(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

In de VS, waar de mensen cannabis het liefst zo puur mogelijk consumeren, is het dé manier om een extract te maken van cannabis. Gemaakt zonder oplosmiddelen zoals alcohol of butaan, maar wel met een enorm hoge potentie. We hebben het hier dan natuurlijk over Rosin extractie. Plantarium observeert de ontwikkelingen in het land van hotdogs en hamburgers nauwgezet. Rosin is één van die innovaties, welke wij dus ook vanaf dag één volgen. Inmiddels is de apparatuur ook in Nijmegen verkrijgbaar en hebben we flink wat expertise opgebouwd.

 

Wat is Rosin extractie?

Rosin is een zeer puur extract van cannabinoïden en terpenen van de cannabisplant. Het extract wordt verkregen door middel van persing en hitte. Hiervoor zijn speciale elektromechanische persen ontwikkeld. Bij Plantarium verkopen we de persen van het bedrijf Rosin Tech; de ontwikkelaar van deze manier van extraheren en tevens marktleider.

De Rosin extractie is vrij van oplosmiddelen, er worden geen middelen als alcohol of butaan gebruikt om de actieve stoffen te scheiden van het plantmateriaal. Ideaal voor de medicinale gebruiker, want je extract wordt op de schoonst mogelijk manier verkregen. Het laatste wat je wilt als medicinale, maar ook als recreatieve gebruiker, is vervuiling door residu van oplosmiddelen.

Daarbij is het Rosin extract zeer gemakkelijk te verwerken tot een druppelbare olie, een e-liquid (voor in een e-smoker) of om gewoon in zijn pure vorm van te genieten in een speciale dab-rig of een daarvoor geschikte verdamper.

Zeer pure Rosin… [foto: Palii Oleg/Shutterstock]

Waar komt het vandaan?

Rosin, ook wel eens spiegelhars of colofonium genoemd, bestaat al sinds de tijd van de oude Grieken. Het is een benaming voor een verzameling harsen. Zij gebruikten voornamelijk de hars van dennenbomen voor het maken van lijm, het waterafstotend maken van diverse materialen en als medicijn. Tegenwoordig wordt spiegelhars gebruikt voor het insmeren van vioolstokken tot en met het creëren van de glazuurlaag op kauwgom.

Het maken van Rosin van de cannabisplant is vrij nieuw. De eerste experimenten met cannabis en Rosin in het nabije verleden zijn te herleiden naar Phill ‘Soilgrown’ Salazar, een bekende Amerikaanse cannabis connaisseur. Hij ontdekte Rosin per ongeluk doordat hij voor langere tijd op een stuk hasj was gaan zitten. Hij bemerkte dat de structuur veranderd was en dat de kwaliteit van de olie vele mate hoger bleek dan de oorspronkelijke hasj.

Dit bracht hem op het idee om met een zeef (oftewel micron zakken, hierover later meer) het hoge kwaliteitsmateriaal – dat wil zeggen het rosin extract – en het plantmateriaal van de hasj te scheiden. Later bleek dat het maken van een Rosin extract niet alleen met hasj kan, maar ook met de toppen van de cannabisplant.

Sinds 2015 won de techniek aan populariteit. Door een groeiende kennis van de medicinale eigenschappen van cannabis werd de vraag naar een extract zonder het gebruik van oplosmiddelen steeds groter. Als cannabisexpertisecentrum is Plantarium van af het begin geïnteresseerd in deze extractie-methode. Dit omdat wij het erg belangrijk vinden dat de medicinale gebruiker cannabis op zo’n schoon mogelijk manier kan consumeren. Dat betekent idealiter een biologische kweek en een extractie vrij van oplosmiddelen.

De Rosin Tech Go , een lichtgewicht pers voor een lichte prijs. Deze pers weegt slechts 6 kg maar kan toch een flinke druk uitoefenen namelijk wel 317 kg/cm². De persplaten zijn tot 220° C te verhitten en de Go past zelfs in je rugzak.

Hoe werkt het?

Rosin extractie maakt gebruikt van hitte en druk om alle cannabinoïden, terpenen en flavonoïden in een olie-achtige substantie om te zetten. Het werkt erg simpel. De cannabisbloem of hasj wordt in een speciaal daarvoor geschikte rosinbag geplaatst. De rosinbag wordt tussen een stuk bakpapier gelegd om zo de platen van de pers schoon te houden en verbranding van de cannabis tegen te gaan. Dit pakketje leg je in de pers.

Door de hitte en de druk van het persen  knappen de trichomen, dat zijn de witte kristallen waar de actieve stoffen van de planten in zitten. De geknapte trichomen worden zo vloeibaar. Dit wordt op het bakpapier opgevangen en met een goed stukje gereedschap van het bakpapier verwijderd.

En zie daar, de Rosin is klaar! Zeer eenvoudig, zeer schoon en geen gebruik van gevaarlijke, licht ontvlambare stoffen. Afhankelijk van de temperatuur van de van de persing ontstaat er een olie, wax, cheddar, butter of glass. Hierover in deel #2 meer.

Een variant van een Rosin extractie, het zogeheten budder… [foto: Alejandro Flores Casla/Shutterstock]

Tip! De vochtigheid van de cannabis is bij deze methode van belang. Voor de hoogst mogelijk opbrengst dient de cannabis rond de 62% vochtigheid te bevatten. Voor het bewaren van je cannabis adviseren wij een C-vault, in combinatie met een Boveda om zo het plantmateriaal op de perfecte luchtvochtigheid te behouden.

Hoe behaal je de hoogste kwaliteit?

De toppen van de cannabisplant, maar ook hasj, zijn voor deze methode het meest geschikt. Ook de rest van de plant waar trichomen zich bevinden – bijvoorbeeld het blad rondom de toppen – leent zich ook goed voor deze manier van extractie. Daarom kun je je knipafval ook prima gebruiken voor het maken van Rosin.

In het algemeen geldt: hoe hoger de kwaliteit van het plantmateriaal (de grootte en hoeveelheid van de trichomen), hoe hoger de kwaliteit van je extract. Oftewel, materiaal met veel kristallen levert je een hogere opbrengst én kwaliteit op! Je kunt je voorstellen dat een zeer witte bloem kwalitatievere Rosin oplevert dan te droog vergruist knipafval. In deel 2 nemen we je stap voor stap mee van bloemtop tot Rosin extract en duiken we wat meer de diepte in.

Het grotere broertje van de Go, de Rosin Tech Twist. Grotere platen, verwarmbaar en instelbaar.

Lezen, kijken, kopen

Bij Plantarium hebben we verschillende persen van vooraanstaande Amerikaanse producenten. Deze hebben we geselecteerd op duurzaamheid, prijs-kwaliteit verhouding en gebruiksvriendelijkheid. De showmodellen staan opgesteld in onze winkel in Nijmegen, zodat jij ze kunt zien en proberen. Belangrijk als je veel geld uitgeeft toch?

Kom vooral langs voor advies en handige tips over het verwerken van cannabis tot een medicinaal product. We staan van dinsdag tot zaterdag voor je klaar met al onze kennis en kunde. Maar let op, deze week zijn we een paar dagen dicht wegens de Nijmeegse Zomerfeesten

[openingsfoto: Chem Dawg Flower Rosin, HubbardSteve/Shutterstock]
(advertenties)