- Black Cherry Gushers
- World Soil Day: onze beste kweekartikelen over aarde
- Video: introductie in kweekmediums | aarde, kokos en hydrologische bodems
- Wat zeggen de experts over zes jaar legale wiet in Canada?
- Bubba Diesel van dichtbij & gezonde stekken en zaailingen
- CannaTommy vindt opnieuw schimmel in zijn Bedrocan wiet
Buitenwiet #7: Wat te doen tegen (echte én valse) meeldauw?
Witte poedertjes zijn doorgaans niet erg gezond voor je, en ook wietplanten buiten kunnen eraan onderdoor gaan. In dat geval gaat het natuurlijk om meeldauw, een parasiterende schimmel die leeft van de plant waarop die groeit. Maar wat doe je eraan? Dat legt cannabis growshop Plantarium uit in deze kersverse zevende aflevering van ‘Buitenwiet’.
Stel: je komt thuis van een dag zweten in de zomerzon en nog voordat je langs de koelkast loopt voor een koel drankje, ga je als eerste bij je wietplanten kijken. Benieuwd of ze van het zonnetje genieten en of je vanochtend voldoende water gegeven hebt. En dan zie je het: op het blad lijkt een soort wit poedertje te zitten, wat zou het zijn?
Je raakt het aan en poetst het er zo af. Het zal wel stof zijn. Dénk je, maar niets is minder waar. Je geliefkoosde cannabisplant heeft meeldauw te pakken! Wanneer dat tot je doorgedrongen is kom je snel in actie om de schimmel te bestrijden. Je wil natuurlijk niet dat al je liefde, aandacht en energie verloren gaat. Maar wat te doen tegen meeldauw?
Voorkomen en genezen
In dit artikel nemen we je mee in het verschil tussen echte en valse meeldauw. Bovendien ben je na het lezen op de hoogte hoe je meeldauw kunt voorkomen en hoe je meeldauw dient te bestrijden. Het is namelijk wel belangrijk dat je actie onderneemt als je de witte laag poeder op het blad ziet liggen. Nog belangrijker is het voorkomen ervan. Daarover later meer, laten we eerst eens kijken op wat meeldauw eigenlijk precies is.
Meeldauw?
Meeldauw behoort tot de familie van de parasiterende schimmels (fytopathogeen) die leven van hun gastheer (of gast-dame in ons geval). Een plaag ontstaat doordat één minuscuul schimmelspoortje via de lucht op een blad terecht komt. Als de weerstand van het blad minder is, dringt de schimmel door de celwand van het blad heen. De meeldauw nestelt zich dan in het blad, voedt zich met de plantmassa en vermeerdert zichzelf snel. Je kunt het gerust een invasie noemen.
Meeldauw, en zo ook meerdere schimmels, hebben minimaal een temperatuur van 20 graden nodig om te groeien. Bovendien hebben ze de plant zelf niet nodig om te overleven. Een schimmelspoor kan prima in de grond in leven blijven, zonder dat het in contact komt met planten. Wachtend op een nieuwe prooi…
Wat de meeste mensen bovendien niet weten, is dat er twee verschillende soorten meeldauw bestaan. De zogeheten echte meeldauw, ook wel ‘mooi-weer-meeldauw’, en de valse meeldauw.
Hoe herken je echte meeldauw?
Zoals de bijnaam (mooi-weer-meeldauw) al zegt komt echte meeldauw vooral opzetten in de zomer, bij droog en warm weer. Het eerste stadium van een meeldauw infectie begint met kleine blaar-achtige vlekjes op het blad. Vervolgens ontstaat er een witte meelachtige stof op de bovenkant van de groene zonnepanelen van je wietplant. Het lijkt alsof er wit poeder over je plant is gestrooid!
Wanneer je er niets tegen doet, wordt de kolonie schimmels groter en zie je een soort wittig pluis op het blad ontstaan. Na verloop van tijd verkleurt de witte schimmel naar een donkere kleur en sterft het geïnfecteerde blad. Op dat moment kun je er bijna zeker van zijn dat het ook op je bloemtoppen te vinden is!
