(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Twee weken geleden in het eerste deel van deze miniserie, las je we waar je op moet letten als je Amerikaanse genetica zoekt. Zo vertelde Plantariums expert over de kenmerken van geschikte kruisingen, en natuurlijk de  mooie mogelijkheden van USA-autoflowers. In dit tweede deel wordt je getipt over diverse ingrepen bij het kweken, om je kansen op een succesvolle opbrengst flink te verbeteren.

Kweek wiet, geen schimmels!

Aan het einde van het buitenkweekseizoen, wanneer de zomer ten einde is en de herfsttemperaturen eraan komen, is het oppassen geblazen! Het betekent namelijk de intocht van koudere nachten en regen, regen, en met een beetje pech nog meer regen… Deze verandering kan een probleem opleveren, want iedere kweker weet dat een hoge vochtigheid zorgt voor een even hoge kans op schimmels.

Het zijn vooral bloeiende cannabisplanten die gevoelig zijn voor het ontstaan van valse meeldauw en botrytis (toprot). En zoals we in het vorige artikel al beschreven zijn Amerikaanse wietsoorten niet bepaald veredeld voor hun schimmelresistentie. Dat betekent dus dat je maatregelen dient te nemen om schimmels te voorkomen en/of minimaliseren. We tippen je er vandaag vier.

Amerikaanse strains kweek je in een flinke pot. Zo zijn ze verplaatsbaar en dus uit de regen te houden, en dat verlaagt het risico op toprot! Foto: Yarygin, Shutterstock

Tip 1: in een pot, uit de regen

Zet Amerikaanse strain liever niet in de volle grond, maar in een grote pot. Dit zorgt er namelijk voor dat de plant te verplaatsen is, en dat heeft meerdere voordelen. Een overijverige kweker kan haar om te beginnen continu op de zonnigste plekjes van de tuin zetten, waardoor elk zonnestraaltje meegepakt wordt.
Vervolgens kunnen de planten bij een regenbui onder een afdak gezet worden. Dat is in de groeifase niet zo heel belangrijk want dan kan je plant best een douche hebben. In de bloeifase is het echter een ander verhaal.

Bij de vorming van toppen is de kans op schimmel namelijk hoger. Er blijft na een regenbui altijd wel wat vocht in de top hangen, en dat kan niet altijd goed verdampen.
Zelfs na het handmatig uitschudden kan er nog vocht achterblijven op de stam, in de top. Dat is één van de grootste oorzaken van toprot. Hoe je dat kan herkennen en ermee moet omgaan lees je in deel 4 van onze serie over de vier-planten-methode. Dus: zorg ervoor dat je bloeiende cannabisplanten geen regenbui te verduren krijgen en maak ze verplaatsbaar!

Een verplaatsbare plant kun je veilig in de schuur zetten als dat nodig is. Foto: Mark ungless, Shutterstock

Tip 2: geef wietplanten wieltjes

Grote, 35 liter plantenbakken zijn erg zwaar, en helemaal als ze vol zitten met natte aarde. Het dagelijks verslepen van zulke planten kan je je rug kosten. Maak ze daarom verrijdbaar en zet ze op een klein wagentje met wieltjes eronder. Deze kleine wagentjes zijn overal en nergens te koop, en heten plantentrollys.

Tip 3: parkeer ze veilig in de schuur

Een bloeiende plant in pot laat zich graag droog zetten. Dat kan onder een afdakje of een partytent, maar het gaat ook prima in de schuur. Dat heeft als bijkomstig voordeel dat nieuwsgierige buurjongens niet met hun grijpgrage vingertjes bij je planten kunnen. De bloeiende planten staan veilig en wel achter slot en grendel.
Helemaal wenselijk als het oogstmoment eraan komt natuurlijk! Het is zonde om na drie maanden liefde en aandacht op een ochtend een paar kale stammen aan te treffen in je achtertuin. Been there, done that, niet leuk!

Tip 4: let op de luchtvochtigheid

Let zeker ook op de luchtvochtigheid als je bloeiende wietplanten in de schuur zet. Hang er desnoods een luchtvochtigheidsmeter op, zodat je de relatieve luchtvochtigheid kan meten. Je wil namelijk niet dat de luchtvochtigheid boven de 60% komt, want dan kunnen de toppen alsnog gaan schimmelen.
Mocht dat aan de hand zijn en je een vochtige schuur hebben, installeer dan desnoods een kleine buisventilator om de lucht af te zuigen en naar buiten te blazen. Een vochtvreter zou ook nog een oplossing kunnen zijn. Je begrijpt ook; hoe kleiner de schuur, hoe hoger de kans op een hogere luchtvochtigheid. Zet de dames daarom niet opeengepakt in een te kleine schuur. Ze dienen ruimte te hebben.

Alleen vandaag! 20% 420 korting bij Plantarium. Klik op de banner om meteen te bestellen.

In het volgende artikelen gaan we verder met het delen van onze kweekinterventies. Zo lees je dan meer over het vergroten van gezondheid, weerstand, verduisteren en diverse snoeitechnieken om de oogst te verbeteren. Mochten er nog vragen of opmerkingen leven, neem dan gerust contact met ons op. Dat kan via mail of telefoon dus plan gerust een afspraak en bezoek ons cannabis-expertisecentrum in Nijmegen voor informatie, advies en kweekartikelen. Happy 420!

[Openingsfoto: Yarygin, Shutterstock]
(advertentie)