(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De allerlaatste loodjes komen eraan voor veel buitenkwekers, en helaas is de kans op een warme en zonnige Indian summer maar klein. De kans dat je veel hebt aan Plantariums tips tegen schimmels bij buitenwiet is waarschijnlijk een stuk groter. Happy harvest!

Het einde van het buitenkweekseizoen nadert met rasse schreden. Helaas is het niet de zomer geweest waar we bij Plantarium op hoopten. Het was erg nat en ook de zon liet zich niet vaak zien. Natuurlijk hopen we volgend jaar op een betere zomer, maar voor nu roeien we met de riemen die we hebben. Daarom geven we je in dit artikel 6 tips om dit jaar zo goed mogelijk af te sluiten. Kortom; wat je nu nog kan doen om schimmels zoals meeldauw en toprot te minimaliseren.

Tip 1: geen regen op je wietplant!

Hier hebben we natuurlijk al genoeg over geschreven. Inmiddels weet je dat vocht op je plant en in de top een groot risico met zich meebrengt. Door de aanwezigheid van vocht kunnen schimmels zich immers verspreiden. Oftewel, zet je plant droog onder een afdak of verblijdt je grote buitenplanten in volle grond met een partytent. Je zal niet de eerste zijn.

Let er wel altijd op dat de plant niet tegen een dak aangroeit, ook zeer relevant in een lage tuinkas. Als een plant tegen het dak groeit, kan het vocht moeilijk weg, waardoor er een hoge luchtvochtigheid ontstaat. Dat veroorzaakt juist weer schimmel, ondanks de overkapping.

Streef naar een gezonde plant met groen blad tot aan de oogst – niet spoelen dus!

Tip 2: weerstand, weerstand, weerstand

Een gezonde plant heeft een hoge weerstand en is het beste beschermd tegen rondzwervende schimmels. Het doel is dus ook altijd om je plant zo gezond mogelijk te houden. Eén van de beste indicators voor gezondheid is het blad. Donkergroene, glanzende en stevige bladeren duiden op een gezonde plant. Gelige, fragiele bladeren met rare verkleuringen duiden op ongezonde planten.

Hou er wel rekening mee, dat sommige soorten gevoelig zijn voor het vertonen van herfstkleuren. De plant verkleurt dan naar paars of rood, wat niet betekent dat de plant ongezond is. Integendeel. Let daarom vooral op de verkleuring naar geel of rare stippen of vlekken.

Tip 3: blijf voeding geven

Om haar bladeren groen en gezond te houden, heeft je wietplant voeding nodig. En dan het liefst plantenvoeding speciaal voor cannabis, want de wietplant heeft een andere NPK-behoefte, dan bijvoorbeeld een tomaten- of komkommerplant. Zorg er daarnaast altijd voor dat je ook in de laatste twee weken voeding blijft toedienen. Het doel is om de plant zo lang mogelijk groen en gezond te houden.

Spoelen, oftewel het geven van alleen water voor meerdere weken, is in dit geval vragen om problemen. Het verlaagt namelijk de gezondheid van de plant, waardoor die gevoeliger is voor schimmels. De plant moet immers haar eigen blad afbreken om aan haar energie te komen en dat is verre van optimaal. Blijf dus je voeding toedienen, maar ga na het drogen goed curen met Boveda’s en weckpotten of de Cvault om de beste smaak in je toppen te ontwikkelen en behouden.

Geef je buitenplanten een shot compostthee. Dat versterkt het bodemleven en daarmee de weerstand van je wietplant.

Voor de gezondheid van je plant is het geven van biologisch gecertificeerde voeding nog beter. Dat vergroot namelijk de gezondheid van het leven in de bodem. Het stimuleert de vermeerdering van bacterieel leven en de vorming van nuttige schimmels. Je aarde gaat meer leven. De inhoud van de flesjes is niet alleen brandstof voor de wietplant, maar ook voedsel voor diverse bacteriën en behúlpzame schimmels. En dat zie je letterlijk terug in de gezondheid van je plant. Logisch ook, want een plant in een optimaal levende en gezonde bodem zal zelf ook gezonder zijn.

Tip 4: compostthee!

Een snelle en zeer effectieve manier om meer bacteriën en schimmels in de aarde te krijgen is het geven van compostthee. Dit is een brouwsel van water en compost. Men neme een emmer water, met daarin een bruissteen aangesloten op een krachtige luchtpomp. In het water wordt een specifieke hoeveelheid droge compost gegooid, om dit mengsel vervolgens 36 tot 48 uur te laten brouwen. Door de continue toevoer van lucht zullen de bacteriën in de compostmix zichzelf voortplanten, waardoor er na twee dagen een ongekend grote hoeveelheid bacteriën in het brouwsel zitten. Oftewel, een goed gebrouwde compostthee is een shot aan bodemleven.

We brouwen de thee ook in onze winkel in Nijmegen. Elke zaterdag kun je dan ook vers gebrouwen compostthee voor de bloeifase afhalen. Ideaal, want hierdoor hoef je het zelf niet te brouwen. Onze compostthee dien je diezelfde dag nog aan je wietplant te geven. Neem dan wel een lege fles mee om de thee in te doen. Extra tip! Kom vroeg op de dag want we brouwen maar een kleine hoeveelheid.

Tip 5: laat gezonde bladeren zitten

Onze grote tip voor de Nederlandse buitenkwekers: laat je niet verleiden door allerlei mooie verhalen over het rigoureus snoeien van bladeren. Het is wetenschappelijk onjuist dat ‘bladeren energie kosten wat daardoor niet naar de toppen kan’. Het snoeien van buitenplanten zorgt er vaak alleen maar voor dat de plant letterlijk een deel van haar energie-opname mist.

Daarnaast knip je een voedingsbuffer weg. Ieder blad is namelijk een zonnecollector én een batterij aan voedingstoffen. De enige reden om bladeren weg te knippen is bij een enorm bossige en volle plant. Je knipt dan de bladeren weg om de luchttoevoer in de plant te verhogen. Door meer airflow voorkom je hotspots van luchtvochtigheid. Het vocht kan immers makkelijker uit de plant. Maar nogmaals, bij de meeste buitenplanten is dit echt niet nodig.

Laat gezonde bladeren zitten, maar haal dode en uitgedroogde bladeren wel van je buitenplant en van de grond. Die worden immers verteerd door… juist, schimmels! Foto: MacMontree, Shutterstock

Tip 6: check de omgeving

Bekijk de planten rondom je wietplant ook regelmatig. Het kan namelijk maar zo zijn dat een struik, boom of bloem in de omgeving een fijne leefomgeving voor meeldauw wordt. Dat kan er natuurlijk makkelijk voor zorgen dat de meeldauw overwaait en op je wietplant terecht komt. Wordt er ergens in je tuin meeldauw aangetroffen? Kies er dan voor om of je wietplant te verplaatsen, of de meeldauw in die plant te bestrijden.

Met deze zes tips hopen we dat je toprot en het vervelende witte pluis dat meeldauw heet, weet te minimaliseren. Mocht je vragen hebben over de buitenkweek of over de voorbereiding op de binnenkweek; wij zijn er voor je. Je kunt ons bereiken via onze website/webshop Plantarium.nu. Daar vind je ook onze contactgegevens.

[Openingsfoto: King Dragon, Shutterstock]
(advertentie)