(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Silicium is een met recht veelzijdige toevoeging in het wietplanten-dieet; het stimuleert de groei, verbetert de opname van voedingsstoffen, beschermt wietplanten tegen metaalvergiftiging, versterkt de cellen en de weerstand tegen ziektes en ongedierte en – jawel – silicium vergroot ook nog eens de opbrengst! Het werkt als volgt:

Als je het intro hierboven zo leest, lijkt silicium wel een wondermiddeltje voor wietplanten. Dat is het natuurlijk ook weer niet maar toch is er geen woord van gelogen. Silicium is het op één na meest voorkomende element in de aardkorst dus het is logisch dat planten het goed kunnen gebruiken. Het komt dan ook in grote hoeveelheden in planten voor en wanneer ze het niet kunnen opnemen, worden ze aanzienlijk zwakker dan planten die het goedje wel krijgen.

Versterkt cellen

Silicium werkt als cement voor plantencellen. Foto: Barbol, Shutterstock

Opgenomen silicium wordt binnen 24 uur permanent opgeslagen in de celwanden. Dit vormt een structuur van silicium-cellulose dat sterker is en razendsnel gevormd kan worden, veel sneller dan cellulose alleen. Hierdoor kunnen planten veel sneller groeien. Vergelijk het maar met cement tussen bakstenen, het versterkt cellen en versneld de celgroei.

Omdat silicium een niet verplaatsbaar element is, is het belangrijk dat je het gedurende de cyclus steeds blijft aanvullen zodat nieuwe plantengroei er ook van kan profiteren.

Verbetert de opname van andere elementen

Silicium zorgt ervoor dat alle vodingstoffen beter worden opgenomen. Beeld: Hemerocallis, Shutterstock

Door silicium aan je plantenvoeding toe te voegen, wordt de algehele opname van meststoffen beter. Het vergroot de hoeveelheid zink dat planten opnemen en vergroot de beschikbaarheid van stikstof in aarde. In aarde gaat namelijk altijd stikstof verloren, een natuurlijk proces dat silicium vertraagt. Verder balanceert het de opname van fosfor waardoor er geen overschotten zullen optreden wanneer je tijdens de bloeifase bijvoorbeeld een PK-booster gebruikt.

Beschermt tegen metaalvergiftiging

Silicium voorkomt overschotten van de metalen aluminium, mangaan en ijzer. Beeld: MarcelClemens, Shutterstock

Metalen zoals aluminium, mangaan en ijzer zijn essentieel voor een goede plantengroei. Maar wanneer planten er teveel van opnemen kan dat tot metaalvergiftiging leiden. Silicium concurreert met deze metalen om opgenomen te worden en voorkomt zo een metaalvergiftiging.

Wanneer er een silicium tekort in het medium heerst, kunnen wietplanten teveel van de genoemde metalen opnemen. Dit zorgt voor problemen die de productie en dus je oogst verminderen. Je denkt hierbij niet snel aan silicium, dus de kans op een goede diagnose (en oplossing) is klein.

Dikkere stammen, sterkere wietplanten

Van silicium krijg je een dikkere stam!

Een van de meest zichtbare resultaten, is dat het de stammen en takken versterkt en verdikt. En hoe dikker de stammen, hoe sneller de sapstroom en hoe dikker de toppen. Kortom; wietplanten groeien sneller groter en dikker. En wanneer de bloeifase komt en toppen dik en zwaar worden, dan zorgt silicium ervoor dat de takken al dat gewicht kunnen dragen.

Beschermt tegen ongedierte en ziektes

Silicium maakt wietplanten weerbaar tegen ongedierte en schimmels. Foto: Ky Camacho, Shutterstock

Als je net zoals ons geen fan bent van bestrijdingsmiddelen, dan brengt dit wondermiddeltje nog een geweldig voordeel met zich mee. Het beschermt wietplanten namelijk op twee manieren tegen ongedierte en plantenziektes. Omdat het de plantencellen verhardt en verstevigt kunnen biologische ziekteverwekkers er veel moeilijker in doordringen.

Maar ook wanneer een plant al wordt aangevallen door een ziekteverwekker zoals bijvoorbeeld meeldauw, helpt het. Alle silicium dat de plant op zo’n moment opneemt, gaat naar de plek waar de plant wordt aangevallen. Daar stimuleert het de productie van schimmel-bestrijdende stoffen om verdere aantasting te voorkomen.

Tenslotte zorgen de hardere cellen van de bladeren en takken ervoor dat sapzuigende insecten zoals spint, trips en luizen minder interesse in je wietplanten krijgen. Ze kunnen er simpelweg maar moeilijk in doordringen.

Vergroot je oogst!

Met silicium oogst je dikkere en zwaardere toppen. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

En dan het allerfijnste voordeel: het zorgt ervoor dat je meer wiet kunt oogsten! Planten die silicium krijgen, hebben donkerdere bladeren met meer bladgroen waardoor ze efficiënter licht kunnen omzetten in groei. De fotosynthese verloopt dus gewoon beter en dat geeft een sneeuwbal-effect, meer en sterkere stammen, grotere bladeren, dikkere toppen!

Ideaal voor hydrokwekers

Zeker voor hydrokwekers is het ideaal om deze toevoeging te gebruiken, want in minerale plantenvoeding zit het niet of nauwelijks. Dit komt omdat het een pH waarde boven de 7 nodig heeft om goed oplosbaar te blijven. Fabrikanten kunnen het niet in hun voeding doen omdat het dan reageert met de andere elementen. Hierdoor zul je het apart van je basisvoeding moeten toedienen, dit kan bijvoorbeeld met Silicate van Terra Aquatica. Dit product is ook goed te gebruiken voor wietplanten op aarde, maar voor aarde bestaan ook speciale korrels, zoals bijvoorbeeld Vitabrix van Mills.

(advertentie)