(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Cannabis growshop Plantarium is gelukkig weer open voor klanten met vragen. Zoals over het toevoegen van extra CO2 in je kweektent. Een interessant onderwerp dat vraagt om een nieuwe serie. CO2 kan je opbrengst namelijk flink verhogen maar heeft ook weer niet altijd een ’toegevoegde waarde’.

Goed nieuws! Ons cannabis expertisecentrum Plantarium in Nijmegen mag haar deuren weer openen voor winkelende bezoekers! Na een periode van alleen webshopbestellingen en afhalen, voeren we eindelijk weer live gesprekken over de kweek van cannabis. Zo zien we dat de buitenkweker weer kwalitatieve buitenzaden komt halen, er gesproken wordt over het curen en mogen we vanuit enthousiasme vertellen over de binnenkweek met LED en al haar voor- en nadelen. Heerlijk!

Ook passeerde afgelopen week één terugkerende vraag de revue, namelijk over het gebruik van CO2 in een kleinschalige kweekopstelling. De LED-kwekende klant stelde ons de welbekende vraag: “hoe zit het nou met CO2, heeft dat echt zin?” Een interessant onderwerp voor een nieuwe serie kweekartikelen, dus hier gaan we met de (eerlijke) beantwoording van deze vraag.

Wat is CO2 en wat doet het?

Waarschijnlijk heb je al eens wat gehoord over CO2, ook wel koolstofdioxide, koolzuurgas of kooldioxide genoemd. Dan weet je misschien ook dat het een geurloos gas is dat van nature in onze atmosfeer voorkomt, net zoals zuurstof. De concentratie van het gas wordt gemeten in PPM (parts per million), en we weten dat er gemiddeld tussen de 400 en 500 PPM aan CO2 in de lucht zit. Die hoeveelheid stijgt ieder jaar vanwege menselijk handelen. We verbranden namelijk te veel fossiele brandstoffen en klimaatverandering doet ook een duit in het zakje. Niet heel positief, maar laten we het even bij cannabis kweken houden, goed?

CO2 in je kweektent is in veel gevallen niet nodig. Er is te weinig licht aanwezig of alle extra toegevoegde CO2 wordt door continue verversing sowieso weggezogen voordat het de plant bereikt. Foto: FotoAndalucia, Shutterstock

Terugpakkend op de kleinschalige kweek: ook in jouw kweektent zal ongeveer 400-500 PPM aan CO2 aanwezig zijn. Mits je de inhoud van je tent natuurlijk regelmatig ververst doordat je een afzuiger 24/7 aan hebt staan. En een afzuiger die ook afgestemd is op het volume en de lichtbron van je kweektent. Continu afzuigen is niet alleen voor de aanzuig van CO2 belangrijk, maar ook voor het afzuigen van warmte en eventueel vocht in het geval van de kweek met een HPS lamp. Door zo’n afzuiger kun je tevens ook een koolstoffilter gebruiken, die essentieel is om cannabis zonder geuroverlast te kunnen kweken.

Meer grammen door CO2?

We horen vaak dat CO2 je opbrengst verhoogt. Dat is in theorie absoluut waar, maar in de praktijk ook zeer vaak niet. Daarvoor moeten we een kort zijstapje maken, zodat je ook snapt waarom het vaak echt geen zin heeft om extra CO2 toe te voegen.

Als je onze eerdere artikelen gelezen hebt, dan ben je op de hoogte van de werking van fotosynthese. Heel simpel gezegd neemt ieder groen deeltje wietblad twee dingen op, licht en CO2. In het chlorofyl (bladgroenkorrels) van het blad vindt vervolgens fotosynthese plaats. Licht en CO2 worden omgezet in glucose (suikers) en zuurstof. Glucose dient als bouwstof voor plantmassa, onder andere de felbegeerde grammen dus. En zuurstof is het restproduct van fotosynthese, dat de plant via huidmondjes op het bladoppervlak afgeeft aan de ruimte.

Je kunt fotosynthese ook als een wiskundige formule opschrijven – als een balans – namelijk: Licht + CO2 = glucose + zuurstof. Oftewel, stel dat ik meer CO2 bij het blad zou krijgen, kan het betekenen dat er ook meer glucose geproduceerd wordt en dat er dus meer grammen wiet aangemaakt worden. Maar hoe zit het dan met licht? En met zuurstof? Moet dat dan ook meer toegevoegd worden?

Fotosynthese is de drijvende kracht achter dikke toppen! Oftewel, zorg ervoor dat het proces van fotosynthese zo efficiënt mogelijk verloopt. Dat betekent niet alleen het toedienen van voldoende licht, maar ook een perfecte groene kleur van het blad, een optimale transpiratie en constante wateropname. En daar komt onder andere het klimaat om de hoek kijken. Als dat niet goed is, heeft de plant problemen met transpireren en het opnemen van water. Als het klimaat niet juist is, heeft extra CO2 sowieso geen zin. Foto: MICK SICHANG, Shutterstock

Wanneer zou CO2 zin hebben?

Het antwoord is ja. Als je meer CO2 gaat toevoegen, is het fijn als de plant ook meer licht krijgt. Zonder die extra fotonen aan licht heeft CO2 namelijk niet echt veel zin. We zouden het ook anders kunnen zeggen. Door een hogere concentratie aan CO2 rondom het blad, is de plant in staat om meer licht op te nemen. En zoals we eerder zagen: (meer) CO2 + (meer) licht = (meer) glucose + (meer) zuurstof. Oftewel, CO2 heeft eigenlijk alleen zin met een krachtige (LED) lamp.

En dat is in de meerderheid van de kleinschalige kweekopstellingen niet het per se het geval. We zien dat er gekweekt wordt met lichtbronnen die niet aan de vereiste lichtoutput komen om baat te hebben bij extra CO2. Een 600 Watt HPS lamp en alles daaronder heeft niet voldoende output. Zo ook alle goedkopere en medium range LED kweeklampen met een footprint voor een kweektent tot maximaal 1,20 bij 1,20.

Hoe sterk moet de lamp dan zijn?

Deze output in licht kun je op verschillende manieren meten, maar laten we ons even beperken tot PPFD. Deze aanduiding staat voor Photosynthetic PhotonFlux Density en zegt iets over hoeveel essentiële fotonen licht daadwerkelijk het blad bereiken en waar de plant écht iets mee kan. Het is leuk om veel output te hebben en dat te meten in lumen, maar als onze wietplant er qua kleur niets mee kan, is het niet meer dan een leuk verkoopverhaal.

Daarom terug naar de praktijk vanuit onze ervaring: Bij een PPFD onder de 800 micromol heb je echt geen CO2 nodig. Bij een PPFD tussen de 800-1000 zou het enig voordeel kunnen hebben. Boven de 1000 is CO2 zelfs aan te raden, om lichtstress en transpiratieproblemen te voorkomen.

En nu rijst de vraag, wat speelt er nog meer mee? Welke factoren zijn nog meer essentieel bij de toediening van CO2? Daar gaan we in deel 2 van deze reeks mee verder. Mocht je niet zolang kunnen wachten of andere cannabiskweek gerelateerde vragen hebben, schroom dan niet om ons te contacten, onze winkel in het mooie Nijmegen te bezoeken of op onze webshop rond te neuzen.

Het buitenseizoen staat weer voor de deur! En zoals elk jaar is onze buitenzaden-lijst aangevuld met soorten die écht geschikt zijn voor ons Nederlandse, regenachtige klimaat. Zoals deze Passion #1 die nu tijdelijk in de aanbieding is!

(advertentie)