(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Niet alleen kinderen gedijen bij enige regelmaat, ook wietplanten worden beter van een constante omgeving. Cannabis growshop Plantarium weet er alles van en duikt dan ook vuistdiep in het onderwerp. Het optimale  klimaat voor wietplanten is namelijk zo constant mogelijk, en zorgt voor de mooiste en meeste opbrengst.

Cannabisplanten floreren bij constanten. Deze zin mag je helemaal letterlijk nemen. Wat we ermee bedoelen is dit: je wietplant houdt niet van schommelingen, maar bloeit en groeit optimaal wanneer alles wat haar kan beïnvloeden zo constant mogelijk is. Ze houdt niet van schommelingen in temperatuur, in vochtigheid, in de watergift, in lichtintensiteit, in voeding etc. etc.

Iedere kweker – zowel binnen als buiten – zou dit principe als voornaamste uitgangspunt moeten nemen. Het is daarbij een streven, want natuurlijk zullen er altijd enige schommelingen zijn. Je hebt immers niet alles in de hand en dat moet je ook niet willen. Vooral buiten is dat aan de hand, want soms is het een week droog en warm, en de week erna koud en nat. Het blijft Nederland natuurlijk. Gelukkig is de cannabisplant ongekend weerbarstig en zijn kwekers volhardend.

Ook jij wil je de opbrengst én kwaliteit van het eindproduct optimaliseren toch? Daarom vertellen we je vandaag alles over het hoe en waarom van (het streven naar) constanten. Tevens lees je tips over wat je kan doen om je oogst te verbeteren, voor zowel buiten als binnen. Heb je na het lezen meer vragen over de kleinschalige buiten- of binnenkweek? Bezoek ons dan in onze winkel of neem contact op via telefoon of mail.

Wietplanten gedijen goed bij regelmaat en een constant klimaat, en leveren dan ook meer en betere cannabis op. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

Constante #1: het klimaat

Wellicht een van de belangrijkste constanten in het rijtje is het klimaat rondom je plant. En om meteen met de deur in huis te vallen, zoals we wel vaker doen: uiteindelijk gaat het erom dat je plant zo goed mogelijk water verdampt via haar blad.

Dat klinkt misschien gek, maar een plant dient zo optimaal mogelijk te transpireren (te verdampen middels de huidmondjes in het blad). Hoe optimaler de transpiratie is, hoe beter. Zo zien we dat bij optimale transpiratie de plant ook het meest effectief water via haar wortels opneemt. Dit betekent dat voedingstoffen opgenomen worden, dat mobiele voedingstoffen effectief in de plant worden verplaatst, dat de plant haar interne temperatuur kan reguleren, dat het blad voedingstoffen ontvangt en in gezonde staat blijft, dat er daardoor zoveel mogelijk fotosynthese plaatsvindt, dat daardoor glucose verplaatst kan worden, dat voedingstoffen nieuw aan te maken plantmassa in de kroon bereiken… En zo kunnen we nog even doorgaan.

En ja, de oplettende kweker begrijpt ook dat alle zaken hierboven met elkaar samenhangen en elkaar beïnvloeden. Je begrijpt vast dat al deze zaken samen, uiteindelijk je oogst beïnvloeden.

Wat is klimaat?

Met het klimaat bedoelen we de relatieve temperatuur, de relatieve luchtvochtigheid en de luchtstroom. Even heel simpel gezegd, want we willen het niet te moeilijk maken.
Ten eerste de relatieve temperatuur. Dat betekent de temperatuur rondom het blad. We noemen het relatief omdat de temperatuur op verschillende plaatsen rond je plant verschilt. Zo kan het onder het blad kouder zijn dan bovenop het blad in het volle licht. Het is dus afhankelijk van waar je het meet, en wanneer. De temperatuur heeft invloed op hoeveel een plant zichzelf wil koelen en hoeveel water ze graag zou willen verdampen. Net zoals wij mensen zweten eigenlijk.

De temperatuur en luchtvochtigheid verschilt, afhankelijk van waar je het rond je plant meet. Foto: Artazum, Shutterstock

Ten tweede de relatieve luchtvochtigheid rondom het blad. Dat betekent de hoeveelheid vocht die de lucht rondom het blad vasthoudt. Net zoals de temperatuur is dit natuurlijk onderhevig aan veranderingen. Zo is het op een zeer warme dag vaak zeer laag in relatieve luchtvochtigheid. Denk dan aan een hete, droge zomerdag. De luchtvochtigheid kan invloed hebben op hoe makkelijk een plant vocht vanuit het blad afgeeft aan de omringende lucht.

