(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Het is met de twee grootste industriële vezelhennep fabrikanten HempFlax en Dun Agro binnen de gemeentegrenzen toch al de hennephoofdstad van Nederland: Oud Pekela. Om die status nog eens extra te bevestigen krijgt het Groningse dorp woensdag een heuse Hemp Design Factory!

Met hennep meer mans

Burgemeester Jaap Kuin van de gemeente Pekela geeft op woensdag 17 januari om 11.00 uur het officiële startsein voor de kick-off van Hemp Design Factory, een samenwerkingsverband in de regio Groningen. De centrale vraag luidt: hoe integreren we de toepassingen van bio-based materiaal (hennep) in ons dagelijks bestaan?

Boost voor werkgelegenheid

Er wordt in de ontwerpfabriek gewerkt aan art- en designontwerpen gebaseerd op hennep. Doel is om meer bedrijvigheid in de regio te brengen en deze ontwerpen op grotere schaal in productie te nemen. Dit levert mogelijk kansen op voor startende ondernemingen en is gunstig voor de werkgelegenheid in Groningen. Aldus de initiatiefnemers, waaronder de Hanzehogeschool Groningen (Academie Minerva en het lectoraat Art & Sustainability), Terra, HempFlax (het hennepbedrijf van Sensi Seeds-oprichter Ben Dronkers), de Ondernemersvereniging Pekela en de gemeente Pekela.

Met de nieuwe Hemp Design Factory én de 2 grootste hennepproducenten binnen de grenzen mag Oude Pekela zich met recht de hennephoofdstad van Nederland noemen… [foto: zzphoto.ru/Shutterstock]

Bouwen en mode

Het is de bedoeling dat de Hemp Design Factory mensen bij elkaar brengt die samen aan de slag gaan met onderzoek en ontwerpen rondom de thema’s bouwen met hennep, het maken van ontwerpen voor de fashionlijn, ontwerpen die geschikt zijn voor 3D-printing en spuitgieten.

Hoofdkwartier Hempvilla

De kick-off vindt plaats bij HempFlax aan de Hendrik Westerstraat in Oude Pekela. Burgemeester Jaap Kuin zal hier, naast het officiële moment van de kick-off, ook een prijsuitreiking doen. Het betreft een prijs voor studenten van Terra Groningen, die hebben deelgenomen aan een project met als opdracht: maak tekeningen en een voorlopig ontwerp voor de Hempvilla.

Deze Hempvilla is de voormalige woning van de directeur van de strokartonfabriek in Oude Pekela. Het pand zal als hoofdkwartier en ontmoetingsplek gaan dienen voor de Hemp Design Factory.

[openingsbeeld: PRO Stock Professional/Shutterstock]
(advertenties)