(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In navolging van deel #1 over lichtspectrums en LED, gaat Plantariums kweekexpert deze keer nog wat dieper in op lichtfrequenties. Wat doen al die verschillende lichtkleuren bijvoorbeeld met je plant? En hoe zorg je voor een natuurgetrouwe bladkleur in de gekleurde gloed van je kweeklamp? 

We zijn weer twee weken verder sinds ons vorige artikel hier op CNNBS. Tijd voor een nieuw inhoudelijk artikel over licht. In deel 1 van deze serie vertelden we je over het onderscheid tussen blauw en rood licht, over algemene principes bij de keuze van licht en over de inzet van peren met meer blauwe frequenties. Over de voordelen en nadelen daarvan, en natuurlijk namen we wat kleine zijweggetjes. Over hoe blauwig licht juist je kweekcyclus kan verlengen bijvoorbeeld.

Nu gaan we verder met de materie. We gaan eens kijken waarom steeds meer LED fabrikanten (terecht) de overstap maken naar wittig licht in plaats van het paarsige spectrum.

Paars, geel, wit & PAR

Eigenlijk is licht een bundeling van allerlei kleuren, van allerlei frequenties. Samen vormen deze lichtfrequenties een bepaalde kleur. Zo zijn er LED’s met paarsig licht, met wittig-paarsig licht, met geel-wittig licht en daadwerkelijk wittig licht. We hebben ze allemaal in ons LED assortiment. En ja, daar maken we onderscheid in. Welke lichtkleuren je lamp uitstraalt lees je af uit het PAR-schema. Daarbij moeten we wel zeggen dat er zijn serieuze signalen uit de wetenschappelijke hoek komen, die aangeven dat PAR eigenlijk verouderd is. Een plant neemt namelijk ook licht op buiten deze kaders, alhoewel het onderzoek daarnaar nog in de kinderschoenen staat.

Kleur van blad essentieel

Maar welke kleur je LED ook afgeeft, het is altijd zeer wenselijk om de kleur van het blad van je plant goed waar te nemen. Dat kan niet altijd onder iedere LED of HPS lamp. Veel LED lampen geven namelijk een paarsige gloed af. Wat op zich helemaal niet erg of slecht is maar het maakt het wel lastiger om de kleur van je bladeren goed te bekijken.

Paars licht kan verder prima werken voor je planten, maar wordt door velen wel beschouwd als een verouderde technologie. Of dat terecht is, zien we nog niet helemaal terug in de kleinschalige kweek waar wij ons al 25 jaar in specialiseren. Het is dan ook niet zo dat kwekers met een paarsig licht zoals dat van KIND lampen lagere opbrengsten halen als we kijken naar rendement. Dan bedoelen we: kijkend naar het wattage dat de lamp verbruikt en de hoeveelheid kwalitatieve cannabis die een cyclus voorbrengt. De paarsige LED’s bieden door de gebruikte technologie vaak wat meer mogelijkheden om het spectrum aan te passen.

Dat kan een voordeel zijn als je de mogelijkheden wil en kan benutten om je plant op een bepaalde manier te laten groeien. Dat is niet voor iedereen aan te raden, omdat al die mogelijkheden ook juist kunnen zorgen voor problemen. En nee, we hebben het hier niet over de daadwerkelijke verouderde armaturen die slechts 3 verschillende diodes gebruiken. Blauw, rood, wit. Die technologie is echt achterhaald.

Paarsig licht heeft een groot nadeel

Het paarsige ‘disco-licht’ gooit wel een serieus praktisch nadeel op tafel. Want door het paarsige licht kan ik de bladkleur zogezegd niet goed aflezen. Ik zie immers niet de echte kleur van de bladeren van mijn plant. Het is vertekend door de roze-paarsige gloed. Het waarnemen van de echte kleur is wel belangrijk, want daardoor zie je in hoeverre mijn wietplant voldoende voeding krijgt, in hoeverre ze gezond is, of er bladproblemen ontstaan en of er beestjes of zelfs plagen aanwezig zijn.

Full spectrum wittig licht, én wat groen

Je begrijpt, met een wittig licht is dat een stuk makkelijker. De daadwerkelijk kleur van het blad wordt door het licht veel beter gezien. Dat komt door een simpel gegeven dat je ook in het PAR schema afleest, namelijk de mate van groenig licht in je lamp. Zonder groen licht wordt het groen van het blad ook niet waargenomen. Iedereen die opgelet heeft bij de natuurkunde lessen weet dat een lichtkleur eigenlijk een weerkaatsing is. Zonder groen in je lamp vindt er geen weerkaatsing plaats door het groen in het blad en neem je dus ook geen groen waar.

Tegelijkertijd is er geen enkele LED of HPS op de wereld die de daadwerkelijke kleur van een blad in een indoor kweektent écht toont. Zo zie je dat je plant onder een HPS lamp er net even anders uitziet dan buiten in de zon. Dat is helemaal niet erg en zeer makkelijk op te lossen. Want met welke lichtbron we ook werken, we kunnen iedereen aanraden om altijd een specifieke beschermbril te dragen. Dit is vooral met de komst van intense (en voor je ogen vaak schadelijke) LED verlichting zeer belangrijk geworden. Kijk bijvoorbeeld eens naar video’s over industriële kwekerijen in het buitenland. Als er met LED gewerkt wordt, dragen deze mensen altijd een bril. En terecht. Het licht kan schade veroorzaken aan je ogen. Vooral op lange termijn. En als je nu de lichtvlekken herinnert toen je gisteravond je kweektent hebt gesloten, overweeg dan vooral de aanschaf van een bril. Je hebt immers maar één paar ogen.

Geen enkele LED geeft hetzelfde licht als de zon, maar dat proberen veel fabrikanten wel zo goed mogelijk te simuleren. Dat is immers het meest natuurlijke licht. Tegelijkertijd weten we nog niet hoe lichtfrequenties de opbrengst, cannabinoïdenproductie, terpenen en de groei precies beïnvloeden, maar dat volgen we bij Plantarium wel op de voet.  Foto: Liudi Hara, Shutterstock

Bril beschermt én filtert

Naast het beschermende aspect van het dragen van zo’n bril, kun je de bril ook zien als een filter. Het filtert letterlijk het licht waardoor je de kleur van je wietplant veel ‘echter’ kunt waarnemen. Zo zijn er LED-brillen op de markt specifiek voor wittig licht. Zie bijvoorbeeld deze bril. Het beschermt de ogen tegen schadelijk UV licht maar filtert ook bepaalde lichtfrequenties. Hierdoor wordt het groen van de plant beter waargenomen.

Naast brillen voor wittig licht zijn er ook brillen voor roze/paarsig/blauw licht, bijvoorbeeld deze bril. Zo is er ook een speciale bril voor HPS. Deze filtert juist weer het overschot aan gelig oranje licht, waardoor het groen wederom beter uitkomt.

Dat was het voor deze keer. Over twee weken gaan we verder met wat we weten over specifieke lichtspectrums en duiken we een stapje dieper. Mocht je in de tussentijd vragen hebben of twijfelen over de aanschaf van LED, kom ons opzoeken in onze winkel in Nijmegen. We zijn gewoon geopend, van dinsdag tot en met zaterdag (uiteraard wel tot 17.00 uur). Ons aanbod aan ingerichte kweektenten, maar ook de LED en HPS modellen vind je echter ook gewoon op onze webshop Plantarium.nu. Kom je er niet uit, doe ons dan gerust een belletje, we staan voor je klaar!

(advertentie)