(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Je denkt er niet snel aan maar de temperatuur bij de wortels heeft een behoorlijke invloed op de prestaties van je wietplanten. Dat niet alleen maar ook het bodemleven werkt beter bij een aangename temperatuur. En aangezien veel kweekruimtes dankzij LED tegenwoordig wat aan de koude kant zijn, is het raadzaam om even het advies van Plantarium te lezen over de juiste …WZT?

In de kleinschalige kweek van cannabis zijn een aantal zaken belangrijk voor een succesvolle oogst. Voor veel startende kwekers is dat het geven van precies genoeg water, het toedienen van voeding en het kiezen van de juiste kweekspullen. Vooral dat laatste is relevant, want veel problemen ontstaan doordat spullen niet op elkaar zijn afgestemd. Daarnaast is het belangrijk om de temperatuur en luchtvochtigheid in je kweektent altijd goed te monitoren.
In dit artikel gaan we nog een stapje verder en kijken we naar de temperatuur in je pot. Belangrijk, want een goede gezondheid en een optimale werking van het wortelsysteem, betekent een gezonde plant en meer opbrengst!

Bij de juiste temperatuur presteert het bodemleven beter. Het vergroot de weerstand, de opname van voedingstoffen en uiteindelijk ook de oogst en kwaliteit daarvan. Foto: Roxana Gonzalez

Temperatuur?

Laten we eerst eens beginnen met het noemen van wat basic temperatuur-gerelateerde zaken. Als je HPS lamp aanstaat, is een temperatuur tussen de 23 en 26 graden ideaal. Dat meet je overigens altijd in de schaduw, in het bladerdek. Een thermo-/hygrometer met externe voeler is daarvoor ideaal. Een kweek met een hoogwaardige LED lamp is idealiter wat warmer, namelijk tussen de 24 en 28 graden Celsius. Daarnaast is de luchtvochtigheid in het bladerdek relevant. Om een algemene richtlijn te geven: een waarde tussen de 40 en 60% is gewenst. Dat garandeert in ieder geval effectieve verdamping en daardoor de opname van water met voedingstoffen.

De wortelzone-temperatuur

Wanneer je bovenstaande temperaturen op orde hebt, is het tijd om je te verdiepen in de temperatuur van je potten. Niet letterlijk het plastic natuurlijk, maar datgene wat erin zit. Dat noemen we de wortelzone-temperatuur, afgekort WZT. De cannabisplant stelt namelijk ook eisen aan de temperatuur rondom haar wortels. Het maakt dan eigenlijk niet uit of je kweekt op aarde, op kokos, op steenwol, in een (r)DWC of andere substraten.

Waarom is de wortelzone-temperatuur relevant? Simpel: de gezondheid van het wortelsysteem is direct terug te zien in je plant en oogst. Veel uitdagingen en problemen hebben daarnaast te maken met de gebrekkige opname van voedingstoffen of water.
Kwekers zien bijvoorbeeld een vergeeld blad, vergelijken foto’s op internet en komen dan geheel ten onrechte tot de conclusie dat er bijvoorbeeld te weinig stikstof gegeven wordt. Ze vergeten daarbij dat het gebrek misschien ook een andere oorzaak kan hebben dan de hoeveelheid van de gebrekkige stof in de aarde. Dat het blad een gebrek laat zien betekent namelijk niet altijd dat je deze voedingstof extra moet gaan geven. Het kan bijvoorbeeld ook aan de pH-waarde liggen, of bijvoorbeeld een temperatuurprobleem zijn in je kweekpot, oftewel de wortelzone-temperatuur (WZT).

De juiste wortelzone-temperatuur kan voor LED kwekers een extra uitdaging zijn, aangezien LED kweeklampen vaak maar weinig (stralings)warmte produceren.

Welke WZT is ideaal en waarom?

De juiste WZT is essentieel voor de plant om een aantal redenen.
Ten eerste beïnvloedt de WZT de opname van voedingstoffen. Zo zien we dat bijvoorbeeld stikstof slecht opgenomen wordt bij temperaturen onder de 18 graden. Daarnaast heeft een WZT boven de 28 graden een negatief effect op de hoeveelheid zuurstof rondom de wortels, wat weer een effect heeft op de hoeveelheid voeding die opgenomen kan worden.

