(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Iedereen in de cannabiswereld kent de naam Kush… Maar wat is Kush eigenlijk, en hoe is deze – inmiddels klassieke indica – ontstaan? Je leest het in deze eerste episode van Plantariums nieuwe serie Herb History; een reeks artikelen waarin de geschiedenis van nog veel meer beroemde wietsoorten centraal staat. 

Bij Plantarium weten we niet alleen een heleboel over kweken, extracten en Rosin, maar ook van genetica en zaden. Ons interesseert het namelijk enorm, hoe bepaalde cannabissoorten tot stand komen en wat de historie is van belangrijke kruisingen. Om jullie ook mee te nemen in belangrijke momenten van onze cannabiscultuur dus deze nieuwe serie: dit is Herb History.

Landrace strain

Bubba Kush, Master Kush, Moonwalker Kush en natuurlijk OG Kush, wie kent ze niet? Kush is niet meer weg te denken uit de cannabisindustrie. Iedere zadenbank levert meerdere Kush-wietsoorten en ook bij de gerenommeerde coffeeshop vind je vaak een paar Kush-strains op de kaart.

De oorspronkelijke Kush is een zogeheten landrace strain. Dat houdt in een pure, ongekruiste, inheemse cannabisplant, die alleen heeft gegroeid in haar natuurlijke omgeving. Door de lange geïsoleerde tijd zijn landrace strains enorm stabiel en volledig aangepast aan de aldaar geldende omstandigheden. Dat klinkt enorm romantisch maar helaas zijn er heden ten dage niet zo heel veel originele landrace velden meer.

Wist je dat de letters O.G. helemaal niet staan voor Original Gangster of Ocean Grown? Het staat voor OriGinal, aldus het echte verhaal, ook al is deze nog steeds enigszins onduidelijk. Het verhaal gaat dat ene Matt Berger een sterke kloon van een Northern Lights (of een Hindu Kush) plant naar LA bracht. Deze werd Kushberries, Kryptonite en/of Krippy genoemd, en was gemaakt door een breeder genaamd OTK. Toen de kloon in handen van Josh D. kwam, maakte die er de eerste originele OG Kush mee. Foto: Cascade Creatives, Shutterstock

Hindu Kush

De meeste landrace strains zijn genoemd naar hun plaats van oorsprong. Zo kennen we bijvoorbeeld Thai, Afghani, Acapulco Gold en Red Congolese. Je kunt vast raden waar ze vandaan komen! De originele Kush was dan ook de Hindu Kush en groeide in het Hindu Kush gebergte. Dit is een gedeelte van het Himalaya gebergte, dat net boven de steden Jammu en Kashmir door India, Pakistan en Afghanistan loopt.

De Hindu Kush regio is met haar vruchtbare valleien altijd enorm waardevol geweest voor cannabisteelt en kwalitatief goede hasjiesj. Ook is het mede daardoor lange tijd een zeer instabiele omgeving geweest, met politieke onenigheden en geweld. De oorspronkelijk Kush was geen sterke psychoactieve soort zoals we die nu kennen. Hierdoor werd Kush eeuwenlang gebruikt voor medicatie en vezels.

Kush bezat echter wel een andere kwaliteit; de wietsoort was enorm kristalrijk en daarom zeer gewild en geschikt voor de hoge kwaliteit hasj die ervan gemaakt werd. Oudere (rijke) stoners kunnen zich wellicht de Kashmir herinneren. Zeer zeldzaam!

Hippie trail

Nu vraag je je natuurlijk af hoe de Kush de geïsoleerde valleien, omsloten door tussen eenzame bergtoppen, is ontvlucht. Daarvoor beginnen we in Noord-Amerika. Tussen 1960 en 1970 kwam aldaar de hippie beweging op gang. Deze vredelievende stoners bleven ondanks Woodstock niet in de VS hangen, maar vertrokken veelal op pelgrimstochten naar het buitenland. Doorgaans waren dit reizen met een spiritueel doel. De hippies gingen via Zuid-Amerika op pad, met als eindbestemming India, Nepal en Pakistan. Dit werd de Hippie trail genoemd.

Dankzij massale menselijke migratie, slimme smokkelaars en idealisten, vond Kush haar weg vanuit Centraal Azië naar de VS en Europa. Foto: ElRoi, Shutterstock

In de Aziatische landen kwamen de Amerikanen in aanraking met verschillende inheemse cannabissoorten. Wietsoorten als Afghani maar onder andere ook de Kush. Eigenlijk wisten de hippies niet wat ze zagen, want de ganja in de States was meestal sativa dominant en met een heldere high. De nieuwe wietsoort Kush bleek erg klein te zijn, en een couch lock te veroorzaken. Voor velen iets volstrekt nieuws!

