(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Blowen, iedereen doet het. Dus ook profvoetballers in de Eredivisie, zelfs al zijn ze van Vlaamse herkomst zoals in het geval van de 21-jarige Jinty Caenepeel. En die mag van geluk spreken. Nadat ie vorig jaar in zijn woonplaats Oostende werd betrapt op wiet roken in de auto, dreigde een levenslang rijverbod . Gelukkig was de politierechter genadig…

Blowen, voetballen, blowen, voetballen

Dat was flink schrikken voor de jonge Belg op 9 juli vorig jaar. Zat ie net effe lekker een jointje te smoren – zomerstop in het voetbal immers dus ook geen dopingcontroles – moet een belachelijk brave burger hem er zo nodig bij lappen.

Ontkennen heeft geen zin als je wagen enorm naar wiet meurt en al helemaal niet als de politietest ook direct positief uitslaat. Vlot bekende de aanvaller van Excelsior dat hij – en let nu even op – al twee jaar lang wekelijks gebruikte. So far voor de dopingcontroles in het profvoetbal dus, haha.

Minder lollig is natuurlijk dat zo’n blowen-in-de-auto akkefietje in België nooit zonder kwalijke gevolgen blijft, vandaar dat de voetballer afgelopen vrijdag moest opdraven in de Brugse politierechtbank. En omdat onze Jinty het gehele voorval met zijn wietauto en -hobby niet meldde bij werkgever Excelsior, waren die ook al not amused zogezegd. ‘Excelsior ontstemd over verzwijgen cannabisgebruik Caenepeel‘, schreef de NOS bijvoorbeeld toen de club er in januari van dit jaar toch nog lucht van kreeg omdat de eerste zitting in de rechtszaak diende. Jinty was namelijk in de bewuste zomer overgestapt van Eindhoven naar Excelsior en had in sappig Vlaams gezwegen over wiet.

Jinty na afloop van een wedstrijd… [beeld: YouTube]

Contract vieren met joint op strand

Het zal dus met ietwat bibberende knieën zijn geweest dat Jinty vrijdag naar de politierechter kwam. Te meer daar de aanklager eiste dat hij NOOIT meer een auto zou mogen besturen omdat Jinty ‘verslaafd’ zou zijn aan cannabis. Of zoals de openbaar aanklager het in januari stelde: ‘Wij menen dan ook dat hij verslaafd is en lichamelijk ongeschikt moet worden verklaard om nog met de wagen te rijden’.

De advocaat van de jonge profvoetballer bagatelliseerde de zaak echter nogal. Die bewuste zomerdag was Jinty namelijk slechts op weg naar het strand in Oostende ‘om z’n contract te vieren’.

Bovendien hanteert men bij die nieuwe werkgever – Excelsior dus – een nultolerantie rond alcohol en drugs, tenminste volgens de advocaat, die ook weet dat de spelers regelmatig getest worden. ‘Hij gebruikt nu absoluut niet meer’, aldus de verdediging.

Dokter zegt nee en rechter is aardig

En aangezien we in België zijn, verordonneerde de rechter afgelopen maanden ook dat een dokter de voetballer zou controleren op mogelijk drugsgebruik. Daaruit kwam geen nieuwe shit naar voren. Het zal de dienstdoende rechter allicht wat milder hebben gestemd, want dat geëiste levenslange rijverbod gaat niet door.

Wel moet profvoetballer Jinty Caenepeel 3 maanden de taxi nemen (in de praktijk 1,5 maand want de helft van de 3 maanden rijontzegging is voorwaardelijk) en kreeg ie een geldboete van 1600 euro (waarvan eveneens de helft voorwaardelijk. Echt lullig is dat hij ook opnieuw rij-examen moet afleggen, zowel het theoriegedeelte als de praktijk…

[openingsbeeld:  ElRoi/Shutterstock]
(advertenties)