En valse meeldauw?
Naast de echte meeldauw bestaat er ook een ziekte die valse meeldauw heet. De neppert lijkt veel op zijn echte broer, maar is net even anders. Valse meeldauw veroorzaakt namelijk grijs schimmelpluis aan de onderkant van je bladeren en bedekt de bovenkant met gele vlekken die bruin verkleuren. De vlekken van valse meeldauw zijn niet van het blad af te vegen. Ofwel: echte meeldauw is een wit poeder op de bovenkant van het blad dat je eraf kunt vegen. Valse meeldauw is een grijzig pluis aan de onderkant van het blad dat gele en later bruine vlekken op de bovenkant van de bladeren veroorzaakt.
Het belangrijkste verschil zit in het klimaat. Echte meeldauw heeft droog weer nodig om te vermeerderen en dus een lage luchtvochtigheid. Valse meeldauw heeft juist vochtige omstandigheden nodig.
Meeldauw voorkomen
Meeldauw zorgt ervoor dat het blad niet meer kan functioneren. En we weten: zonder een effectief blad is er geen fotosynthese. Zonder fotosynthese heeft de plant geen energie. Gevolg: groeiachterstand, minder bloemvorming, meer kans op ziektes. Moeten we nog verder gaan? Daarnaast wil je absoluut geen schimmel in of op je toppen. Het roken of eten ervan kan schadelijk zijn voor je gezondheid.
De beste behandeling tegen meeldauw is preventief. Als de schimmels eenmaal aanwezig zijn is het moeilijk om ze uit te roeien. Meeldauw wil je juist voorkomen, omdat bestrijden soms lastig kan zijn. De schimmel heeft zich verankerd aan het blad en het blad zal na de bestrijding niet meer herstellen. Bovendien vermeerdert een schimmel zich vrij rap in de juiste omstandigheden. In een paar dagen zit je hele plant er vol mee.
Tip 1: Koop goede genetica voor buiten
Schimmel ontstaat vooral op zwakke planten met een lage weerstand. Een sativa dominante plant is in veel gevallen minder geschikt voor ons Nederlandse klimaat, aangezien ze zo lang bloeien dat de toppen in het natte najaar nog moeten afrijpen. Een sativa zal dan ook veel eerder een schimmelinfectie krijgen in vergelijking met een indica dominante soort. We hebben het al vaker gezegd, maar investeren in kwalitatieve genetica loont echt.
Tip 2: Weerstand!
Zorg ervoor dat je dames een hoge weerstand hebben. Hierdoor is de plant beter in staat om de binnendringende schimmel te bestrijden. Het is net als bij mensen. Je bent vatbaarder voor een verkoudheid als je niet op je voeding let, slecht slaapt en stress ervaart. De interne weerstand van de plant kun je bijvoorbeeld verhogen door gecertificeerde biologische voeding toe te dienen. Een zeer geschikte bloeivoeding is de BioCanna BioBoost, nu ook in een kleinere verpakking. BioBoost stimuleert de stofwisseling, waardoor er extra calyxen (waaruit bloemtoppen oa zijn opgebouwd, red.) worden aangemaakt.
Tip 3: Warm weer is veel water geven
Zorg ervoor dat je voldoende water geeft, vooral bij dit warme weer. De plant moet zichzelf koelen en dat doet ze door te zweten. Hierover hebben we al eens uitgebreid geschreven. Waard om nog eens door te lezen!
Tip 4: Zorg voor ventilatie
Een blad transpireert, zweet en staat vocht af aan de omgeving. Veel bladeren zorgen voor veel vochtigheid, helemaal als ze dicht op elkaar staan. Het helpt als er een lekker windje door je bladerdek heen gaat. Hierdoor voorkom je zogenaamde vocht-hot-spots (micro klimaten, red.). Als buitenplanten bijna klaar zijn en compacte toppen hebben geproduceerd, helpt het om selectief wat bladeren weg te snoeien. De plant wordt luchtiger. In de binnenkweek gebruik je daar een ventilator voor. Bijvoorbeeld de zwenkende Monkey Fan.
