(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hallo en welkom bij alweer het derde deel van Plantariums exclusieve 4-planten-methode – ofwel maximaal oogsten met slechts vier wietplanten. Waar delen één en twee gingen over de voorgroei en respectievelijk de groeifase, wordt dit derde deel pas écht spannend. Zo haal je het meeste uit de bloeifase!

Even resumeren: in onze voorgaande artikelen keken we naar de voorgroei en de groeifase. Wie live meegedaan heeft, heeft als alles goed gegaan is nu vier gezonde wietplanten die misschien al in een rek groeien en/of een paar keer getopt zijn. Check?

Prachtige toppen dankzij led én HPS kweeklicht.

Stap 7: Bloeifase

Nu je zover bent gekomen, ga je wat ons betreft de mooiste fase van de kweekcyclus doormaken. Het is namelijk tijd om je planten hun heerlijk geurende vruchten te zien aanmaken. Of met andere woorden: tijd om de bloeifase in te luiden!

Om de bloeifase te laten beginnen ga je het lichtschema anders instellen. Dit doe je met behulp van een schakelklok op de stroomtoevoer van je kweeklamp. In plaats van 18 uur licht en 6 uur donker, ga je de planten nu 12 uur in het licht en 12 uur in het donker zetten. Daarbij gaat het met name om het aantal donkere uren, aangezien een wietplant alleen ’s nachts haar bloeihormoon produceert. Het is om deze reden ook zeer belangrijk dat je de twaalf uur donker honoreert. Stoor je planten dus niet en ga ook niet even kijken, ook al is dat verleidelijk. Als je dat namelijk wel doet, bestaat er een kans dat ze weer het groeihormoon gaan aanmaken. Gevolg: stressverschijnselen, hermafrodiete planten of gewoon helemaal geen bloeifase… Been there, done that!

Nadat je de schakelklok hebt omgezet, duurt het bij de meeste wietsoorten nog ongeveer 1 tot 2 weken, voordat je de eerste bloeiverschijnselen gaat zien en de daadwerkelijke bloeifase ingaat. De meeste zaden-producenten beginnen ook pas met bloeiweken tellen wanneer de bloeihaartjes zichtbaar zijn. Goed om rekening mee te houden dus!

De biologische bloeibooster van BioCanna tast het bodemleven niet aan.

Bloeivoeding

Een wietplant heeft in de bloeifase onder andere meer fosfor en kalium nodig. Daarom moet je in de bloeifase ook een zogeheten ‘bloeivoeding’ geven. Dat kun je natuurlijk uitbreiden met allerlei producten en toevoegingen, zo gek als je het wil maken. Zorg er dan in ieder geval wél voor, dat je begrijpt wát je toedient en wáárom je het toedient.

Simpele kweekschema’s volgen kan iedereen, maar je plant ‘lezen’, dat is de vaardigheid die je wil ontwikkelen. En let op, wanneer je biologische groeivoeding gaf en een biologische aarde gebruikt, is het belangrijk om ook biologische bloeivoeding te geven en voor biologische toevoegingen te kiezen. Je maakt een zorgvuldig opgebouwd bodemleven namelijk kapot als je in de laatste weken tóch een minerale booster gebruikt. Er bestaan biologische boosters die de stofwisseling stimuleren en de smaak verbeteren, zonder het bodemleven aan te tasten.

Tip: Geef bij een minerale voedingslijn enzymen om het zoutgehalte (Electrical Conductivity ofwel EC-waarde) in je substraat te verlagen. Hierdoor kan de plant effectiever en meer voeding opnemen.

Voeding: meer of minder?

Bewateren en voeding geven is de grootste uitdaging van de cannabiskweek. Hou de bladeren daarbij in de gaten, die vertellen je namelijk of je het goed doet. Kunnen we een heel artikel aan wijden, maar om je op weg te helpen:

  • Perfect: Een donkergroen blad met piepkleine gele puntjes aan het uiteinde is het streven. Het blad is nét een klein beetje verbrand.
  • Overvoeding: Als het blad vervolgens van buitenaf naar binnen (van rand naar nerf) vergeelt kan er sprake zijn van teveel voeding.
  • Ondervoeding: Een plant die van onderaf vergeelt kan niet voldoende voeding opnemen. Dat betekent dat je niet voldoende van de juiste voeding geeft of dat er iets mis is met pH-waarde. Overigens, ga op aarde niet moeilijk doen met de pH- of EC-waarde. Je wil ongeveer een zuurtegraad (pH-waarde) tussen de 6,3 en 7 in de bloei, waarbij aarde een bufferende functie heeft naar pH neutraal (=7 ). Bij een biologische kweek kalibreert het bodemleven zichzelf.
  • Licht-verbranding: Als een plant bovenin vergeelt, bij het kroontje en de nieuwe bladeren, dan kan het zijn dat je lamp te dicht op je planten staat. De rest van de bladeren zien er dan nog mooi en groen uit.

