(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Laten we beginnen met je te vertellen dat haastige spoed ook bij het afbloeien van wietplanten, zelden goed is. Maar goed, als je om één of andere reden door je voorraad bent, en snel wiet nodig hebt, dan is het toch goed om te weten dat je de bloeifase naar slechts 36 dagen kan verkorten!

Afbloeien in slechts 36 dagen! Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn en dat is het ook wel een klein beetje. Want de reden dat niet iedereen in 36 dagen afbloeit, is omdat het je oogst aanzienlijk vermindert. Pas de methode dus alléén toe wanneer het noodzakelijk is. Het kan namelijk wél, en heeft alles te maken met je lichtregime.

Wietplanten afbloeien in 36 dagen

Om je bloeifase te verkorten moet je de planten laten ‘denken’ dat de zomer allang afgelopen is en dat ze dus weldra dood zal gaan. Om zich toch voort te kunnen planten zal ze haar cyclus in een wel heel rap tempo afronden. Maar hoe krijg je je wietplanten zover? Wel, dat doe je door de nachten te verlengen en de dagen te verkorten, een lagere temperatuur helpt ook mee.

afgebloeid1

6/18 lichtschema

Probeer het maar eens, geef je wietplanten een dagelijkse lichtperiode van 6 uur en een donkere periode van 18 uur. Precies het tegenovergestelde dus van het lichtregime in de groeifase. Houd er wel rekening mee dat je planten hierdoor een stuk kleiner zullen blijven en je oogst ook aanzienlijk minder zal zijn.

banaan

Bananen geven ethyleen af, een hormoon dat het rijpen versnelt

Tegelijkertijd met het aangepaste lichtregime van 6 uur licht en 18 uur donker, verlaag je de temperatuur in je kweekruimte naar 15 tot 17 graden. Dit is voor je wietplanten nog een signaal dat de winter voor de deur staat en het dus zaak is om zo snel mogelijk hun cyclus af te ronden.

Ethyleen is een plantenhormoon dat verschillende functies heeft. Aan het begin van de kweek, nog voor de voorbloei, kan het voor meer vrouwelijke planten zorgen maar het helpt ook om wietplanten sneller te laten afrijpen

Ethyleen

Ten slotte helpt het om ethyleen toe te voegen aan je kweekruimte. Ethyleen is een plantenhormoon dat verschillende functies heeft. Aan het begin van de kweek, nog voor de voorbloei, kan het voor meer vrouwelijke planten zorgen maar het helpt ook om wietplanten sneller te laten afrijpen. Denk maar aan bananen die ervoor zorgen dat het andere fruit in de fruitschaal sneller rijpt. Ethyleen is lastig te krijgen maar bananen geven veel ethyleen af. Hang een paar trossen in je kweekruimte om nóg sneller af te bloeien.

[Openingsfoto: Wollertz, Shutterstock]
(advertentie)