- Canada • De impact van legale wiet op georganiseerde misdaad
- Buitenwiet test ’24 update #25: croptober eist haar tol
- Stoppen met roken maar toch wiet inhaleren? Aan de vaporizer!
- De bloeiperiode van wiet: tel je vanaf 12/12 of de eerste bloeiharen?
- Buitenwietseizoen 2024 met Gefjon Grow (deel #15)
- Het verschil tussen natuurlijke & kunstmatige voeding (bio vs. mineraal)
Toprot-check-stappenplan: herkennen en handelen!
Wie het weerbericht in de smiezen houdt, ziet de komende week een flinke hoeveelheid vocht uit de wolken vallen. Het betekent dat enemy numero uno van de buitenkweker op de loer ligt: de gevreesde bruin-roze smurrie genaamd TOPROT! Om je daarvoor te behoeden schreef cannabis growshop Plantarium dit handige toprot-check-stappenplan. Dat scheelt!
In onze winkel in Nijmegen zien we elk jaar dat mensen te laat zijn met de oogst en er tijdens het knippen achter komen dat er toprot in de plant zit. Vaak kan de gehele top dan weggegooid worden. Eeuwig zonde die maandenlange investering van liefde en tijd! Als de kweker een week (of twee) eerder de plant goed had geïnspecteerd, had de top in veel gevallen nog gered kunnen worden….
Aan het einde van de bloeifase heeft iedere buitenplant kans om een thuisbasis te worden voor schimmels. En dat zijn er nogal wat, maar laten we de twee voornaamste uitlichten. Ten eerste heeft botrytis (ook wel toprot genoemd) een kans om je oogst te bederven. Ten tweede is echte meeldauw in warme zomers een probleem.
Over meeldauw hebben al eens eerder een uitgebreid artikel geschreven. Die lees je hier. In het artikel dat nu op je beeldscherm staat vertellen we je over de ontwikkeling en stadia van toprot. We helpen je kort en bondig op weg hoe je de wietplant aan een inspectie onderwerpt, om vroegtijdig de toprot te herkennen en er zonodig wat aan te doen.
De stadia van toprot.
Laten we beginnen met een uitleg over de stadia waarin toprot zich ontwikkelt. Toprot begint allereerst in de wiettop zelf (fase 1). De schimmel is dan een wittige aanslag en begint zich te hechten aan de stam. Die stam is immers een continue bron van vocht en voedingstoffen.
De botrytis is in deze fase ook nog weg te poetsen. Dat is ook precies het verschil met de trichomen op de stam, kristallen zijn lastiger weg te poetsen met je vinger, de beginnende toprot is daarentegen makkelijk weg te vegen.
Na een paar dagen vertoeven heeft de schimmel een permanentere hechting en wordt het pluizig (fase 2). Nog steeds is het weg te halen. Weer na een aantal nachtjes begint het witte pluis de omringende plantmassa aan te vreten (fase 3). De schimmel vreet zich letterlijk een weg naar buiten!
De kleur verandert ook, de schimmelmassa verkleurt van wit naar roze naar bruin. Door de schimmel wordt de wiettop bovendien zacht en weeïg. De schimmel heeft zich een weg naar de oppervlakte gewerkt en de gehele top aangetast. Je ziet dan ook de pluis aan de buitenkant van de wiettop verschijnen (fase 4).
Signalen van toprot
Het proces van ‘naar buiten vreten’ kun je ook zien aan de bladeren. Deze beginnen geel te verkleuren en af te sterven, terwijl de rest van de plant nog steeds mooi gezond groen blad laat zien. Het komt doordat de schimmel begint op de stam, waar ook de aanhechting van het blad zich bevindt. Net zoals de schimmel de stam aantast, tast het ook de stengel van het blad aan en onderbreekt het de toevoer van water en voedingstoffen. Zonder dat, sterft het blad af. Klinkt logisch toch?
Toprot-check-stappenplan:
Stap 1: Trek plastic handschoentjes aan. Ten eerste voorkomt dat plakkerige vingers bij het aanraken van de wiettop en ten tweede minimaliseert het de verspreiding van schimmels. Als je een schimmel aanraakt, hecht die zich namelijk makkelijker aan je poreuze vingertoppen dan aan het gladde plastic. De schimmelsporen komen bovendien niet onder je nagels te zitten, een plek die vaak vergeten wordt bij het handen wassen. En weet ook dat het sowieso noodzakelijk is om de handschoenen te wisselen als je schimmel hebt aangeraakt.
Stap 2: Bekijk de toppen van je plant nauwkeurig. Zie je ergens gele, afstervende bladeren uit de top steken? Zie je rare rozige of bruinige verkleuringen? (niet te verwarren met de paarse calyxen en natuurlijke herfstkleuren uiteraard!) Is de top zacht? Als het antwoord op één van deze vragen JA is, kan het zijn dat er toprot aanwezig is. Tijd voor een nadere inspectie in de top!
Stap 3: Elke wiettop is net zoals tarwe en hop uit overlappende ‘schubben’ opgebouwd. Dat betekent dat je met handschoenen aan rustig één schub open kunt buigen om op de stam te kijken. Dat is immers waar fase 1 begint. Pak daarvoor een deel van de top en probeer dat deel rustig naar buiten te buigen. Let op: het is niet de bedoeling dat het stuk top afbreekt!
Stap 4: Merk je tijdens het openbuigen al dat de top week is? Zie je een wittig pluis in de top zitten? Of zie je een wittige pluis op de zichtbaar geworden stam? Dan is het tijd om te oogsten! Je kunt die ene top afknippen, maar veel beter is om de gehele plant te oogsten. Het kan namelijk zo zijn dat de schimmel ook in de andere toppen aanwezig is.
Stap 5: Kijk vooral de andere toppen en planten ook nauwkeurig na. En vergeet niet andere handschoenen aan te doen en je handen te wassen na het aantreffen van schimmel.
Natuurlijk wil je geen beschimmelde toppen consumeren. Het is schadelijk voor de gezondheid. Daarbij geldt ook: better safe then sorry! Het is beter om de beschimmelde top weg te gooien, dan om minimale restjes proberen te redden. En ja, dat is zeer zeker erg zuur. Die ervaring en het bijkomende treurige gevoel herkennen we absoluut. En als je het niet zeker weet, stuur ons dan gerust een foto of kom langs in de winkel. Dan helpen we je bij het identificeren en voorzien je van meer tips om effectief te drogen.