Tip 5: Werk hygiënisch
Zorg ervoor dat er geen afgevallen bladeren op de bodem liggen. Een verdord blad is een potentiële bron van schimmels (die immers het blad verteren). Zo is het ook met de zolen van je schoenen of je kleding in de binnenkweek. Als je net in het bos gelopen hebt, hoeven er maar een paar schimmelsporen aan je t-shirt of onder je voetzolen te zitten. Zo is het ook met je handen. Was ze alvorens je wietplanten gaat vertroetelen!
Meeldauw bestrijden
Tip 6: Blijf weg van chemische middelen
Ten eerste omdat veel middelen een residu achterlaten en je dat dus ook kan gaan consumeren. Ten tweede omdat veel schimmelsoorten resistent geworden zijn tegen chemische bestrijdingsmiddelen. Als je op internet gaat zoeken wordt er veel advies gegeven om een systemische fungicide te gebruiken of een zwavelverdamper. Dat zijn geen biologische bestrijdingsmiddelen en kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Wil je natuurlijk en biologisch kweken, adviseren we je om van deze producten weg te blijven.
Tip 7: Gebruik een zelfgemaakte bladspray
Bij de echte meeldauw kun je zelf een huis-en-keuken middeltje maken die soms soelaas biedt. Bespuit je plant met een mengsel van 40% melk / 60% water en bestuif de bladeren sowieso een paar keer per week. Let er dan wel op dat je geen bloemtoppen raakt! Door het mengsel kan de schimmel zich niet verder op het blad vermeerderen. Het werkt niet altijd, aangezien je continu het middeltje dient te blijven sprayen. Het blad wordt er niet sterker door, terwijl dat eigenlijk wel nodig is. Want, bij een hogere weerstand van de plant, kan de schimmel zich minder goed vestigen.
Tip 8: Ga CannaCure gebruiken
Dit middel is uitermate geschikt om schimmels te bestrijden en preventief te voorkomen. Je kunt het gebruiken als toevoeging aan je water of als bladbespuiting. Bij meeldauw adviseren we de spray-variant. Je bespuit dan de boven- en onderzijde van het blad. Het is belangrijk dat je elk stukje raakt en minimaal twee á drie keer per week behandelt. In CannaCure zit ureum en ijzer die de elementen in het blad verstevigen, hierdoor kunnen schimmelsporen minder makkelijk binnendringen.
Tip 9: Verwijder het aangetaste blad
Is de infectie te erg? Kun je of wil je er niets aan doen? Een optie is om het aangetaste blad weg te halen. Besef je wel dat je daarmee ook de zonnecollector van de plant verwijdert. Kies er je toch voor is het belangrijk dat de meeldauw niet van het blad af kan vallen. Een hulpmiddel is een boterhamzakje, die je om het blad doet. Vervolgens houdt je het zakje dicht en knip je het blad af. De aanwezige sporen komen dan niet in de lucht, en verplaatsen zich ook niet van het ene naar het andere blad door een briesje wind.
Valse meeldauw bestrijden
Tip 10: Geef geen bladvoeding
Water op het blad zorgt voor een heerlijk klimaatje waarin de valse meeldauw zichzelf kan vermeerderen. Er blijft vocht op het blad staan wat schimmel in de hand werkt. Preventief bespuiten met CannaCure is dan wel weer een goed idee!
Tip 11: Ga geen bewerking uitvoeren
Elke beschadiging die je maakt, door bijvoorbeeld te toppen, dieven, knippen, schwazzen of fimmen, creëert een wond. Infectie-gevaarlijk!
Tip 12: Geef ’s ochtends water
Geef water in de ochtend of net nadat de verlichting van je binnentuin is aangegaan. Hierdoor krijgt het water de kans om te verdampen en door de wortels opgenomen te worden.
Voor nu voldoende tips lijkt ons! Twijfel je nog welke schimmel of plaag je hebt? Kom dan gerust langs in de winkel of stuur een mail. Wij zijn gespecialiseerd in het herkennen van allerlei bladproblemen, insecten, plagen, schimmels en ziektes en helpen je graag verder.
(advertentie)