(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Cannabis kweken met LED heeft vele voordelen. Ze zijn veiliger dan HPS lampen maar dat niet alleen. Het lichtspectrum is ook breder en de lampen produceren meer licht en verbruiken minder stroom. Hierdoor kun je met LED meer grammen per Watt kweken als je het goed doet. Om je daarmee te helpen schreef Plantarium deze serie. Te beginnen met het belang van vapour-pressure defecit, weleens van gehoord?

Heb je je weleens verdiept in LED voor je kweektent? Zo ja, dan weet je dat LED allerlei grote voordelen heeft, maar ook een paar nadelen.
Zo produceert een hoogwaardige LED een hogere lichtsterkte, waardoor je met een lager verbruikswattage een hogere opbrengst in grammen kweekt. Daarnaast heeft een LED vaak een beter spectrum voor de cannabisplant. Door de toevoeging van meer blauw licht maakt je wietplant meer trichomen per vierkante millimeter aan. Dat levert wittere en kristalrijkere cannabis op. Tevens heeft een wietplant gekweekt onder LED een hoger terpenenprofiel, en dat betekent meer smaak en geur!
Het nadeel van LED blijft echter toch de duurdere aanschafprijs en bij de goedkopere modellen het gebrek aan stralingswarmte. Dat laatste is vooral belangrijk als je je LED kweektent in een koudere ruimte zet. Dan moet je bijverwarmen en dat kost vaak veel stroom. Gelukkig heb je daar in de zomermaanden geen last van.

Vapour-pressure deficit (VPD)

In de wereld van LED wordt je bijna doodgegooid met afkortingen. Dat kan verwarring veroorzaken, en daarom gaan we je in de komende serie wegwijs maken in deze afkortingen. We zullen je vertellen wat de vaak gebruikte afkortingen voor jou kunnen betekenen. We beginnen met een afkorting die zeer belangrijk is in de kweek van LED, namelijk VPD. Zeer waard om je in te verdiepen om zo je oogst te vergroten!

VPD?

Om meteen met de deur in huis te vallen. VPD staat voor vapour-pressure deficit, in het Nederlands vrij vertaalt naar dampdrukdeficit. Het is een meeteenheid die wordt uitgedrukt in kilo pascal (kPa). VPD is het verschil tussen de hoeveelheid vocht in de lucht, en hoeveel vocht de lucht kan vasthouden totdat deze verzadigd is. Dat klinkt moeilijk, maar in de praktijk van de kleinschalige cannabiskweek is het gelukkig iets simpeler.

Wietplanten groeien aanzienlijk langzaam als de luchtvochtigheid niet in de juiste verhouding is met de temperatuur. Foto: Roxana Gonzalez, Shutterstock

Wat kun je ermee?

VPD gebruik je om de verhouding tussen je relatieve luchtvochtigheid en de temperatuur in je kweektent te optimaliseren. Idealiter wil je namelijk bij een bepaalde temperatuur ook een bepaalde luchtvochtigheid in je bladerdek. Hierdoor neemt je dame beter water op en groeit ze ook zo optimaal mogelijk. Laten we dat eens uitleggen.

Wie onze artikelen van de afgelopen twee jaar heeft gelezen weet al iets over stomata‘s in het blad. Door deze huidmondjes verdampt je dame water en door deze verdamping neemt ze ook water op. Iedere kweker streeft naar een zo optimaal mogelijke verdamping. Dat heeft een reden, want bij een optimale verdamping drinkt je dame het beste, heeft ze ook een hogere voedingsbehoefte en maakt ze ook het effectiefst plantmassa aan. Het zorgt voor een snelle, gezonde groei, een kortere groeitijd en meer aanmaak van toppen!

Die optimale verdamping heeft veel met VPD te maken. Want hoe optimaler de VPD, hoe optimaler de verdamping. Een wietplant in een zeer warme tent met een lage luchtvochtigheid zal niet effectief drinken en dus ook niet effectief verdampen. Dat kan hittestress opleveren en je ziet omkrullende bladvingers, vergeelde, uitgedroogde bladeren en uiteindelijk ook een mindere oogst. Let dan op de VPD en verhoog de luchtvochtigheid naar gelang het volgende VPD schema:

In het VPD schema kun je aflezen welke temperatuur bij welke luchtvochtigheid hoort, voor optimale verdamping. Let wel op dat je niet boven de 70% luchtvochtigheid gaat zitten, in verband met de werking en levensduur van je koolstoffilter!

Tip: streef naar perfectie, maar weet ook dat het nooit te behalen is. Cannabis kweken is ook accepteren waar je (nog) geen invloed op hebt. Soms is het niet mogelijk om je temperatuur op de graad nauwkeurig te bepalen. Doe het dan gewoon zo goed mogelijk!

VPD en kweken met LED

Twee voorbeelden van een optimale VPD. Zo zien we dat een ruimtetemperatuur van 26 graden Celsius graag een relatieve luchtvochtigheid behoeft van 60-65%. Een kweektent waar het 22 graden Celsius is, heeft dan weer een lagere luchtvochtigheid nodig, meer richting de 45-50%.

Telos LED uit de UK, waarvan wij dealer zijn, heeft bewust enige stralingswarmte aan hun lampen toegevoegd. Het spectrum loopt tot 800 nm/s, precies in de regio van stralingswarmte!

Over het algemeen geldt: hoe lager de temperatuur in je tent, hoe lager de luchtvochtigheid. Door een goede verhouding tussen beiden kan je wietplant beter verdampen. Dat is vooral bij de kweek met LED een belangrijk streven. Een optimale VPD is essentieel. Sommige LED kweeklampen geven namelijk te weinig warmte af of zelfs helemaal niet. Dat kan problemen opleveren, aangezien de temperatuur dan al snel te laag wordt en er minder verdamping plaatsvindt. En dat terwijl een LED juist veel meer licht produceert dan een standaard HPS lamp!

Tip: aan het einde van de bloeifase wil je uiteraard je luchtvochtigheid verlagen naar 40%. Een te hoge luchtvochtigheid vergroot de kans op schimmel en dat wil je uiteraard voorkomen. Oftewel: zet in de laatste paar weken van de bloei je luchtbevochtiger uit of zet je afzuiger harder.

Voordat je überhaupt wat aan het klimaat in je kweekruimte kan doen, dien je natuurlijk op een juiste manier te meten. Dat doe je met één of meerdere thermo-/hygrometers. De meest veelzeggende temperatuur en luchtvochtigheid meet je in het bladerdek. Oftewel, hoeveel graden Celsius is het tussen je bladeren? Welke luchtvochtigheid meet je bij de toppen? En ook belangrijk, meten doe je altijd in de schaduw!

Vervolgens kun je aan de hand van deze gegevens je VPD bepalen en verbeteren. Is het kouder dan 23 graden met de lamp aan? Ga dan sowieso je temperatuur eerst verhogen. Meet je vervolgens een te lage luchtvochtigheid ten opzichte van de temperatuur? Ga dan met een luchtbevochtiger aan de slag. Daar hebben we ervaring in en helpen we je graag mee verder bij Plantarium.

In onze winkel kunnen we je alles vertellen over de kweek met LED. We geven je graag informatie en advies.

[Openingsfoto: NiBaMeCa]
(advertentie)