(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn: na maar liefst 31 jaar houdt cannabis growshop Plantarium op te bestaan. In die tijd hielp het duizenden kleine thuiskwekers en overwon het vele hindernissen, inclusief een rechtszaak inzake de growshopwet. Ook deelden Plantariums kweekexperts maar liefst vijf jaar lang hun kennis op CNNBS, en dit is een selectie van hun beste artikelen. 

Plantarium was en is op dit moment nog steeds een begrip in Nederland cannabisland. Het is bijvoorbeeld ook de enige growshop met een unieke vrijspraak, die kleine thuiskwekers daardoor volledig legaal mocht bedienen. De vrijspraak door zowel de meervoudige kamer als het gerechtshof in Arnhem kwam in 2015, nadat justitie de growshop met de toen net ingevoerde ‘growhopwet’ probeerde te sluiten.

Financiële problemen hebben er helaas voor gezorgd dat er nu na 31 jaar, toch een einde komt aan het cannabis expertisecentrum. Het bedrijf zit in een dal waar het helaas niet uit kan ontsnappen, zo lezen we op hun website. We moedigen je dan ook van harte aan om een bezoek aan Plantarium in Nijmegen te brengen nu het nog kan. Op dit moment houdt de growshop namelijk een leegverkoop in de winkel.

Vijf jaar Plantarium op CNNBS

In 2017 begon de samenwerking tussen CNNBS en Plantarium. Sindsdien publiceerden de experts van het cannabis expertisecentrum vijf jaar lang fantastische kweekartikelen op CNNBS, die je tot op de dag van vandaag nog steeds bij ons kunt vinden. Om je op weg te helpen tussen de vele uitstekende kweekartikelen, zetten we het beste van vijf jaar Plantarium voor je op een rij.

Hoe groot moet ik kweken?

Dat was de eerste vraag die Plantarium in 2017 voor ons beantwoordde. Logisch ook want als thuisteler kweek je natuurlijk niets meer of minder dan je zelf nodig hebt. Hoe groot je kweekruimte dan moet zijn, en welke apparatuur je daar precies voor nodig hebt, dat lees je in deze allereerste bijdrage van Plantarium op CNNBS.

Plantariums vier planten methode

Toepasselijk genoeg besteedde de growshop voor zelfvoorzienende thuistelers maar liefst vier afleveringen aan hun ‘vier planten methode’. Een ideaal aantal wietplanten voor binnenkwekers met vierkante kweekruimtes. Vier wietplanten zijn er namelijk minder dan het gedoogde aantal van vijf, en tegelijkertijd perfect over een vierkant kweekoppervlak te verdelen. Hoe je te werk gaat lees je hier (deel 1), hier (deel 2), hier (deel 3) en hier (deel 4, slot).

De vier planten methode in de derde week van de bloeifase.

Buiten wiet kweken

Als kweekexpert schrijf je natuurlijk niet alleen over de binnenteelt, want juist voor de zelfvoorzienende cannabisteler is de zomer een perfecte gelegenheid om de bloemetjes buiten te zetten. Plantariums expertise bleek ook daar zeer uitgebreid want ze tipten ons over alles wat er maar mee te maken heeft. Van de beste wietzaden voor buiten en het opkweken, tot wortels, aarde en potten voor buiten, verpotten, de kunst van het water geven, de bestrijding van slakken, schimmels, knippen als een pro en nog veel meer.

Cannabis cure cursus

Wie zelf voor eigen gebruik wiet kweekt, die weet wel dat pas gedroogde wiet nog niet zo lekker en zacht smaakt als een goed gerijpte top. Dat rijpen van wiet is als het rijpen van een goede kaas of lekkere wijn als je daarvan houdt. Onder professionals staat het ook wel bekend als curen. Plantarium maakte er een heuse cursus voor, die je gewoon hier en hier op CNNBS kunt volgen.

Leer de fijne kneepjes van het curen met Plantariums ‘cannabis cure cursus’. Foto: OpenRangeStock, Shutterstock

Plantariums perfecte bladerdek

In een kweekruimte binnen schijnt het kunstzonnetje altijd. Om daar de meeste vruchten van te plukken moet je het echter ook goed benutten, en dat doe je met een perfect bladerdek. Een bladerdek dus, dat elke foton in ieder lichtstraaltje van je kweeklamp opvangt. Hoe je wietplanten zover krijgt om een perfect bladerdek te vormen, dat legden de experts van Plantarium je in 2019 in vier delen aan je uit. Je leest ze hier (deel 1), hier (deel 2), hier (deel 3) en hier (deel 4) terug.

