenisstraf van 1 jaar, hoewel dat laatste nog maar zelden daadwerkelijk wordt opgelegd.

Legaal wietgeld naar gezondheidszorg

In de peiling werd de Fransen ook gevraagd naar hoe een legalisering eruit zou moeten zien. Wanneer de belasting- en accijnzenopbrengst gebruikt wordt voor de financiering van het Franse gezondheidsstelsel, ziet 72% legale wiet prima zitten. Verder zegt 42% dat de drugshandel/smokkel moet worden bestreden en ziet 38% graag dat het grote publiek wordt voorgelicht over drugs.

Maar het is – lijkt ons – vooral het succes van legalisering in Noord-Amerika dat de Fransen inspireert. Immers, aan de andere kant van de oceaan worden bergen (legaal) wietgeld verdiend en dat zien ze rondom de Eiffeltoren ook wel zitten. Zo ziet 72% van de ondervraagde Fransen de legalisering van cannabis vooral als een manier voor het land om geld te verdienen. Legalisering als manier om hoogwaardige producten op de markt te krijgen heeft de steun van 70% en het verminderen van geweld/misdaad wordt door 61% gezien als een goede reden om over te gaan tot legalisering van cannabis.

Nóg meer steun voor medicinale cannabis

Goed, alle bovenstaande cijfers gelden voor de legalisering van recreatieve cannabis. Voor wat betreft medicinale wiet zijn de Fransen uiteraard nóg positiever: 82% is daar voorstander van. En een fraaie 62% steunt de beschikbaarheid van mediwiet in alle mogelijke vormen: gedroogde toppen, farmaceutische medicatie, wietolie en extracten. En vergoeding door de zorgverzekeraars, zoals in Duitsland te doen gebruikelijk (en in Nederland helaas afgeschaft)? Daarvoor is ook een meerderheid van de Fransen te porren: 56%.

Grappig (nou ja, eerder tragisch) is dat medicinale cannabis al in 2013 werd ‘gelegaliseerd’ in Frankrijk, maar dat er tot op de dag van vandaag nog geen één medicijn op cannabisbasis is verstrekt… Geen wonder dus dat slechts 21% van de Fransen gelooft dat de huidige wet niet veranderd hoeft te worden!

[openingsbeeld:  serpeblu/Shutterstock]
(advertentie)