- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
Plantariums 4 planten methode – Deel #4: Oogsten, drogen, rijpen
Alweer het laatste deel van Plantariums 4 planten methode maar maak je geen zorgen; Plantarium gaat gewoon keihard door met droppen van professionele hobbykweek informatie. Maar nu dus eerst het laatste deel van de vier planten methode, boordevol waardevolle tips over het oogsten, drogen en curen van je eigen (medicinale) wiet.
Hallo en welkom bij het laatste deel van ons vierluik over onze fameuze vier-planten-methode. We zullen het gaan hebben over het oogsten, drogen en curen (rijpen) van de wiet die we in de voorgaande delen hebben gekweekt. Heb je die gemist dan is er geen man overboord want dit is immers internet; hier zijn de eerste drie delen nog eens op een rijtje:
- Kweken met Plantarium: De 4 planten methode!
- Plantariums 4 planten methode – Deel #2: Groeifase
- Plantariums 4 planten methode – Deel #3: Bloeien!
Stap 8: Oogsten en curen!
Bij Plantarium begeleiden we onze klanten in elke fase van de cannabiskweek. Zo komen veel bezoekers regelmatig langs met foto’s om te laten zien hoe hun ‘dames’ erbij staan. We zien vaak een mooie, kristalrijke top verschijnen, vergezeld met de vraag “Kan ik al oogsten?”.
Laten we daar direct op ingaan; aan het einde van de bloei is er een tijdsframe van ongeveer twee weken waarin de rijping plaatsvindt. Je beslist als kweker zelf wanneer je wilt, of zelfs moet oogsten. En let op, met het oogstmoment kun je de werking van je cannabis ook enigszins beïnvloeden! Wanneer je later oogst bestaat er een grote kans dat het effect meer fysiek en ontspannender is. Als je vroeger oogst is de werking meestal een stuk helderder en actiever in je hoofd. Simpel uitgelegd: de cannabinoïde THC, die voornamelijk verantwoordelijk is voor het psychoactieve effect, rijpt sneller dan de cannabinoïde CBD. Eén van de eigenschappen van CBD is dat ze de psychoactieve werking van THC dempt.Oftewel, hoe langer je de cannabis laat staan, hoe stoneder en fysiek ontspannender je medicijn gaat zijn.
Terug naar het oogstmoment. Je volwassen plant kent drie indicators om te zien hoe rijp ze is, zodat jij het precieze moment kan bepalen om de schaar ter hand te nemen.
Indicator 1: De verkleuring van de stampers
Op de bloem van je cannabis (de wiettoppen), zie je kleine witte bloeihaartjes zitten. Dat zijn de zogeheten pistels oftewel stampers in het Nederlands. Ze groeien uit een calyx (zaadomhulsel) en zijn in eerste instantie wit. Tegen het einde van de bloeifase verkleuren deze stampers naar oranje en/of bruin. De verkleuring geeft een indicatie wanneer de top haar rijpingspiek bereikt, dus wanneer alle cannabinoïden volledig tot wasdom zijn gekomen. Je kunt gaan oogsten wanneer bijna alle witte haartjes bruin zijn geworden en er weinig nieuwe witte haartjes bij komen. Elke nieuw wit haartje komt namelijk uit een nieuwe calyx en elke calyx voegt massa toe aan je toppen.
Indicator 2: De rijping van trichomen
Wanneer je met een microscoop op een wiettop inzoomt, zie je allemaal glazige bolletjes op stammetjes. Deze doorzichtige bolletjes worden trichomen genoemd en bevatten alle cannabinoïden, terpenen en flavonoïden. Eigenlijk alle werkzame stoffen van cannabis! Een trichroom heeft een levenscyclus en verkleurt naarmate het rijpt. Eerst is het doorzichtig, dan wit/troebel, en tenslotte wordt het amberkleurig. Je kunt de rijping van de cannabinoïden hieraan aflezen.
De hoogste concentratie aan THC zit namelijk in een wit trichoom. Als het trichoom verkleurt naar amber is het over die rijpingspiek heen. Sommige kwekers bepalen het moment van oogsten dan ook aan de hand van de kleur van de trichomen. Dat kan een hele goede methode zijn, maar is in de praktijk iets lastiger. Niet elke top rijpt namelijk met dezelfde snelheid. De top die het meeste licht vangt – de hoofdtop – is eerder rijp dan toppen onderin de plant. Dat is ook logisch, aangezien een hogere top meer wind vangt en in de natuur dus meer kans heeft om zaad en pollen te verspreiden. Als je op trichomen let, is het dus altijd een kwestie van het gemiddelde bepalen.
Indicator 3: Schimmel is oogsten!
