(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Deel #5 van Plantariums serie over buiten kweken alweer, nog even en ze kunnen een boek uitbrengen… Hoe dan ook, deze week gaat het over een van de belangrijkste handelingen, zo niet de allerbelangrijkste taak bij iedere kweekcyclus: de kunst van het water geven.

We willen het deze week eens met je hebben over het water geven, een van de belangrijkste taken bij het kweken van cannabis. Na dit artikel weet je waar je op moet letten om te bepalen hoeveel water je cannabisplanten nodig hebben. We schotelen je verschillende methoden voor, waarbij we het natuurlijk ook niet zullen nalaten om je de nodige tips te geven. Bovendien kun je aan de hand van onze informatie zelf ook een watergeef-schema voor je plant opstellen.

Benieuwd naar de tips in de andere artikelen? Kijk in de speciaal daarvoor gereserveerde categorie op CNNBS: Kweken met Plantarium.

‘Hoeveel water moet ik geven?’

In onze cannabis growshop in Nijmegen komt deze vraag bijna dagelijks voorbij, vaak vergezeld van enkele foto’s. Daar worden we zeker niet moe van. Integendeel, we waarderen het dat onze klanten deze vraag stellen en bij ons komen om het te leren. Correct water geven blijft namelijk één van de grootse uitdagingen in de cannabiskweek! We helpen iedereen dan ook graag om te leren om als een ware pro hun jongedame van de juiste hoeveelheid vocht te voorzien.

Het liefst zouden mensen namelijk precies willen weten hoeveel milliliter water hun plantje elke dag nodig heeft. Helaas hebben we geen klip en klaar antwoord, noch een richtlijn die voor iedere plant altijd werkt. Teleurstelling alom, waarna we altijd snel verder gaan om uit leggen waarom dat zo is. Zo ook nu.

Water geven is een kunst die iedereen leren kan. Foto: Yarygin, Shutterstock

Planten zweten ook

Je kunt je voorstellen dat een jong plantje minder water consumeert dan een grote buitenplant. Minder plantmassa betekent ook minder vocht in je plant, want ongeveer 75 procent van de plant bestaat uit water. Ook de temperatuur is bepalend voor de waterbehoefte; hoe warmer het is, hoe meer de plant transpireert via haar blad.

Ze verdampt vocht via de huidmondjes, wat ze doet om onder andere haar bladtemperatuur omlaag te brengen, te koelen. Net als wij dus, wanneer we zweten. Je zult zien dat je wietplant daarom op warme dagen meer water nodig heeft en jij je afvraagt waar ze al dat vocht toch laat! Als laatste is ook de grootte van je pot van belang. Een grote pot met veel aarde houdt immers meer water vast dan een klein voorgroeipotje van een kwart liter.

3 (+1) Bewateringstechnieken

Je plant vertelt je zelf hoeveel water ze nodig heeft, dat is ons uitgangspunt. Wat jij dus dient te doen is een manier vinden om te zien en te voelen hoeveel water jouw wietplant nodig heeft. We leggen je drie technieken uit die wij zelf adviseren en toepassen. Voor de volledigheid doen we ook een techniek uit de doeken die we meestal afraden. Het is aan jou om te bepalen welke methode(s) voor jou het beste werkt.

Tip! Gebruik lauw water. Laat desnoods het water uit je kraan een paar uur staan om op temperatuur te komen.

1. Gebruik je vinger

Eigenlijk wil je weten hoeveel water er in je pot zit. Waarom zou je er dan niet gewoon je vinger in steken? Deze techniek wordt al jaren gebruikt en is eigenlijk heel simpel. Als er aarde aan je vinger blijft plakken, betekent het dat er vocht in je pot zit. Modder is immers niets anders dan water en aarde. Het kan dus prima zijn dat de bovenkant van de aarde droog is, maar dat je vingertop nog steeds stukjes vochtige aarde bevat. In plaats van je vinger kun je ook een saté prikker gebruiken. Een betere methode, aangezien je zo minder wortels beschadigt als je in de aarde aan het wroeten bent. Je ziet dat de satéprikker verkleurt door het water in de aarde.

Eigenlijk wil je weten hoeveel water er in je pot zit. Waarom zou je er dan niet gewoon je vinger in steken?

2. Til de pot op

Eigenlijk één van de beste technieken, mits je de skill beheerst. Maar wees niet bang, het is gewoon een kwestie van consequent oefenen! Elke keer dat je water geeft til je de pot op. Je weegt het als het ware. Dat doe je ook nadat je water hebt gegeven. Je voelt het verschil in gewicht, want extra water zorgt voor een zwaardere pot. Door structureel te wegen, bij iedere waterbeurt, train je jezelf om het verschil te voelen. Ervaren kwekers hoeven een pot maar even op te tillen om te weten hoeveel water ze moeten geven. Let er wel op dat je rekening houdt met het extra gewicht van de cannabistoppen in de bloei!