Dampdrukdeficit

Daarbij gaat het eigenlijk niet om alleen de temperatuur, of alleen de luchtvochtigheid. Het gaat om beiden, en dan vooral de verhouding onderling. Naast dat ze elkaar beïnvloeden (zo kan warme lucht meer vocht vasthouden dan koude lucht), is het raadzaam om je eens te verdiepen in Vapour Pressure Deficit (dampdrukdeficit). Dit is een getal dat iets zegt over hoe makkelijk een blad zou kunnen verdampen.

Heel, heel simpel gezegd en vanuit de praktijk:

Eigenlijk wil je bij een bepaalde temperatuur ook een bepaalde luchtvochtigheid. Zie het als een range. Hoe hoger de relatieve temperatuur is rondom het blad, hoe hoger de relatieve luchtvochtigheid ook dient te zijn. Als de temperatuur oploopt, maar de luchtvochtigheid blijft laag, hebben de huidmondjes in het blad enorme moeite om te transpireren. Ze moeten letterlijk moeite doen om het vocht uit het blad te drukken in de hete, droge lucht. Hoe lager de temperatuur is, hoe lager de luchtvochtigheid ook dient te zijn. Dat heeft dan vaak niet zozeer met verdamping te maken, maar juist met schimmelvorming.

Het klimaat beïnvloedt ook de kleur van wiet. Zo zorgde een optimaal klimaat en high end LED voor deze kleurrijke Sweet Zensation. Het oog wil tenslotte ook wat!

Wist je dat?

Veel problemen in de cannabiskweek juist door een ongunstige verhouding tussen temperatuur en luchtvochtigheid komen? Het is dan vaak niet een gebrek aan voedingstoffen, maar juist een opname-probleem. Want zoals we al eerder zeiden; zonder een effectieve bladverdamping kan de plant ook minder water opnemen. En als de plant minder water opneemt, neemt ze ook minder voedingstoffen op. Zo betekent vergelend blad niet altijd een gebrek aan stikstof. Het kan ook zijn dat zo’n plant helemaal geen stikstof kan opnemen.

Verdampingsproblemen kun je herkennen aan de bladeren. Je kan typische bladkrullingen zien, van het puntje van de bladvingers tot de kartels en het gehele blad. Wil je daar meer over weten, lees dan dit artikel eens rustig door. Weet ook dat het oplossen van de bladproblemen niet altijd makkelijk is, of met een simpel antwoord opgelost wordt. Het is belangrijk holistisch te kijken en dat is precies wat we doen in onze winkel in Nijmegen.

Luchtcirculatie

Naast de temperatuur en luchtvochtigheid is ook de luchtstroom van belang. De luchtcirculatie rondom je plant dus. Dat betekent de luchtverplaatsing, oftewel hoe de lucht zich rondom je plant verplaatst. Denk dan aan wind bij de buitenkweek, of hoe je je (clip)ventilator in je kweektent hebt gepositioneerd.

De luchtstroom beïnvloedt namelijk best veel. Zo verdeelt het de warmte en vocht in de lucht in je kweektent, en voorkomt daarmee hotspots in vocht of in warmte in je bladerdek. Daarnaast zorgt wind voor een stevig fundament. Oftewel je plant gaat zich weren als de wind te krachtig is voor haar structuur. Dat doet ze door een dikkere stam aan te maken. En soms, in de buitenkweek, gebruikt ze de bovenzijde van haar wortels als verankering. Weet in ieder geval dat je in de binnenkweek je altijd streeft naar ‘bewegende bladvingers’ met een briesje. Flink zwiepende planten is echt niet nodig en vooral nadelig. Daar hebben we eerder een artikel aan gewijd, lees het gerust nog eens terug.

Nu is het de vraag, wat kan jij doen om deze omstandigheden te beïnvloeden? Daar gaan we in het volgende artikel op verder. Mocht je niet kunnen wachten dan helpen we je graag in de winkel verder. Uiteraard zijn we ook beschikbaar per telefoon en per mail. Zie daarvoor de contactgegevens op de Plantarium website.

[Openingsfoto: Stock-Asso, Shutterstock]
(advertentie)