(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Buiten kunnen wietplanten heel groot worden, met aan iedere tak een zware top. Maar hoge bomen vangen veel wind. En hoewel je het je nu misschien nog niet kunt voorstellen, zullen de nodige (na)zomerstormen zeker komen. Wees dus voorbereid en geef je wietplanten voldoende ondersteuning. Cannabis growshop Plantarium helpt je op weg met drie methodes en zes extra tips!

Je zal niet de eerste zijn die het volgende scenario overkomt. Je wietplanten groeien als kool, bloeien als nooit tevoren en omhelzen je dagelijks met een steeds intenser aroma. En dat vind je ook niet zo gek. Dagelijks geef je immers de juiste hoeveelheid water, gecertificeerde biologische voeding en overlaad je de jongedames met je onvoorwaardelijke liefde.

Je bent elke avond netjes thuis om de koninginnen naar hun nachtelijke onderkomen onder het afdak te verplaatsen. Naarmate de weken voorbij vliegen wrijf je in je handen. Er wacht je een pot glinsterend groen goud!

Maar…

…liever doe je het niet maar je hebt je toch laten overhalen. Je besluit een paar avonden van huis te gaan. En nét tijdens dat ene té gezellig ogende festival slaat het noodlot toe. Met je vier muntjes kostende poncho tegen de regen ben je toeschouwer van een serieuze (na)zomerstorm die over Nederland raast. Gisteren was het bloedheet, maar vandaag is de sfeer omgeslagen. Donder, bliksem en wind. Veel wind.

Na een slapeloze nacht in je te kleine tent, weet je niet hoe snel je thuis moet komen. Natuurlijk hoop je dat het meevalt, maar de realiteit is weerbarstig. Moedertje natuur heeft huisgehouden en je wietplant is het slachtoffer geweest. Afgebroken takken sieren je achtertuin en met een traan in je ogen raap je de brokstukken bijeen. Ze ligt op haar zij maar leeft nog. Zucht. Je zet haar weer overeind en neemt je voor om het volgend jaar anders te zullen doen…

Verzeker je buitenwiet

Als je je in het bovenstaande verhaal herkent, hebben we goed nieuws voor je. Je hoeft geen jaar te wachten want in dit artikel vertellen we welke methoden er zijn om je cannabisplant preventief te ondersteunen. Hierdoor zijn je dames optimaal beschermd tegen onverwacht natuurgeweld. Zodat je zonder zorgen buiten de deur kunt genieten, want dat is ook belangrijk. Na dit artikel heb je uitgebreide kennis over de technieken en kun je zelf kiezen welke je gaat toepassen. Geen afgebroken takken, geen omgewaaide dames, en veel minder stress.

Een goede ondersteuning van je wietplant, is als een verzekering. Je weet nooit wanneer het van pas komt maar als het gaat stormen ben je blij dat je verzekerd bent. Kijk naar de professionele cannabisindustrie in de Verenigde Staten. Daar is het ondersteunen van de metershoge cannabisplanten een serieuze wetenschap. Iedere biokweker heeft zijn/haar eigen methodes. Van enorme zelfgebouwde kooien tot netten tot speciale wanden.
Alle methodes vergen planning, maar zijn de moeite meer dan waard. Deze kwekers beseffen zich dondersgoed dat planten in de buitenlucht voorbereid dienen te zijn op een sterke wind. Om nog maar niet te spreken van zware toppen en doorhangende takken. Het is zonde om zelfs maar een paar takken te verliezen, want elke tak is opbrengst. Wist je dat er zelfs complete ombouwkits gefabriceerd worden voor de Californische kwekers? Speciaal voor de Amerikaanse reuzen. Hoe mooi is dat?

Vergroot de kans op een succesvolle oogst en ondersteun je dames ter voorbereiding op harde wind. Foto: PopFoto, Shutterstock

Hoge bomen…

In Nederland lopen we helaas wat achter maar natuurlijk hebben we ook hier te maken met rukwinden en herfststormen. Het loont de moeite om vroeger in het seizoen je buitenplanten van bamboestokken, scherm of kooi te voorzien. Dat kun je nu al doen. Naast dat je je wietplanten daardoor tegen onverwachte weersomstandigheden beschermt, kun je ook de kwaliteit en opbrengst maximaliseren. Daarover later meer.

Hoever je daarin gaat ligt onder andere aan je gekochte genetica. Heb je kwaliteit gekocht of bezuinigd op zaden? Heb je dit jaar Autoflowers ontkiemd of heb je gekozen voor gefeminiseerde buitensoorten? Autoflowers blijven kleiner en hebben een minder drastische ondersteuning nodig dan drie meter hoge, fotoperiode-gevoelige Nederlandse buitenwietsoorten.