Tegen het einde van de bloeifase is het belangrijk om je toppen te controleren op schimmelvorming, vooral hele dikke en compacte toppen. Je wilt namelijk geen schimmel in je top, de zogeheten budrot. Trek handschoentjes aan en buig een paar toppen open. Wees niet bang, dat kan prima! Elke top bestaat namelijk uit losse clusters van bloemen, vergelijk de structuur maar met die van tarwe of hop. Door het openbuigen kun je in de top kijken, en dat is belangrijk want daar ontstaat de schimmel.
Op de stam zie je dan een witte aanslag die je er makkelijk af kunt poetsen. Als dat niet kan zijn het waarschijnlijk gewoon trichomen en is er niets aan de hand. Wanneer de schimmel de kans krijgt om te vermeerderen, gaat het zich een weg naar buiten toe werken. Oftewel, van binnen naar buiten.
Ben je te laat, dan zie je een rozige, grijze substantie aan de buitenkant van de top. Tevens is de structuur van het beschimmelde stukje top erg week en zacht. Soms zie je ook kleine blaadjes (sugar leafs) die je gemakkelijk uit de top kunt trekken. Wanneer je schimmel ziet, knip het dan goed weg. Als een hele top flink besmet is gooi de hele top weg! Het is schadelijk om schimmel te consumeren, ook als je extracten of olie maakt! Mocht je twijfelen, laat ons een foto zien of stuur ons een mail, dan helpen we je verder.
Tip: Zorg in de kweekruimte voor een lage luchtvochtigheid, tijdens de laatste paar weken van de bloeifase. Hierdoor heeft de schimmel minder kans. Geef bijvoorbeeld wat minder water en dek waterreservoirs af met een deksel, of gebruik een luchtontvochtiger.
Spoelen is een compromis
De term spoelen (of flushen) heeft meerdere betekenissen. Om verwarring te voorkomen even een klein overzicht. De term spoelen kan suggereren dat je liters waters toedient om alle nutriënten uit het substraat te spoelen. Dat doe je echter eigenlijk alleen bij noodgevallen, meestal bij ernstige pH- of EC-problemen. Door op deze manier te spoelen reset je het substraat, maar ontdoe je het tevens ook van al het bodemleven.
De term spoelen kan ook betekenen dat je in de laatste fase van de bloei alleen water geeft. Daar gaan we het nu even over hebben. Sommige kwekers zweren bij de procedure om minimaal drie weken voor de oogst te stoppen met het geven van minerale plantenvoeding. Zij claimen dat de smaak hierdoor verbetert. En dat klopt ook (tot op zeker hoogte). Toch is het spoelen een compromis, een korte biologieles ter verduidelijking:
Wanneer de plant geen voedingsstoffen uit de aarde kan halen breekt ze blad af om toch energie te verkrijgen. Elk blad is een batterij aan opgeslagen voedingsstoffen; een reserve die de plant aanbreekt wanneer ze het nodig heeft. In het blad zit ook chlorofyl (aka bladgroen). Als kwekers alleen water geven zie je dat het blad verkleurt van groen naar geel. Het bladgroen wordt afgebroken en omgezet in energie voor de productie van plantmassa aan de top.
En daar zit ook de link met de smaak. Als er nog veel chlorofyl in de top aanwezig is smaakt je cannabis scherp en ‘naar hooi’. Veel kwekers spoelen dus om zo minimaal mogelijk chlorofyl in de top te hebben, want die smaak willen ze voorkomen. Op zich positief, ware het niet dat de plant veel extra moeite moet doen om voedingstoffen te verkrijgen via het blad. Voeding opnemen via de wortels is veel efficiënter! Door het spoelen kunnen kwekers de wiet snel drogen zonder het te laten rijpen (curen), maar ze boeten daarmee wel in op de opbrengst.
Spoelen zonder spoelen
Voor hen die voor kwaliteits-cannabis gaan, is er ook een andere weg. Je hoeft namelijk niet te spoelen op het moment dat je de tijd neemt om fatsoenlijk te drogen. Terug naar de biologieles: chlorofyl, het stofje wat zorgt voor de niet gewilde scherpe smaak, breekt af onder invloed van water. Hier is het curen voor uitgevonden; het proces van het zo gelijkmatig mogelijk laten rijpen van cannabis. Als je snel droogt wil je dat al het vocht zo snel mogelijk uit de cannabis verdwijnt, maar door te curen probeer je de vochtigheid zo lang mogelijk op een bepaald percentage te houden zonder dat je medicijn gaat schimmelen.
Door te curen kan al het chlorofyl afbreken (biosynthese), waardoor de smaak (door het terpenenprofiel) ten volste tot uiting kan komen, vergelijk het met het rijpen van een goede wijn. Daarbij zien we dat commerciële kwekerijen in The States volop aan het curen zijn, als vast onderdeel van de kweekcyclus. Een goede reden om het curen ook te overwegen, zeker wanneer je voor eigen gebruik kweekt.
