(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Als je biologisch wiet kweekt en de aarde met nuttige bacteriën verrijkt, dan gebruik je waarschijnlijk ook de nodige mycorrhiza schimmels in je aarde. Maar wat doen deze schimmels eigenlijk precies voor je wietplanten, en wanneer kun je ze het beste toevoegen?

Mycorrhiza schimmels zijn overal in de natuur te vinden. Ze leven in de bodem, en vormen een symbiose met wel 90 procent van alle bomen en planten op aarde. Mycorrhiza schimmels bevolken de aarde al zo’n 400 miljoen jaar, en zijn een belangrijke reden voor het grote succes van planten. Ze dringen plantencellen in de wortels binnen, en groeien vanuit daar de aarde in op zoek naar mineralen en water.

Planten kunnen de door de schimmels opgenomen mineralen goed gebruiken, en verruilen deze voor suikers met de schimmels. Schimmels doen namelijk niet aan fotosynthese zoals planten, en kunnen zelf dus ook geen suikers produceren. Het gevolg van deze succesvolle samenwerking is dat planten het netwerk van schimmeldraden gebruiken om meer voedingsstoffen en water tot zich te nemen.

De hyfen of ondergrondse draden van mycorrhiza schimmels scheiden krachtige enzymen uit en maken zo voedingsstoffen voor planten beschikbaar. Foto: KYTan, Shutterstock

Mycorrhiza uit een zakje

De mycorrhiza schimmels die biologische binnenkwekers aan hun aarde toevoegen, komen doorgaans uit een zakje. Deze kant en klare producten bevatten doorgaans sporen van verschillende schimmelsoorten. De beste en duurdere producten bevatten daarnaast ook hyfen oftewel schimmeldraden en resten van met schimmels doorgroeide wortels. Zo kunnen ze zich sneller en gemakkelijker in de aarde vestigen.

Bij de aanschaf van mycorrhiza schimmels is het dan ook van belang om even te checken hoeveel verschillende schimmels ze bevatten, en in welke vorm ze in het zakje zitten. Omdat het verder een levend product is, doe je er ook goed aan om even de uiterste gebruiksdatum te controleren, en de bewaarvoorschriften. Als de uiterste gebruiksdatum verstreken is, of je ziet dat de schimmels niet op de juiste manier bewaard zijn, dan kun je ze beter niet kopen.

De sporen, hyfen en doorgroeide wortelresten kunnen verder levend of niet levend in hun verpakking zitten. In het laatste geval zijn ze latend levend, en worden ze geactiveerd door een hormonaal signaal van de plant op het moment dat ze samen in de aarde zitten. De schimmels kunnen ook geactiveerd worden door de vochtige  omstandigheden in de aarde, maar als er geen plant is waaraan ze zich kunnen hechten dan zullen ze uiteindelijk weer afsterven.

Zonder plant om aan te hechten zullen mycorrhiza schimmels uiteindelijk afsterven. Foto: Cavan-Images, Shutterstock

Schimmels in een pot

De mycorrhiza schimmels in een pot met een wietplant daarin, hebben daarin maar een beperkte wereld in vergelijking met mycorrhiza schimmels in de natuur. Gezien het grote aantal planten om zich aan te kunnen hechten, leven ze in de natuur samen met meerdere planten en verschillende plantensoorten. Ook hebben ze onbeperkte ruimte om hun draden in te laten groeien. Via het netwerk van schimmeldraden kunnen planten water en mineralen uitwisselen, en zelfs met elkaar communiceren over plagen bijvoorbeeld.

In een pot met daarin een wietplant vormen de schimmels ook hun netwerk, al is dat natuurlijk veel beperkter dan het uitgebreide netwerk in bijvoorbeeld een bos. Ze wisselen geen voedingsstoffen uit tussen verschillende planten, maar nemen wel voedingsstoffen op die de plant zelf niet op kan nemen. Ze doen dat door krachtige enzymen uit te scheiden, die organische verbindingen tot een eenvoudiger vorm afbreken.

Mycorrhiza schimmels kunnen in een pot verder alleen in leven blijven als ze over een plant beschikken om een symbiose mee te vormen. Het is dan ook het beste om ze vlak bij de wortels toe te voegen, op het moment dat je je plant verpot, of wanneer je het uitgekomen zaadje ook in de grond plaatst. Is er geen plant aanwezig, dan zullen de sporen of de hyfen een tijdje latent levend (inactief) blijven en uiteindelijk afsterven.

[Openingsfoto: content_creator, Shutterstock]
(advertentie)