- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
- Aftellen naar hét cannabis congres van 2024, op een iconische plek
Kweken met Plantarium: De 4 planten methode!
Growshop Plantarium is bij uitstek en alleen gespecialiseerd in de hobbymatige teelt voor eigen gebruik. Zodoende bedachten zij een unieke methode om maximaal mee te kunnen oogsten, zonder meer dan het gedoogde aantal van vijf planten te hoeven kweken: de vier planten methode.
Dagelijks krijgen we bij Plantarium mensen over de vloer die zelf hun eigen cannabis willen kweken. Blowers die voor eigen gebruik wiet verbouwen en willen weten wat ze roken. Maar vooral ook patiënten die schone, biologische cannabis nodig hebben. Met alle liefde ondersteunen wij dan in het geven van passend advies, begeleiding en de aanschaf van de juiste producten. Of je nou Moonwalker Kush kweekt om het hele jaar door te verdampen of voor je ziektebeeld een full-spectrum THC-houdende wietolie wil maken.
De vier planten methode
Vaak krijgen we de vraag hoe je het beste met maximaal vijf planten kunt kweken, om zo op kleinschalige wijze te kunnen voorzien in de cannabis die je nodig hebt. Daarom bedachten we een efficiënte manier voor de binnenkweek die we de vier planten methode noemen. In deze driedelige serie leggen we uit hoe deze methode in zijn werk gaat, zodat je er daarna zelf mee aan de slag kunt.
Maar beste Plantarium, waarom zou ik met vier planten kweken als dat ook met vijf planten kan? Vijf planten levert toch extra opbrengst op? Een terechte vraag! Om je meteen het korte antwoord te geven: nee, dat is niet altijd zo. Zeker niet bij een kleinschalige kweek.
Soms zijn vier planten meer dan vijf, dat klinkt misschien tegenstrijdig maar we kunnen het uitleggen. Met vier planten heb je een mooie symmetrische verdeling in een kweektent of -kast. De planten hoeven onderling niet te vechten om ruimte (vooral met nummer vijf in het midden!). Wat je wil bereiken is een kweektent met genoeg groen (bladgroen oftewel de verschillende vormen van chlorofyl) voor fotosynthese.
Meer planten betekent niet automatisch meer opbrengst. Het is veel belangrijker dat je een bladerdek creëert die al het licht van je lichtbron opvangt. Geen licht verloren laten gaan, dát is het uitgangspunt. Dat kan met 9 planten in een tent met een vloeroppervlak van een vierkante meter, maar ook met één grote plant in een flinke pot. En ja, natuurlijk is de groeitijd van die ene plant langer, heeft deze meer voeding nodig en zijn er wat meer technieken nodig om zo’n plant te kweken. Denk aan twee keer toppen, low-stress-training, minimaal een 38-literpot en een scrogrek. Hierover in meer in deel twee maar waar het op neerkomt is: vier planten is de efficiëntste tussenweg! So, here we go!
Stap 1 – Kies een passende set-up
Wanneer je in je eigen huis cannabis gaat kweken, is het belangrijk om dat verantwoord en veilig te doen. Stel jezelf daarom eerst de vraag hoeveel gram droge cannabis je eigenlijk nodig hebt? Op basis hiervan bepaal je welke maat kweektent je nodig hebt en met welk Wattage lamp je je dames gaat verwennen. Zie daarvoor ook ons vorige artikel op CNNBS. Op onze vernieuwde webshop bieden wij compleet ingerichte kweektenten aan.
Stap 2 – Koop kwalitatief cannabiszaad
Genetica is een van de belangrijkste factoren bij het kweken. Je gaat dadelijk ongeveer vier maanden liefde geven aan je planten, en het is zonde om dat te doen voor een slechte plant. De betere zaden producenten leveren homogener, stabieler zaad met minder onderling verschil en kiemkracht. Denk daarom op lange termijn, want zelfs als die extra investering van 10,- euro voor goed zaad slechts twee gram extra wiet oplevert heb je het er al uit.