Daarbij maakt het ook uit welk volume de pot heeft die je hebt gebruikt. Een kleinere pot van 10 liter herbergt een minder groot wortelgestel. Dat zorgt ook voor een kleinere plant. Een 35-literpot met handige handvaten heeft ruimte voor veel meer wortels, en dat vergroot de kans op metershoge wietplanten. Deze hebben – als alles meezit – dus een sterkere ondersteuning nodig.

Als laatste factor is het natuurlijk ook de vraag hoe goed jij de dames verzorgt. Gezonde planten groeien nu eenmaal sneller en hoger. Heb je daar vragen over? Kom gerust eens langs in onze winkel om te praten over de mooiste vrijetijdsbesteding die er is. Wij voorzien je graag van meer onderbouwde informatie. Je bent absoluut niet de eerste die met foto’s langskomt.

Fixeer niet

Ondersteunen is wat anders dan fixeren. Je wil dat de planten nog een klein beetje de ruimte hebben. Een tak dient wat te kunnen bewegen. Daardoor versterkt haar stam. Een dikker wordende stam betekent meer watertransport en dus meer voeding bij je toppen. Je wil de takken eigenlijk zo ondersteunen dat ze niet af kunnen breken bij storm, maar toch genoeg bewegingsvrijheid hebben om sterker te worden.

In het voorjaar worden de plantkooien geplaatst en de automatische irrigatie aangelegd. Foto: Elsa Fraga, Shutterstock

Drie ondersteuningstechnieken

Nu zullen we je de drie voornaamste methoden van ondersteuning voor wietplanten vertellen. Kies zelf welke je toepast. En zie deze keuze als een inschatting van de risico’s, je weet immers nooit hoe het dit jaar gaat lopen. Uiteraard zijn er legio mogelijkheden en raden we je aan om je creativiteit de vrije loop te laten. Heb je wat moois bedacht? Laat het ons weten! Leren doen we samen.

#1: Gebruik bamboe

Eén van de oudste methoden. Je neemt een paar grote bamboestokken en steekt die in de pot of grond. Het liefste minimaal vier aan elke zijde en een stok voor de hoofdstam. Vervolgens bevestig je de takken van de plant met touw of plantclips aan de stokken. Het voordeel van bamboestokken is het gemak. Het hoeft niet té moeilijk te zijn. Het nadeel is dat de bamboestokken het wortelgestel beschadigen wanneer ze na een paar maanden in de pot gezet worden. Daarnaast is het soms lastig om de stokken precies op de juiste positie te krijgen zodat iedere tak optimaal ondersteunt wordt. Het is altijd even zoeken.

Tip 1: Je kunt de bamboestokken ook aan de buitenzijde van de pot vastmaken. Boor een paar kleine gaatjes in de bovenrand van de pot en zet de bamboestokken vast met tie-wraps. Aan de onderzijde gebruik je een spanband of een flink stuk ouderwetse duct tape om de stokken op hun plek te houden.

Daarbij zien we dat bamboestokken prima werken voor autoflowers, maar lastiger zijn bij een plant boven de anderhalve meter. Je dient dan heel lange stokken aan te schaffen, die ook nog eens een flink stuk in de grond moeten.

#2: Monteer een scherm

Het idee van het scherm komt uit de wereld van de SCROG. Dat is een indoor kweektechniek om de plant door een scherm / rek te vlechten, waardoor ze laag blijft en niet de hoogte in groeit. Voor de buitenkweker kan het scherm dienen als ondersteuning, maar ook als manier om de plant lager en breder te houden. Zeer geschikt voor een achtertuin met een lagere schutting bijvoorbeeld.

Zelfgemaakte kooien in de US buitenkweek. Let ook op de laag stro gebruikt als mulch. Foto: Canna Obscura, Shutterstock

De werkwijze is niet heel moeilijk, maar vergt wat handigheid. Je monteert op een bepaalde hoogte een horizontaal scherm of rek, bijvoorbeeld met bamboestokken of balkjes hout. Deze zet je goed vast aan de pot. De plant heb je idealiter al één of twee keer getopt.Daarna laat je de plant door het horizontale scherm groeien. Hierdoor verkrijgt de plant extra stevigheid. Als je de plant breder en lager wil vormen, kun je haar takken ook wat naar verder buiten buigen wanneer je het scherm plaatst. Door het scherm heb je ook een mooie scheidslijn om in het begin van de bloeifase alle bloeischeuten onder het scherm te dieven (lollipoppen). Dat verbetert de lucht doorstroom, het gemak waarmee je water geeft en de kwaliteit van je wiet. Daarbij krijgen toppen zo ook meer licht wat de ontwikkeling ten goede komt.