En voor hen die met een volledig biologische voedingslijn werken (wat we kunnen aanbevelen): Jij hoeft je helemaal geen zorgen te maken over het wel of niet spoelen en kunt dus prima tot in de laatste week voeding blijven geven. Stop er pas een week voor de oogst mee, want een biologische voeding heeft meestal 4 tot 7 dagen nodig om af te breken tot opneembare mineralen. Alle biologische voeding die je in de laatste week geeft, is dus voor piet snot! Curen blijft nog steeds relevant.
Oogsten = knippen en drogen
Goed, je hebt aan de hand van de indicators bepaald dat het tijd is om te oogsten. Nu gaan we aan de slag. Pak een goede schaar, trek rubber handschoenen aan en zet je kweektent open. Zet je afzuiger extra hard aan en trek alle grote schutbladeren van de plant. Daarna knip je een flinke tak af. Je ziet kleine kristallen op de top en op de bladeren zitten, dat zijn de trichomen. Mocht je de cannabis gebruiken voor olie of extracten, knip dan al het blad weg wat geen trichomen bevat. Alles wat kristallen heeft kun je lekker laten zitten. Mocht je de cannabis willen roken ga je de toppen manicuren: je knipt alle kleine blaadjes eraf.
Tip: Bewaar al je afval waar trichomen op zitten. Hier kun je namelijk prima hasj, olie of extracten van maken! We bieden tegenwoordig Dexso aan, zeer geschikt voor hoogwaardige cannabisextracties. Hasj maak je met de set dry sift screens.
Fatsoenlijk drogen
Laat je wiet in anderhalve week tijd, drogen door het met zoveel mogelijk tak ondersteboven in het donker te hangen. Bij voorkeur in je kweektent. Zet je afzuiger niet op de hoogste stand en ga ook geen kachel in je ruimte zetten. Een laaiende afzuiger zorgt ervoor dat er veel vocht uit je droogruimte wordt gezogen, waardoor de toppen te snel drogen.
Teveel warmte zorgt ervoor dat terpenen (smaak- en geurstoffen) verdampen en dat is zonde. Je wil je kwaliteits-cannabis gelijkmatig laten drogen zonder dat schimmel een kans krijgt. Zet je thermo/hygrometer in de tent en probeer tussen de 50% en de 75% luchtvochtigheid te blijven. Uitschieters zijn niet erg, zolang de luchtvochtigheid maar niet boven de 85% komt. Als dat wel gebeurt zet je de afzuiger op een hogere stand. Drogen in de magnetron of oven is not done!
Na anderhalve week pak je een tak vast en buig je die om. Buigt de tak dan is de wiet nog niet droog genoeg, de tak moet breken en niet buigen. Is dat het geval is kun je de toppen van de stam afknippen. Ze zijn dan waarschijnlijk nog niet helemaal kurkdroog en dat is prima om mee te curen. Mochten ze nog wat natjes aanvoelen, neem dan nog wat langer de tijd om te drogen. Als je een extract of olie maakt is het raadzaam om je cannabis wel echt goed te drogen. Zo is het ook als je besluit niet te curen.
Curen
Nog nét niet ‘knakdroog’? Tijd om te curen! Gebruik hiervoor een paar grote weckpotten of luchtdicht afsluitbare containers. In een grote weckpot van drie liter stop je ongeveer 100 gram cannabis. Vervolgens leg je daar een Boveda patch bovenop, in de weckpot. De weckpot kan vervolgens dicht en bewaar je op een donkere plek in een koele temperatuur.
De Boveda patch zorgt ervoor dat het vochtigheidspercentage in de afgesloten pot op 62% blijft. Perfect om cannabis te curen! De patch neemt vocht op en geeft vocht af, waardoor chlorofyl en mineralen afbreken en smaak grandioos verbetert. We hebben het gemeten en het klopt. Vroeger was het namelijk zo dat je elke dag diende te burpen. Those days are over! Een pot met een Boveda is ook de perfecte manier om cannabis te bewaren, daar de patch lang meegaat en de cannabis steeds lekkerder wordt naarmate de tijd vordert…
En voila! Nu heb je het eindproduct in handen van de 4 planten methode, je eigen medicijn en/of ontspanningsmiddel! Tijd om je ruimte goed schoon te maken en opnieuw te beginnen. Vergeet vooral ook niet om te genieten!
Kom ons ook vooral vertellen wat je van de methode vindt, waar je tegenaan loopt en hoe we je kunnen ondersteunen. Daarbij adviseren we je graag in de keuze van de nieuwe soort. In onze koelkasten liggen rond de 100 verschillende cannabis-soorten; van zaden (daadwerkelijk!) geschikt voor het Nederlandse klimaat, tot CBD-rijke cannabis tot de nieuwste, net uitgekomen Californische soorten.
(advertentie)