(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ongedierte zoals spint en trips zijn een grote nachtmerrie van kwekers. Ze kunnen een oogst namelijk ernstig in gevaar brengen en zijn lastig zonder gif te bestrijden. Lastig maar niet onmogelijk, want roofmijten lusten wel pap van de vegetarische insecten die je wietplanten leegzuigen, kijk maar:

Als je wiet kweekt dan wil je daar natuurlijk geen ongedierte op aantreffen, en zeker geen gifstoffen op spuiten. Een effectieve biologische manier om van ongedierte af te komen is er echter wel, door natuurlijke vijanden in te zetten.

De roofmijt is daar bijzonder geschikt voor, en heeft altijd wel trek in een spint of trips. Die weten ze ondanks dat ze stekeblind zijn feilloos te vinden, en dan eten ze net zo lang door tot hun voedselbron volledig is opgedroogd.

In deze video zie je de roofmijten aan het werk op een groot aardbeienveld. Met een macro camera werd hun microwereldje gefilmd terwijl ze zich tegoed doen aan de spint die de aardbeien bedreigen. Het is een monsterlijke maar milieuvriendelijke veldslag om te zien.

(advertentie)