(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Een goed geïnformeerde kweker weet inmiddels wel dat trichomen een natuurlijk afweermechanisme van de cannabisplant zijn. Maar weet je ook hoe je met maximaal trichoombehoud kweekt? Hoe krijg én houd je met andere woorden de meeste trichomen op je wiettop? Dat hoor je uiteraard van de kweekexperts van Plantarium.

Wat is het trichoom?

Goede vraag. Het minuscuul kleine kliertje is namelijk verantwoordelijk voor (bijna) alles wat de gebruiker in de cannabisplant zoekt. Het bevat de olie-achtige mix van cannabinoïden, terpenen en flavonoïden, de gezochte componenten voor een heerlijke recreatieve ontspanning, of een mogelijk medicinaal effect. Je kunt het trichoom zien als een zakje met olie. Die olie wordt beschermd door een membraan, een omhulsel dat sommige stofjes door kan laten maar andere stoffen tegenhoudt.

Nog een stapje verder: de wietsoort alsook de omstandigheden bepalen de aanmaak van trichomen, de hoeveelheid van trichomen en het formaat. Zijn de trichs groot? Zijn het er veel? Wie bij ons in de winkel is geweest, heeft vast onze labmicroscoop gezien. Met behulp van dat apparaat kunnen we serieus inzoomen op de magische wereld der trichomen. Hierdoor helpen we mensen met het identificeren van het oogstmoment, met het opsporen van vervuilingen, en met het bepalen van de kwaliteit van de oogst. Uit al die jaren van advies, alsook het nauw volgen van de (helaas buitenlandse) industrie, halen we tips die we eens met je willen delen.

Stiekem moet je best ver inzoomen om de kleur van het trichoom écht te zien. Sommige wietsoorten verkleuren heel duidelijk naar een donkere kleur zoals donkerrood, amber, bruinig. Maar andere wietsoorten laten dat soms minder goed zien, waardoor je met een slechte microscoop de kleur minder goed waarneemt en misschien wel het oogstmoment mist. Foto: Gleti, Shutterstock

Kweek met LED

Eigenlijk een logische tip voor de regelmatige lezer van onze artikelen hier op CNNBS. Een hoge kwaliteit LED kweeklamp heeft immers een breder kleurspectrum en hogere output. Hierdoor bestaat de serieuze kans dat je wietplant ook meer trichomen gaat aanmaken. Dat vergroot de trichoom-dichtheid, waardoor cannabis er niet alleen ‘vetter’ uitziet, maar waardoor ook de potentie in effect en smaak toeneemt. Immers, meer trichomen per vierkante millimeter betekent een hogere concentratie cannabinoïden en terpenen. Dat is wat we allemaal willen. Daarbij vraagt de kweek met LED wel een iets andere manier als met HPS.

Op het juiste moment oogsten

Wil je het maximale aantal trichomen krijgen? Met de perfecte concentraties aan bijvoorbeeld THC? Kijk dan naar de kleur van het trichoom. Deze verkleurt van transparant naar melkwit naar rood-amber. Een transparant trichoom heeft nog geen enkele vorm van rijping. Een melkwit trichoom zit in haar afrijpingsperiode en geeft, zeer algemeen gesproken, vaak een energieker, helderder effect. Een amberkleurig trichoom is over de rijpingspiek heen en geeft je vaak een meer ontspannen, lichamelijk effect.

Nu vraag je je natuurlijk af wat het beste moment is om te oogsten. Laten we meteen met de deur in huis vallen: die is er niet. Het is de vraag wat je zelf wil. Zoek je een meer ontspannen fysiek effect? Kies dan voor 50-75% amberkleurige trichomen. Zoek je een meer energiek, helder effect, kies dan voor 10-30% amber.

Daarnaast even een stukje realiteit. Eigenlijk is het strikt oogsten op trichoomkleur voor de kleinschalige kweek een beetje onzin. Diverse delen van de planten hebben hun eigen rijpingssnelheid en je kijkt dus altijd naar gemiddeldes. Daarom zeggen wij eerder: kijk naar hoe de top eruit ziet, de hoeveelheid bruine-/oranjekleurige haartjes. En pak daarna de microscoop erbij om op diverse plekken de trichoomverkleuring te bekijken. Maar gebruik de trichoomrijping niet als enige indicatiemiddel! Lees meer tips in dit artikel.