Twijfel je? Maak even een foto en kom deze laten zien. Of neem een blad mee, nog makkelijker!

Temperatuur onder controle!

Vooral in de laatste paar weken van de bloeifase, loont het om de temperatuur in de kweekruimte onder de 24,5 graden te houden. Het is namelijk zo dat verschillende terpenen (smaak- en geurstoffen) verdampen bij een hoge temperatuur. Dat is zonde, aangezien je natuurlijk liever een smaakvolle cannabis kweekt. Bovendien hebben terpenen een enorme invloed op de opname van cannabinoïden door het lichaam en dus een belangrijke medicinale waarde.

Bloeiweek 1, laat groene bladeren lekker zitten. Ze vallen vanzelf af als dat nodig is.

Combineer HPS met LED!

Wanneer je met een HPS lamp kweekt, kun je er tegenwoordig ook voor kiezen om dat aan te vullen met extra licht van een led kweeklamp. Hierdoor maak je gebruik van het beste van twee werelden. Zonder al te diep in te gaan op PAR, PPF/D’s en spectrum-analyses: door het HPS licht maakt je plant grotere trichomen aan, maar met iets minder trichomen op de vierkante millimeter. Door het led lichtspectrum maakt je plant meer trichomen aan, maar blijven de trichomen iets kleiner. Wat gaat er gebeuren wanneer je beide kweeklampen gebruikt? Juist! Dan kweek je een plakkerige, zeer kristalrijke cannabis.

Daarbij kun je van de 12 uur licht het eerste half uur starten met LED, om daarna 11 uur HPS-licht te geven en af te sluiten met een half uur led. Ideaal voor je planten om hun bladtemperatuur te kalibreren! Met deze led armaturen hebben we zeer goede ervaringen.

Selectief snoeien in de 1e en 3e bloeiweek

Het kan zijn dat je planten een flink bladerdek hebben aangemaakt. Je zou eventueel in de eerste week en in de derde week van de bloeifase, selectief wat bladeren weg kunnen snoeien. Snoei alleen grote (oudere) bladeren weg die de kleinere topjes het licht ontnemen. Doe dit niet al te rigoureus overigens, want elk blad is een batterij vol voedingstoffen die je plant eerder heeft opgeslagen. Bladeren die zich helemaal onderin bevinden en geen licht vangen maar wel helemaal groen zijn, laat ik daarom ook lekker zitten. De plant weet zelf wanneer deze bladeren niet meer efficiënt zijn en gaat ze vervolgens vanzelf afwerpen. Zorg er wel voor dat je de afgevallen bladeren weghaalt in verband met de kans op schimmel. Een schone kweekruimte is zeer belangrijk!

Selectieve snoei in de bloeiweken één, drie en vijf.

Dieven voor mooiere hoofdtoppen

We kunnen aanbevelen om de nieuwe bloeischeuten onderin de plant weg te snoeien, ofwel te dieven. Dat kun je prima doen in de eerste en derde week van de bloei. Het resulteert in meer energie naar de toppen die zich bovenin de plant bevinden en meer licht vangen. De meeste topjes onderin blijven namelijk luchtig, zacht en lopen qua cannabinoïde-rijping ook achter (ze zijn wel mooi om mee te dry siften overigens!).

Hoe weet je dan welke scheut je wel en welke je niet moet snoeien? Een simpele methode is dat je de afstand tussen het hoogste punt van de plant en de rand van je pot meet. Vervolgens deel je deze afstand in drieën en dief je het onderste derde deel van je gehele plant. Vervolgens is het een kwestie van veel liefde geven en ook in de juiste dosering voeding toedienen. Dat gaat je lukken!

Dat was het voor nu even. In het volgende en tevens laatste artikel van dit vierluik gaan we in op het oogsten. Wanneer en hoe doe je dat? Daarbij behandelen we ook meteen het drogen en het curen, iets wat nog wel eens vergeten wordt of te snel wordt gedaan. Bij vragen, neem gerust contact met ons op of kom eens binnenlopen. Je bent altijd welkom!

Tip: Voor beginners raden we aan om op dag 1 je voeding mee te geven aan het water. Geef dan ook iets teveel water dan nodig, zodat je plant de volgende dag niet alles heeft opgenomen. Op dag 2, de zogeheten ‘bufferdag’, geef je dan geen voeding, maar water en enzymen. Op dag 3 geeft je vervolgens weer voeding en water. Op dag 4 wederom water en enzymen etc. 

Kweekvideo

Tot slot hebben we nog een interessante kweekvideo van één van onze klanten die voor de eerste keer met onze tips & adviezen medicinaal is gaan kweken. Heerlijk toch, om te zien hoe de vier planten methode zijn vruchten afwerpt?

(advertentie)