(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De ogenschijnlijk simpelste zaken zijn vaak het moeilijkst bij het kweken van wiet. De meeste fouten worden daarom gemaakt bij dingen als water of voeding geven. En ook worden nog steeds veel te veel wietplanten veel te vroeg geoogst. Maar goed, hoe bepaal je dan precies wanneer je je wiet oogsten moet?

Om te bepalen of wiet klaar is om te oogsten kun je met een microscoop kijken naar de trichomen. Dat zijn al die kleine kristalletjes op de toppen, in de vorm van paddenstoeltjes. Maar goed, niet iedereen heeft een microscoop of zakmicroscoop, daarom gaat dit artikel over het bepalen van het juiste oogstmoment zónder microscoop. Heb je wel een microscoop, lees dan Is het al oogsttijd?

Wacht tot er geen nieuwe witte haartjes in je toppen bijkomen. Je toppen zullen op dat moment in de cyclus al heel sterk moeten geuren, de hele kweekruimte zal waarschijnlijk sterk naar wiet ruiken. Ook zien de toppen er dik, lomp en behoorlijk opgevuld uit.

  • Wacht tot tenminste 40% van de witte haartjes in de toppen bruin en ingedroogd zijn. Als dat het geval is zit je in het begin van de oogstbare periode. Als je je wiet nu oogst geeft het bij het roken een energieker effect en is de wiet nog niet op haar top qua potentie.
  • Wanneer niet 40, maar 50 tot 70% van de haartjes bruin en ingedroogd zijn is je wiet op zijn top qua potentie. Je wiet bevat nu het meeste THC. Als je voor potentie gaat moet je nu je wiet oogsten.
  • Wanneer 80 tot 90% van de haartjes in de toppen bruin en ingedroogd zijn, is je wiet over het hoogtepunt van THC heen. De wiet die je nu oogst geeft een meer ontspannen effect waarbij je moeilijker uit je bank opstaat. Dit komt omdat een deel van de THC in de wiet is omgezet in het meer ontspannende CBN. Mensen die op zoek zijn naar een goede pijnstiller doen er goed aan om hun wiet op dit punt te oogsten.

Zoals gezegd, er zijn preciezere methoden om het moment van oogsten te bepalen aan de hand van de trichomen zoals beschreven in Is het al oogsttijd? Daar heb je dan wel een microscoop bij nodig. Handig zijn de kleine zakmicroscoopjes zoals deze.

Rook ze!

(advertentie)