Een trichoom is opgebouwd uit een aantal delen, ieder met z’n eigen functie. Heel simpelweg kunnen we het trichoom in drie delen onderverdelen. De aanhechting met de plant (de stam), het paddenstoeltje op de stam (trichoomkop) en de inhoud van het paddenstoeltje (de olie met alle ingrediënten). Beeld: VectorMine, Shutterstock

Na het oogsten van je cannabisplant wil je natuurlijk dat de inhoud van de trichomen het beste bewaard blijven. Helaas is dat zeer moeilijk. Door het droogproces verdampt meer dan de helft van alle terpenen en vinden er ook veranderingen plaats in de cannabinoïden. Dat heeft drie oorzaken:

Invloed van warmte

Als je je wiet tijdens het drogen, curen of bewaren, blootstelt aan temperaturen boven de pakweg 20 graden, vindt er een versnelling in degradatie plaats. Terpenen verdampen en cannabinoïden zetten zich om in ‘minderwaardige’ varianten. Oftewel, probeer je droogproces te doen rond de 20 graden. Wanneer je daarna gaat curen, doe dat dan op een koudere temperatuur. Daardoor blijven de concentraties aan zorgvuldig opgebouwde componenten in het trichoom behouden. Ga het alleen niet té koud bewaren, bijvoorbeeld in de koelkast. De kans bestaat dan op dauwvorming wanneer je de koude cannabistop blootstelt aan een warmere temperatuur. Dauwvorming is in principe water, wat schimmels in de hand werkt. Nog meer weten over drogen?

Invloed van lucht

Naast warmte speelt ook de hoeveelheid luchtverplaatsing rondom het trichoom mee. Heel simpel gezegd, hoe meer verse lucht er langs je cannabistop waait, hoe meer terpenen er door het membraan verdampt worden. Dat is onder meer ook de reden dat je niet met een ventilator op je plant dient te drogen. Het zorgt voor verminderde smaakstoffen en een snelle uitdroging van de delen die aan de lucht blootgesteld worden.

Invloed van licht

Warmte en lucht zijn belangrijke facetten in het behoud van de inhoud van het trichoom. Zo is het ook met licht. We curen de opbrengst van de kleinschalige kweek immers in luchtdichte curing jars als Cvault. Dat heeft een simpele reden; THC(-a) zet zich om naar CBN wanneer het trichoom UV straling ontvangt. Oftewel, een wiettop die je in het licht legt zal langzaam minder THC krijgen, en meer CBN. Dat verandert het effect.

THC zorgt in interactie met de andere cannabinoïden en terpenen voor het psychoactieve effect. CBN heeft daarentegen een meer lichamelijk ontspannen effect, zonder direct een keiharde lamlendigheid en couchlock. In veel hasj zit bijvoorbeeld een hogere concentratie aan CBN. En dat is ook niet zo gek, omdat de geoogste planten gebruikt voor de hasj, vaak lang in schuren liggen te rijpen alvorens de trichomen worden geëxtraheerd. Dat bepaalt ook vaak het gewaardeerde effect van hasj, dat wat meer gebalanceerd is.

Hasj is een extractie van cannabis. Eigenlijk is het een verzameling trichomen en plantmateriaal. Een extractie kan daarnaast ook alléén uit trichomen bestaan. Dat is zeer hoogwaardig materiaal en wordt full-melt genoemd. Deze naam is ontstaan doordat bij verhitting echt alles wegbubbelt en er niets achterblijft. Foto: fukume, Shutterstock

Omgang en handling

Dit is een punt die veel mensen vaak vergeten of niet weten. Hoe je omgaat met je wiettop is zeer bepalend voor hoeveel trichomen er nog op je top zitten als je het in je joint of vaporizer stopt. Simpel gezegd, hoe jij je top behandelt bepaalt ook hoe sterk deze is en blijft. Trichomen breken namelijk af. Elke keer dat je de top aanraakt, kan het zijn dat er wat trichoomkopjes van hun stammetjes afbreken.

Dat betekent gewoonweg: behandel je zorgvuldig gekweekte topje ook met liefde en beleid. Dat begint al bij het knippen. Het is altijd beter om de stam vast te houden, de top rondjes te draaien en zo de kleine blaadjes weg te trimmen. Raak de delen waar trichomen hechten zo minimaal mogelijk aan. Want zo is het ook met de hoeveelheid hars op je handen. Eigenlijk wil je helemaal geen klevende vingertoppen of harsrijke handschoenen. Je wil natuurlijk dat al die trichomen lekker op de top blijven zitten! Al blijft het natuurlijk een welkome beloning om een jointje met charas (hand-hasj) te draaien na het knippen van je kleine kweek, zeer begrijpelijk.

Het principe van ‘behandel je wiettop met beleid’ kun je best ver doortrekken. Zo schreven we eerder over de rariteit van het gebruik van kleine plastic zakjes in plaats van bakjes. Dit is precies hetzelfde idee.

Heb je nou behoefte aan meer diepgaande tips over de kweek van kleinschalige cannabis? Kom dan gerust eens langs en vraag naar onze kweekexperts. We helpen je graag verder!

[Openingsfoto: Gleti, Shutterstock]
(advertentie)