Tip 2: Het scherm kun je in de groeifase plaatsen, maar we raden aan dat te doen in het prille begin van de bloei. Dat zorgt ervoor dat het scherm ook de strekkende takken goed kan ondersteunen. Maar natuurlijk kun je ook twee horizontale schermen plaatsen, eentje na een maand groeien en eentje in week 3 van de bloei, wanneer de strek eruit is.

Tip 3: Mocht een tak toch afbreken, zorg dan dat je wat schilderstape voorhanden hebt. Tape dan de twee delen goed aan elkaar vast. Desnoods met een spalk. Het voordeel van schilderstape is dat het scheurt als de stam zichzelf verdikt. Duct tape is veel sterker en geeft minder mee. Dat dien je dus ook na een tijdje te verwijderen, anders kan de tak bekneld raken. Als je plant in de regen staat – wat je overigens beter kunt voorkomen – raden we je aan om toch duct tape te gebruiken. Schilderstape laat los wanneer het nat is.

En ja, natuurlijk kun je het scherm ook gebruiken om écht te scroggen. Dat doe je met de NL buitensoort in pot. Daarbij kun je ook een half-pipe vorm aan het scherm geven of zelfs een 45 graden hoek voor optimale lichtopname. Let er wel even op dat autoflowers niet geschikt zijn voor SCROG. Ze hebben niet zoveel tijd om steeds te herstellen van het rijgen en weven door het scherm.

Tip 4: Mocht je het scherm inzetten, kies dan voor tuingaas of maak je eigen scherm van dikker draad. Kippengaas is niet geschikt. Het is erg dun en snijdt in de tak. Wij hebben goede ervaringen met de tuingaaspanelen van de bouwmarkt. Die zijn stevig, bevatten dik ijzerdraad, een plastic coating en tevens prettige maasopeningen. Even een kniptang pakken en je kunt het paneel op maat knippen. Je kunt zelfs meerdere schermen boven elkaar plaatsen. De mogelijkheden zijn eindeloos! Wij zien elk jaar weer mooie creaties voorbij komen.

#3: Maak een plantenkooi

Als laatste één van de meest prettige methoden om mee te werken, mits goed uitgevoerd. Voor een autoflower alsook een enorme buitenplant is de plantenkooi-methode ideaal.

Hoe werkt het?

Je koopt een rol groen tuingaas. Vervolgens maak je een kolom die de diameter van je pot heeft. Je maakt letterlijk een kooi waar je plant in groeit. Natuurlijk zet je het tuingaas goed vast zodat het nergens naartoe kan. Dat kun je doen in de pot, maar beter is het om het buiten de pot te bevestigen. Lees nogmaals de tips met betrekking tot het boren van kleine gaatjes in de rand van de pot even terug. Of maak het tuingaas vast met slangenklemmen, spanband, t-raps of bouten/moeren. Zolang het maar stevig vast zit! Je zal zien dat de takken van je plant door de kooi heen groeien en daardoor ondersteuning verkrijgen. De goede kweker begeleidt de takken ook, zodat ze de kooi optimaal benutten.

De plantkooi ondersteunt de zware toppen zodat ze niet afbreken. Foto: Elsa Fraga, Shutterstock

In de VS zien we dat de kweker van Californische reuzen gebruik maakt van meerdere kooien. Een sterke binnenkooi waar alle hoofdtakken doorheen groeien en een hogere buitenkooi voor alle toppen. Bij een goede zomer worden er soms zelfs nog netten gebruikt om de kleinere toppen te beschermen tegen wind. Je snapt het principe!

Tip 5: Bedenk eerst even hoe je de kooi gaat maken. Het is later in het seizoen vaak niet meer mogelijk om de kooi te verwisselen. Je planten zijn immers in het scherm of paneel gegroeid.

Tip 6 : Heb je extra grote planten in een kleine pot? Zijn je dames topzwaar en neigen ze snel om te vallen? Koop dan een net iets grotere pot waar je aan de onderzijde lange houten latten onder bevestigd. De plantpot van je wietplant kun je vervolgens in dit onderstel zetten, waardoor omvallen onmogelijk is.

Voor nu genoeg informatie denken we zo, dus ga lekker aan de slag! En daarbij is het ook nog niet te laat om wat autoflowers te ontkiemen, mocht je twijfelen om die nieuwe USA genetics nog aan je wintervoorraad toe te voegen. Verder weet je ons te vinden in de winkel in Nijmegen, via de mail of op onze webshop. Vragen staat altijd vrij!

[Openingsfoto: Elsa Fraga, Shutterstock]
(advertentie)