(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ook in natte en slechte zomers hebben wietplanten soms last van hittestress. Bladpunten en kartels kunnen dan opkrullen of bladvingers klappen zelfs helemaal dicht. Cannabis growshop Plantarium vertelt je hoe dit komt, wat de verschijnselen precies zijn, en wat je ertegen kunt doen. 

Ondanks de slechte zomer ervaren Plantarium klanten dit jaar toch veel verschijnselen van hittestress bij hun buitenplanten. Gelukkig is daar zeker wat tegen te doen; in dit artikel delen we dan ook een aantal handige oplossingen. We vertellen je alles over de verschijnselen, de oorzaken en de oplossingen van hittestress. Lekker praktisch dus! Daarnaast blijven we natuurlijk hopen op warmer weer en minder nazomerregens!

Opkrullende bladvingers en kartels

Maar eerst doen we even een stap terug, want wat zien we op de foto’s die de klant van zijn of haar plant laat zien? Ten eerste dat de kartels van ieder blad naar boven opkrullen. Daarnaast zien we ook dat de bladpunten vaak naar boven wijzen. En soms zien we dat het blad samentrekt en een soort kano vormt. Het moge duidelijk zijn dat zo’n wietplant het moeilijk heeft.

Hoe komt het?

Dat antwoord is niet altijd eenvoudig te geven. In alle gevallen is het echter wel een verdampingsprobleem dat optreedt als het of heel heet is, of er fikse temperatuurschommelingen zijn. De plant heeft moeite met verdampen van water. Oftewel, tijdens bloedhete zomers bestaat de kans op de genoemde hittestress verschijnselen, maar ook wanneer de temperatuur van de ene op de andere dag ineens drastisch verandert…

De reden dat je wietplant de verschijnselen laat zien leggen we nu uit. Elk blad heeft op het oppervlak talloze stomata’s, ook wel huidmondjes genoemd. Eén van de functies van deze huidmondjes is het verdampen van water om zichzelf te koelen. Eigenlijk net zoals wij mensen doen. Wij zweten ook om overbodige hitte kwijt te raken. Dat doet een plant ook.

Door middel van het proces van verdamping via de stomata’s neemt je plant ook water op via haar wortels. Maar als de omstandigheden zoals de temperatuur en de luchtvochtigheid buiten het blad niet ideaal zijn,  ervaart de plant moeite om goed water te verdampen. Het kost letterlijk moeite om het water door de stomata’s te persen. En doordat ze niet effectief water kan verdampen, kan ze zichzelf minder goed koelen op snikhete dagen. Dat veroorzaakt de typische hittestress verschijnselen. Het blad krijgt een slechte toevoer van water en trekt samen.

Zo zien stomata’s of huidmondjes eruit onder de microscoop. Foto: Barbol, Shutterstock

Wat is de oplossing?

Er is een hele simpele doch enigszins tijdrovende oplossing. Als het van de ene op de andere dag ineens flink heet wordt, zet je dame dan niet de hele dag in de volle zon, maar zet haar ook even in de schaduw. Hierdoor heeft ze letterlijk even de kans om bij te komen.

Daarnaast dien je de hoeveelheid water goed in de gaten te houden. Een plant verdampt gewoon meer water op een warme dag. Daarbij droogt de aarde ook sneller uit. Oftewel, het kan zo maar zijn dat je op een regenachtige, koele zomerdag 500 milliliter water geeft, maar op een snikhete zomerdag twee keer per dag een liter moet geven. Schrik hier niet van, maar blijf consequent je pot optillen en je watergift afstemmen op wat je plant écht nodig heeft.

Verlaag de temperatuur van je wortels

Naast water geven is er nog een belangrijke tip: hou je pot (en je hoofd) koel! De temperatuur in de pot is namelijk mede bepalend voor de temperatuur van je plant. Deze zogeheten wortelzone-temperatuur (WZT) ligt idealiter rond de 21 graden. Over de WZT hebben we hier op CNNBS al een keer een uitgebreid stuk geschreven. Het is overigens sowieso een goed idee om je pot wit te schilderen als je merkt dat de dame moeite heeft met de warmte. Want: wit reflecteert licht, zwart neemt licht op en wordt warm! Nu je weet dat de temperatuur van de wortels ook belangrijk is, snap je ook dat het niet erg verstandig is om je pot op hete tegels neer te zetten.

Op snikhete dagen hebben buitenplanten vaak veel meer water nodig. Soms wel vier keer zoveel! Foto: Derrick Bergman / G0nz0 Media.

Het microklimaat rond de bladeren

De verdamping van het blad kun je ook positief beïnvloeden. Vaak is het namelijk zo dat de Vapour Pressure Deficit (VPD) van het klimaat rondom het blad niet juist is. Even heel praktisch voor als deze term je nieuw is: VPD zegt iets over de balans tussen de temperatuur en de relatieve luchtvochtigheid. Oftewel, hoeveel graden het is rondom het blad en hoeveel procent luchtvochtigheid.

In het geval van opkrullend blad is er vaak een hoge temperatuur en een lage luchtvochtigheid. Bijvoorbeeld 35 graden met een luchtvochtigheid van 35%. Er is disbalans tussen temperatuur en relatieve luchtvochtigheid, wat we typeren als een ongunstige VPD. Hierdoor vindt de stomata het lastig om vocht af te geven aan de omliggende lucht. De plant verdampt minder goed. Om die disbalans te verbreken kun je wat water op het blad sproeien. Hierdoor is de lokale luchtvochtigheid rondom het blad hoger, waardoor de stomata’s veel makkelijker verdampen.

Besproei geen toppen!

Stiekem toch een veelgemaakte fout in de bloeifase. Water op de toppen leidt natuurlijk een grote kans op schimmels zoals toprot en meeldauw. Het sproeien doe je dan ook heel voorzichtig zodat je de toppen minimaal tot niet raakt. Zorg er ook voor dat je in de ochtend sproeit, zodat de plant de rest van de dag de tijd heeft op het vocht weer te verdampen. Je wilt niet dat je plant de hele nacht met natte bladeren doorbrengt. Dat is vragen om meeldauw!

Heb je vragen over je hobbymatige kweek? Zie je verschijnselen die je niet helemaal kunt plaatsen? Rare plekken op het blad? Neem dan gerust contact met ons op of kom langs in de winkel. We helpen je graag verder. Je kunt ons bereiken via email, telefoon of via onze webshop op Plantarium.nu.

[Openingsfoto: Jeffrey B. Banke, Shutterstock]
(advertentie)