3. De stand van het blad

Het is echt waar; je plant communiceert met je en laat je zien wat ze nodig heeft. Zie je dat het blad naar de zon gericht staat? Iets schuin omhoog? Dan heeft ze het naar haar zin en doe je het hartstikke goed. Zie je het blad naar beneden hangen en ziet ze er sip uit? Dan is de kans groot dat je óf teveel, óf te weinig water hebt gegeven. In dat laatste geval is het blad zeer dun, slap, fragiel en als je te lang hebt gewacht ook broos. Als er teveel water is gegeven voelt het blad dikker en steviger aan.

Omlaag hangende bladeren kunnen twee dingen betekenen: te veel of te weinig water. Foto: VladKK, Shutterstock

4. Een vochtigheidsmeter/tensiometer

De luie methode en ook nog eens niet altijd erg betrouwbaar. Het apparaatje steek je in de aarde en meet de hoeveelheid vocht op het punt waar het in de grond zit. Onze ervaring leert dat het werken met een soortgelijk instrument eigenlijk alleen maar voor moeilijkheden op lange termijn zorgt. Cannabis kweken is een vaardigheid die iedereen kan leren, zo ook het ‘handmatig’ bepalen hoeveel je dame drinkt. Dat is vele malen duurzamer dan afhankelijk te zijn een vochtigheidsmeter. Wat als de batterij op is?

Tip! Is je aarde zeer droog geworden en samengetrokken? Geef je water maar loopt het langs de randen van de aarde onder je pot uit? Geef dan eerst een 500 milliliter water en wacht een half uurtje. Je zult zien dat je aarde weer wat gaat uitzetten en de pot klaar is voor de échte waterbeurt.

De voeding-buffer-voeding methode

Er bestaan verschillende schema’s om wietplanten te bewateren. Een goede richtlijn die wij vaak aan klanten aanraden is de zogenaamde voeding-buffer-voeding methode. Deze methode kun je toepassen als je plant minimaal drie weken oud is en werkt als volgt. Je geeft je plant op dag 1 een grote hoeveelheid water met voeding. Hierdoor is de gehele pot bewaterd zonder dat het water onder je pot uitloopt. Op dag 2 geef je veel minder water, lang niet zoveel als op dag 1. Dag 2 is de zogeheten bufferdag waarbij je het vocht in de pot aanvult. Dag 3 is dan weer een voedingsdag, waar je een grotere hoeveelheid met voeding geeft. Dag 4 is je bufferdag, dag 5 je voedingsdag enzovoorts.

Je zult misschien merken dat er op de bufferdag soms nog flink wat water in de pot zit, je hoeft dan niets bij te geven. In dag geval heb je op de voedingsdag iets teveel gegeven. Het kan ook zijn dat je merkt dat er op de bufferdag helemaal geen water in de pot zit. De pot is licht, het blad hangt slap en de aarde is ingekrompen. Dan weet je dat je op de volgende voedingsdag, de dag erop, meer water mag geven. Het streven is dat er op de bufferdag nog een klein beetje water in de pot zit en je dames het nog naar hun zin hebben.

Bij Plantarium te bestellen de BioCanna starterskit: alles wat je nodig hebt voor de biologische teelt van een paar cannabisplanten.

Tip! Kweek je met gecertificeerde biologische voeding en voeg je nuttige schimmels toe aan je aarde? Dan mag je aarde iets natter blijven in vergelijking met een minerale voeding. De schimmels en bacteriën in je levende bodem hebben vocht nodig om zich te vermeerderen. De schimmels in de mycorrhiza houden ook vocht vast en hebben ook vocht nodig. Als je de bodem een aantal dagen helemaal laat uitdrogen bestaat er een kans dat het bodemleven de droogte niet overleeft, en dat is natuurlijk zonde!

Iedereen kan water geven leren

Je merkt het aan de hoeveelheid informatie die we je geven; wij vinden het belangrijk dat iedereen in Nederland de kunst van het water geven leert. Heb jij na het lezen van dit artikel nog vragen over water geven of een andere (kweek)vraag? Wil je ons ontmoeten en de winkel bezoeken? Je bent altijd welkom! Ook als je van ver moet komen, laat dan even laten weten dat je komt zodat we genoeg tijd voor je in kunnen plannen. Naast het bezoeken van ’s lands enige legale cannabisgrowshop zijn er trouwens ook genoeg andere dingen te beleven in Nijmegen!

[Openingsfoto: JETACOM AUTOFOCUS, Shutterstock]
(advertentie)