Ten tweede beïnvloedt de WZT het bodemleven. Rondom de wortels zitten namelijk tal van kleine micro-organismen die de wortels ondersteunen. Zij vervullen vele functies: van de afbraak van niet-opneembare voedingstoffen tot het vergroten van het afweersysteem van je wietplant. Er is daarom een directe relatie tussen de WZT en de effectiviteit van het aanwezige bodemleven. Alle kleine micro-organismen, bacteriën en schimmels zijn afhankelijk van de warmte in de pot. Zo weten we dat veel bodemleven optimaal presteert tussen de 21 en 24 graden. Exact de juiste hoeveelheid water en voedingstoffen geven blijkt dus niet voldoende te zijn, je streeft naar een optimaal en zo gezond mogelijk wortelmilieu, op de juiste temperatuur.

Als we kijken naar de ideale WZT is dat niet één vaststaand getal. Het heeft er namelijk ook mee te maken dat bepaalde cannabissoorten van een iets warmere grond houden. Daarnaast is de WZT afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Toch, als streefgetal is het wenselijk om rond de 21/22 graden aan te houden.

Niet alleen de wortels van je wietplant maar ook het bodemleven presteert beter bij de juiste temperatuur. Foto: PDA studio, Shutterstock

Tip! Cannabisplanten houden van stabiele en constante omstandigheden. Zo is het ook met betrekking tot de organismen in de aarde. De kleine rakkers houden niet van koud water als zij heerlijk in de warmte vertoeven. Ga dus zeker geen ijskoud water geven! Veel beter is om het water een dag van tevoren in je kweektent te zetten. Zonder voeding uiteraard. Hierdoor warmt het water op tot de temperatuur van de ruimte, waardoor het bodemleven geen schok ervaart. Dat kun je doen in een gieter, maar ook in een colafles of iets dergelijks.

De WZT onder controle

Om de WZT te controleren dien je die eerst te meten. Dat doe je eenvoudig door gebruik te maken van een thermometer met een voeler. De voeler steek je een paar centimeter diep in de pot. De thermometer zelf meet dan ook de temperatuur rondom de pot. Dat is zeer prettig, want de temperatuur in je kweektent heeft uiteraard effect op de temperatuur in de pot. Idealiter zit er een verschil van 5 graden tussen de omgevingstemperatuur met de lamp aan en de temperatuur in de pot.
Is het heel warm in je kweektent? Verwacht dan dat de pot ook warmer gaat zijn. Is het koud? Grote kans dat je dame letterlijk met haar voetjes in koude grond staat. Breng dus eerst je kweektent op de juiste temperatuur, alvorens je aan de wortelzone-temperatuur gaat werken.

Tip! De temperatuur in de pot te controleren kan soms ook met een warmtemat. Let er dan wel op dat je er ook een kwalitatieve thermostaat bij gebruikt. Hierdoor kun je exact instellen hoeveel warmte het matje moet afgeven om een ideale WZT te behouden. Let erop dat je ten alle tijden een waterdicht matje moet hebben, en dat sommige matjes erg veel stroom verbruiken.

WZT & LED

Daarbij is het ook belangrijk te noemen dat de WZT bij de kweek met LED vele malen belangrijker is dan bij de kweek met HPS. Veel LED armaturen geven namelijk weinig tot geen stralingswarmte af waardoor de omgeving in veel gevallen te koud is. Dan moet er bijgestookt worden, wat tot veel stroomkosten leidt. Dat is eigenlijk zonde, en soms is het daarom beter om voor een hoogwaardige HPS set te kiezen. Bestel je die uiterlijk 14 januari op Plantarium.nu en gebruik je daarbij de kortingscode greenxmas, dan krijg je 10% korting. Klik op de banner hieronder en kijk meteen welke complete set het beste bij jou past.

Vanwege de Covid19-maatregelen zijn we nu volledig afhankelijk van onze webshop. Op Plantarium.nu vind je daarom vele lock down acties en grote kortingen op het moment. 

Voel je uiteraard vrij om ons te contacten over de WZT of afwegingen met ons wil bespreken via info@plantarium.nu of telefoon. Mocht je ons assortiment aan kweekspullen willen inzien, dan kan dat op onze webshop www.plantarium.nu. Vanwege de Covid19 maatregelen is onze winkel gesloten, maar we zijn nog steeds bereikbaar!

[Openingsfoto: Dmytro Tyshchenko, Shutterstock]
(advertentie)