Zaadsmokkel

De geïnspireerde hippies deden wat iedere cannabisminnaar zou doen. Er werden stiekem zaden in koffers gestoken en mee terug naar huis genomen. Thuis werden de zaden ontkiemd en verder veredeld met de gangbare soorten. Dat bleek enorme successen op te leveren. Later nam de zaadsmokkel grotere vormen aan. Zo bleek de Brotherhood of Eternal Love, ook wel bekend als de Hippie Maffia, enorme hoeveelheden zaden Californië in te smokkelen. De productie van zaden en nieuwe soorten werd een booming business! Vanuit Californië zou de Kush-genetica heel het westen van de VS veroveren.

Kush revolutie

De impact van de geïmporteerde Hindu Kush genetica op de westerse cannabis was simpelweg gigantisch te noemen. Zoals gezegd waren er tot dan toe voornamelijk sativa’s in omloop. Enthousiaste breeders (veredelaars van wietsoorten, red.) kwamen erachter dat de Hindu Kush een veel kortere bloeitijd had. Een geliefde eigenschap van indica’s, weten we nu.

Voor de komst van Kush-soorten, kweekten Amerikanen vooral sativa’s, lange wietplanten met nog langere bloeitijden. Foto: Anton Watman, Shutterstock

Hierdoor konden de breeders soorten creëren met een veel kortere bloeitijd. Daarmee werd de productie aanzienlijk verhoogd. Tevens bleek de nieuwe indica goed resistent te zijn tegen koude omstandigheden, waardoor er ook in het koudere Canada en Alaska gekweekt kon worden. Je begrijpt de enorme mogelijkheden die zich aandienden. Er ging letterlijk een nieuwe wereld bloeien.

Indoor kweekrevolutie

Toch was het in die jaren nog altijd enorm illegaal om cannabis te kweken in de states. Verschillende breeders kweekten voor de opkomst van de Kush-genen voornamelijk buiten. De gebruikte sativa’s hadden een bloeifase die veel te lang duurde om binnen te kunnen kweken. Door Kush-kruisingen zoals Kryptonite, zagen de breeders de mogelijkheden. De plant bloeide korter maar bleef ook flink kleiner! Dat maakte de binnenteelt een stuk makkelijker en de kruisingen sneller. Een indoor kweekrevolutie begon en nieuwe kruisingen verspreidden zich in zaadvorm over de hele wereld. Inclusief Nederland; wist je dat Kush ook aan de basis van bekende soorten als White Widow en AK-47 ligt?

High grade, top shelf, fire!

In de afgelopen jaren is de term Kush steeds vaker gebruikt als term voor high grade, top shelf en fire! Oftewel sterke cannabis met enorm veel THC (>20%). De naam Kush doelt dan niet zozeer op de oorspronkelijke landrace genetica en heeft er eigenlijk niet zoveel mee te maken. De oorspronkelijke Kush is namelijk één van de meest indica dominante wietsoorten die je kunt vinden, alhoewel er tegenwoordig ook diverse hybride Kush-soorten bestaan. Sommigen zijn échte indica’s in groeipatroon (namelijk kort en bossig), cannabinoïden-profiel en terpeengehaltes. De hybrides dragen meer sativa genen in zich, met langere internodes, dito bloeivorming en een fruitiger smaak.

Amerikaanse Kush-soorten kunnen enorm kleurrijk zijn. Uiteraard ligt dat vooral aan de genetica maar in de handen van een goede kweker straalt een Kush als een prachtige bloem. Bij growshop Plantarium vertellen ze je met plezier hoe je zulke kleurrijke wiet kweekt. Foto: CAPJAH, Shutterstock

Het aroma van een typische Kush is zacht, met zoete, pittige citrus tonen op een bed van een volle, aardse (met soms wat dennen of diesel-achtige) smaak. Een echte Kush wordt vaak genoemd als het ideale middel om rustig en overzichtelijk na te denken. Als dé perfecte bondgenoot voor een reflectieve sessie. Daarbij geeft een stevige Kush je het klassieke couch-lock effect, waarbij je letterlijk de bank wordt ingezogen. Om er vervolgens een tijdje niet meer uit op te staan door de hoge myrceen concentraties. De perfecte ontspanning en het beste slaapmiddel!

Dat was ‘m, de Kush-geschiedenis in een notendop! Volgende keer zoomen we in op andere belangrijke genetica uit onze heerlijke cannabiscultuur. Mocht je aanvullingen hebben, laat het ons weten via onze webshop! Leren doen we samen …en genieten ook!

[Openingsfoto: ksl, Shutterstock]
(advertentie)