Biokweken

De zomer van 2019 was de uitgelezen gelegenheid voor Plantarium om het biokweken nou eens goed uit te leggen. Bij biokweken draait het namelijk allemaal om de samenwerking tussen het bodemleven en jouw wietplanten. Natuurlijk met biologische plantenvoeding en nuttige bacteriën en schimmels die je wietplanten alles geven wat ze nodig hebben. Wil je ook overstappen? Lees dan nog eens alles over mycorrhiza, de penwortel, voeding aarde en compost, mulching, de biologische bestrijding van bladluizen en ondersteuning van je planten.

In de serie ‘Biokweken’ lees je alles over biologisch kweken met behulp van een actief bodemleven. Foto: MR. KHATAWUT, Shutterstock

Herb history: achtergrondverhalen van klassieke wietsoorten

Vandaag de dag kun je genieten van enorm veel wietsoorten, en de een is nog smaakvoller dan de andere. Maar al die nieuwe en moderne soorten komen natuurlijk ook ergens vandaan, en delen hun genen geregeld met klassieke voorouders. Over die klassieke voorouders maakte Plantarium vanaf augustus 2019 maar liefst negen achtergrondverhalen. Weet jij bijvoorbeeld waar Kush, White Widow, Gelato, Haze, Power Plant, Cheese, AK-47, Afghani of Purple Haze vandaan komt?

Alles over aarde

Aarde is het meest gebruikte medium om wietplanten in te kweken. Het organische goedje van moeder natuur verdiende volgens Plantariums kweekexpert dan ook zeker een eigen serie. Hij beschreef in 2020 dan ook uitvoerig welke aardemengsels er bijvoorbeeld bestaan, wat de verschillen zijn, en welke je het beste kunt kiezen. Wist je dat aarde zelfs de smaak van je wiet kan versterken?

Aarde kan soms zelfs de smaak van je cannabis versterken! Foto: mikeledray, Shutterstock

Tips voor startende thuiskwekers

Als er één groep cannabisliefhebbers bestaat die Plantarium door de jaren heen bediende, dan waren het wel de beginners. Ook op CNNBS hielp het expertisecentrum de startende wietkweker vaak op weg met de nodige tips. Alle begin mag dan misschien moeilijk zijn, wiet kweken wordt in ieder geval een stuk makkelijker met Plantariums kweektips. Lees ze dus zeker als je ook net begonnen bent. Je vindt ze hier (deel 1), hier (deel 2) en hier (deel 3).

Wat te doen met trim?

Knipafval bestaat niet voor de mensen van Plantarium. Zijn noemden het dan ook liever ’trim’, in de serie waarin ze je uitleggen wat je er allemaal nog van kunt maken. Trim zit namelijk vol met trichomen, en zoals je weet bevatten die alles wat wiet geliefd maakt. Als je het dan ook goed opvangt en bewaart kun je er bijvoorbeeld prachtige dry sift hasj van maken, of heerlijke ijshasj als je dat lekkerder vindt.

Gooi je trim niet weg maar maak er heerlijke ijshasj of dry sift van! Foto: Aaron Tamarit, Shutterstock

Buiten Amerikaanse wietsoorten kweken

Sinds cannabis in de meeste Amerikaanse staten legaal geworden is, komen er ook steeds meer heerlijke wietsoorten uit het land. Deze new school terpenenfabriekjes smaken over het algemeen geweldig, maar zijn niet altijd geschikt voor ons buitenklimaat. Om ze toch buiten te kunnen kweken moet je goed weten welke soorten dat wel zijn, en hoe ze anders toch in Nederland tot een succesvolle oogst kunnen leiden. Je leest het allemaal hier (deel 1), hier (deel 2) en hier (deel 3).

Nog veel meer kweekkennis van Plantarium

Dat was onze selectie van de beste kweekinformatie van vijf jaar Plantarium op CNNBS. Maar zoals je zal begrijpen valt er nog veel meer kweekkennis van de bekendste growshop van Nederland met je te delen, want de lijst met artikelen is na vijf jaar zeer indrukwekkend te noemen. Gelukkig kun je ze op CNNBS altijd blijven lezen, dus ga er vooral nog eens in grasduinen. Je vindt alle artikelen van de kweekwinkel hier terug.

(advertentie)