De aankoop van stekken adviseren wij niet. In veel gevallen zit er namelijk standaard meeldauw, spint en/of trips op de kleine plantjes. Je haalt letterlijk de ziektes je ruimte binnen, wat je in de weken die volgen meer werk, tijd en geld aan bestrijdingsmiddelen gaat kosten; om nog maar te zwijgen over de stress die daarmee gepaard gaat. Nogmaals, denk lange termijn.
Stap 3 – Kweek meer zaden op dan je nodig hebt
De planten die je kiest ga je een aantal maanden verzorgen. Het kan natuurlijk altijd zijn dat er ééntje niet ontkiemt, niet boven de grond komt of gebreken laat zien. Bovendien ga je minimaal 3 maanden liefde, tijd en geld besteden aan je planten. Hoe vervelend is het dan als er eentje achterblijft of slechter bloeit? Kweek daarom altijd wat meer zaailingen op dan je nodig hebt.
Stap 4 – Voorgroeien
Ontkiem je zaden (op deze manier gaat het nooit mis) en groei je kleine zaailingen een week of twee voor. Kies kleine potjes, een fijne, minimaal licht bemeste grond en een niet al te sterke lichtbron. Bijvoorbeeld een TL-armatuur of spaarlamp. Of, als je het goed wilt doen, een 110 watt Electrox. Een 400 of 600 Watt HPS is echt een overkill voor zaailingen.
Voor het raam kan ook wel, maar je plantjes kunnen dan flink gaan strekken wegens te weinig licht. Gevolg: slungelige plantjes met zwakke stammen. Idealiter zet je de jonge zaailingen ook in een propagator (kweekkasje). Blijven er druppels op de bladeren liggen? Dan zit er teveel vocht in het kasje. Zet schuifjes open of haal de deksel eraf. En remember: je wil je planten stimuleren om wortels aan te maken dus geef ze niet teveel water zodat ze zelf op zoek gaan.
Dan is de vraag, wanneer moet ik overpotten? Je plant geeft je twee signalen. Ten eerste zie je kleine worteltjes onderuit je potje komen en ten tweede lijkt je zaailing een groeispurt door te maken. En dat laatste is ook logisch, aangezien alle energie nu ‘boven de grond’ besteedt kan worden. Er is geen ruimte meer voor wortels, dus de jonge plant maakt flink bladeren aan en groeit. Je ziet eerst 2 kleine ronde lobblaadjes, daarna een éénvingerig gekarteld blad, dan een blad met drie vingers en tenslotte het welbekende vijfvingerige wietblad.
Stap 5 – Selecteer en transplanteer
Als het goed is bezit je nu een paar prachtige plantjes, je ziet waarschijnlijk al individuele verschillen. De één groeit misschien wat harder, de ander is lichter van kleur etc.. Kies daarom de vier mooiste en beste plantjes. De rest geef je weg aan vrienden of familie. Vervolgens vul je een paar grote potten met een hoogwaardige aarde. Voor een tent met vloeroppervlak van 80 bij 80 cm gebruik je minimaal 11-liter potten, voor een tent van één vierkante meter gebruik je de 18-liter potten en kies voor een ruimte van 1,2 bij 1,2 meter minimaal potten met een volume van 22 liter per pot. Meer aarde is meer ruimte voor wortels en een groter wortelgestel betekent meer plantmassa boven de grond, meer opname van voedingsstoffen en een hogere waterconsumptie. Om het over de dikte van de stam nog maar niet te hebben.
Pot de vier kleine planten vervolgens over naar de grote pot. Voor minimale stress kun je eerst het kleine potje in de aarde van de grote container drukken. Hierdoor heb je de perfecte pasvorm voor de wortelkluit in je nieuwe pot. Ook kun je, voor een mooie hoogte, de kleine lob-blaadjes met de bovenkant van de pot uitlijnen. Daarna rustig bewateren met wat wortelstimulator om de aanmaak van wortels te bevorderen…
Dat was het voor nu. In deel twee gaan we uitgebreid in op de groei, bloei en alle andere technieken van de vier planten methode. Tot die tijd kun je ons vinden op Plantarium.nu
(advertentie)