(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

De levenscyclus van een fotoperiode-gevoelige wietplant duurt buiten een stuk langer dan binnen. Vooral de groeifase lijkt soms eeuwig te duren. Maar geloof ons, je geduld wordt uiteindelijk met heerlijke buitenwiet beloond. Cannabis growshop Plantarium weet er ook alles van, en verteltje precies hoe en wanneer wietplanten buiten gaan bloeien.

De buitenkweker met autoflowers heeft ze vast al gezien, de welbekende bloeiharen! Het is elke keer weer geweldig fijn om deze periode in te luiden. Sowieso heeft iedere fase van de plant haar schoonheid, maar laten we eerlijk zijn, de aanmaak van dikke, geurende toppen maakt menig kweker het meest enthousiast! Het moment van smullen komt dan steeds dichterbij.

Twijfel je of je een vrouwtje of mannetje hebt? Of misschien zelfs een hermafrodiet (zowel mannelijke als vrouwelijke geslachtskenmerken)? Kom dan langs in onze winkel of stuur een foto per mail. Dan helpen we je graag verder en verschaffen we je duidelijkheid. Foto: Tracey Walker, Shutterstock

In sommige gevallen is er echter wat verwarring onder onze klanten bij Plantarium over hoe het nou precies zit met de bloeifase. Wanneer begint die? Hoe herken je het? Wat ga je dan anders doen? Laten we deze vragen ook voor jou beantwoorden.

Voorafgaand aan de bloeifase

Een plant uit zaad of een wietplant uit stek begint altijd in de vegetatieve fase. Dit is de periode waarin de fotoperiode-gevoelige wietplant zich vooral richt op de aanmaak van zoveel mogelijk blad en tak, ook wel de groeifase genoemd. Deze fase wordt in stand gehouden door minimaal 14 uur licht en maximaal 6 tot 8 uur duisternis, per etmaal. Dat kan soms verschillen per cultivar, per soort. Voor de groeifase in een kweektent binnen houden we echter altijd 18 uur licht en 6 uur donker aan.

De nacht is wat telt

En wist je dat het eigenlijk niet gaat om het aantal lichturen? Het zijn namelijk de donkere uren die tellen en leidend zijn voor wat betreft groeien of bloeien. Het is juist het gebrek aan licht waardoor de plant wel of niet omschakelt van de groei naar de bloei. Daarom is het ook zo belangrijk om het écht donker te houden in je kweektent wanneer de lamp uitstaat. De nacht is heilig, niet even gaan kijken dus! Of je moet een zaklamp hebben met strikt groen licht. Dan is het wel mogelijk; het groene licht wordt namelijk niet opgenomen door het blad maar teruggekaatst. Dat is ook waarom het blad voor jouw ogen groen lijkt.

Heb je een buitenplant die maar niet in de bloei schiet? Het kan zijn dat er zogeheten vals licht op je plant valt. Dat kan een straatlantaarn zijn, maar ook het licht uit je woonkamer of tuinlamp. Goed om even te controleren, want een wietplant heeft het liefst de donkerste nacht die ze kan krijgen. Foto: AndresFelipeSaenz, Shutterstock

Buiten schakelt je fotoperiode-gevoelige plant over naar haar geslachtskenmerken rond eind juli / augustus. Je ziet dan de kenmerkende witte haartjes. Deze witte haartjes zijn de eerste tekens van de vrouwelijk bloei. De plant krijgt langere nachtelijke uren, waardoor het stopt met het aanmaken van het groeihormoon. Hierdoor schiet de plant in de bloei. Een mannelijke plant gaat balletjes vormen in de oksels en later ook in de top. Een vrouwelijke plant maakt witte haartjes aan, die uit kleine ronde hulsjes komen. Dat laatste willen we zien natuurlijk.

Het doel van de witte haartjes

De haartjes worden in het Engels pistils genoemd, groeien uit een zogeheten calyx en zijn bedoeld om mannelijke stuifmeel op te vangen. Als een haartje wat stuifmeel heeft gevangen, wordt er in de calyx een zaadje gevormd. Nu begrijp je vast ook waarom een wietplant zo hoog mogelijk wil groeien. Hoe hoger de top, hoe meer wind de plant vangt. Dat zorgt voor een betere verspreiding van stuifmeel van de mannelijke pollen over soms een kilometer in omtrek. Een hoge vrouwelijke plant zal ook door haar hoogte meer stuifmeel op kunnen vangen.

Wat iedere kweker blij maakt, witte bloeiharen! Wist je trouwens dat je aan de bloeiharen ook de algehele gezondheid van de wietplant kan aflezen? In zijn algemeenheid duiden dikke, spierwitte recht omhoogstaande bloeiharen op een plant die het naar haar zin heeft. Foto: Roxana Gonzalez, Shutterstock

Wanneer wordt de bloei zichtbaar?

Het heeft vooral met genetica te maken wanneer de eerste tekenen zichtbaar worden. Je kunt namelijk een wietsoort hebben die 8 weken bloeit, maar het is maar de vraag hoe vroeg in het seizoen de dame haar witte haartjes laat zien. Veel serieuze sativa-dominante soorten alsook veel Cali-kruisingen, bloeien vrij laat. Dat betekent een grote kans dat ze pas in de herfst enigszins beginnen met afrijpen. Niet gunstig natuurlijk, want de intensiteit en duur van de zon is dan een stuk minder. Vergeet daarbij vooral ook niet de kans op natte regens en hardere wind, hét recept voor schimmels. Wil je meer lezen over hoe je schimmel voorkomt? Lees dan hier eens verder.

Een goede Nederlandse buitenwietsoort voldoet wat ons betreft aan drie kenmerken. Ten eerste moet ze schimmelresistent zijn. Ten tweede een korte bloeitijd hebben, en ten derde zo vroeg mogelijk in het seizoen beginnen met bloeien. Hoe eerder in het seizoen de plant klaar is, hoe minder regen en wind ze te verduren krijgt. En dus hoe beter de kwaliteit van de je cannabis is.

Iedere wietplant laat, voordat ze definitief omschakelt naar de bloeifase, eerder haar geslacht zien. Dat gebeurt wanneer planten wat langer in de groeifase staan en volwassener zijn. Je ziet dan in de oksel twee grove haartjes in het geval van een vrouwelijke plant, of één hangend balletje in het geval van een hermafrodiet. Twee hangende balletjes betekent vaak een puur mannetje. Maar weet ook dat dit niet altijd helemaal klopt. Een wietplant die in haar voorbloei twee schijnbare vrouwelijke haren laat zien, kan nog gewoon een mannetje worden. Oftewel: maak geen overhaaste keuzes. Op de foto zie je een plant met twee vrouwelijke voorbloei-haren, die uiteindelijk mannelijke ballen produceert. Foto: 2P Studio, Shutterstock

Oftewel, blijf nog heel even geduldig als je fotoperiode-gevoelige buitenplanten hebt staan. Houdt goed in de gaten wanneer de bloei begint. Verwijder dan direct de eventuele mannetjes en schakel na een week zichtbare bloei over naar goede bloeivoeding. Noteer het moment ook even in je logboek, hierdoor kun je een beetje uitrekenen wanneer je je droogtent op kan bouwen voor je oogst!

(advertentie)