(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ondanks het matige weer beginnen fotoperiode-gevoelige wietplanten nu toch gewoon aan hun bloeifase. Uiteraard schakel je dan ook over van groei- naar bloeivoeding. Maar kan een toppenbooster daarnaast voor een nog betere opbrengst zorgen? In sommige gevallen wel, Plantarium vertelt je er van alles over. 

Na het lezen van dit artikel weet je alles over het gebruik van een toppenbooster. Je weet wanneer het wel en niet voor jou van toepassing kan zijn, wat het kan opleveren en hoe het werkt.

Het weer in Nederland zit niet helemaal mee dit jaar, en we krijgen veel regen te verduren op het dak van onze Nijmeegse winkel Plantarium. Daar zullen we het mee moeten doen. Toch gaan – mits je geschikte wietzaadjes gekocht hebt natuurlijk – je fotoperiode-gevoelige wietplanten nu wel in de bloei. Je ziet witte haartjes verschijnen in de oksels, wat betekent dat je wietplant omschakelt van de groei- naar de bloeifase.

Bloei betekent ook dat je over dient te stappen van groeivoeding naar een basis bloeivoeding. Je wietplant heeft immers behoefte aan voedingstoffen en ook net in een wat andere verhouding. Omdat ze zich nu focust op de aanmaak van toppen zal ze meer fosfor (P) en kalium (K) nodig hebben dan tijdens de groeifase. Daarnaast heeft ze minder stikstof (N) nodig. Dat is ook de reden dat er bloeivoeding bestaat. Voeding voor bloeiende planten heeft een andere NPK verhouding dan een groeivoeding, en is precies afgestemd op de bloeifase!

Zorg dat je plant gezond is voor je wat extra’s geeft. Foto: TayHamPhotography, Shutterstock

Waarom zou je een booster gebruiken?

Er zijn verschillende producten op de markt die je geeft, aanvullend op je bloeivoeding. Wortelstimulator, enzymen, PK 13-14 etc. Laten we het onderscheid tussen die varianten boosters uitleggen zodat jij een goede keuze kunt maken voor dit buitenseizoen of in je kweektent binnen.

Over het algemeen kunnen we het gebruik van een goede booster zeker aanraden, mits je de basis goed in orde hebt. Daarmee bedoelen we het geven van juiste doseringen water, een geschikte aarde voor de cannabisplant en het gebruik van een basis bloeivoeding. Een gezonde plant met glanzend groen blad is altijd het uitgangspunt!

Is je cannabisplant niet gezond? Dan raden we je aan om eerst de basis onder controle te krijgen voordat je iets extra’s toedient. Laat je daarin ook niet gek maken. Er zijn genoeg klanten in onze winkel die zowel binnen als buiten met slechts twee flesjes voeding (groei- en bloeivoeding) enorme opbrengsten produceren. Het is altijd goed om het simpel en begrijpelijk te houden voor jezelf. Laat je dus niet gek maken door de commercie die graag wil dat je zoveel mogelijk flesjes koopt.

Kelp is een organisch product dat in verschillende biologische bloeivoeding zit. Het bevat diverse vitamines en aminozuren, waardoor essentiële nutriënten beter opgenomen kunnen worden. Foto: boommaval, Shutterstock

Wat doet een minerale booster?

Een minerale booster geef je meestal in de derde of de vierde week van de bloeifase tot ergens in de laatste weken van de bloei. In deze boosters zit vaak een verzameling stoffen. Er zal altijd wat extra fosfor en kalium in zitten in vergelijking tot de groeivoeding. Dat is immers nodig in de bloeifase. Maar zeker niet te veel, want het is enigszins achterhaald om de plant de hele bloeifase te overladen met extra fosfor en kalium. Dat doet meer schade dan dat het kwaliteit of opbrengst oplevert.

Naast P en K bevat een goede minerale booster ook een nutriënt die een zoutstress bij de plant triggert. Door zoutstress gaat de plant denken dat ze meer zouten moet opnemen, dus meer mineralen uit de bodem moet halen. Dat heeft een zeer gunstig effect, want door het opnemen van meer mineralen gaat je plant ook meer toppen aanmaken. Dat vergroot de opbrengst aanzienlijk.

En nogmaals, het is belangrijk om eerst je basisvoeding op peil te hebben voordat je aan de slag gaat met een minerale booster. Dat betekent het toedienen van een basis bloeivoeding in combinatie met enzymen. En die enzymen zijn belangrijk in een kweek met minerale booster, want deze vergroten de effectiviteit van het spul. Door de enzymen zijn de wortels nóg beter in staat om mineralen op te nemen. En dat is precies wat jij in de bloeifase graag ziet gebeuren natuurlijk. Wil je meer weten over enzymen? Lees dan dit artikel nog eens terug.

En een biologische booster?

Een biologisch gecertificeerde booster is net even anders. Die is niet gemaakt met mineralen als basis maar plantenextracten en organisch materiaal. Denk dan aan gefermenteerde plantmassa, algen, kelp en organische additieven. Het belangrijkste verschil is dat een biologische booster voor meer smaak zorgt in vergelijking met een minerale booster. In een biologische kweek met een levende bodem is het voor de plant toegankelijker om diverse micronutriënten op te nemen die voor een hogere terpeenproductie zorgen. Meer smaak door een biologische kweek dus!

Daarnaast verschil nummer drie. Een biologische booster triggert niet zozeer een zoutstress, maar verhoogt de fotosynthese-snelheid en dus de stofwisseling van de plant. De zonnecollectoren in haar bladeren gaan sneller en effectiever werken. Ze zal sneller het beschikbare licht omzetten naar energie. Hierdoor zal ze ook meer voeding nodig hebben. En je begrijpt ook vast wel dat meer energie ook meer toppen betekent!

Overweeg je een booster te gebruiken? Tot en met eind augustus krijg je 10% korting op Plantariums beste toppenboosters.

Blijf bij je voedingslijn

Wanneer je reeds gebruik maakt van minerale voeding zoals die van Plagron of CANNA, is het verstandig om dan ook een minerale booster te gebruiken. Andersom geldt hetzelfde natuurlijk. Wanneer je kweekt met biologisch gecertificeerde voeding is het aan te raden om ook een biologische booster te gebruiken. Een goed voorbeeld is deze BioBoost van CANNA.

Heb je vragen over kweken of je huidige kweek? Twijfel je over iets wat je op het blad ziet? Kom gerust eens langs of stuur een mail. We helpen je graag verder!

[Openingsfoto: ssssssssssssssss, Shutterstock]
(advertentie)