(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
Wietplanten spoelen

Wietplanten spoelen, de een zweert erbij terwijl de ander stelt dat spoelen wietplanten uithongert en je daardoor dus opbrengst misloopt. Maar wat bedoelen we eigenlijk met spoelen als we het over wietplanten hebben. Hoe zou je moeten spoelen en is al dat gespoel eigenlijk wel nodig? 

Het spoelen van wietplanten is een onderwerp waarover de meningen verdeeld zijn. De een denkt dat de aarde met complete badkuipen vol water moet worden doorgespoeld, terwijl de ander simpelweg water geeft in plaats van water met plantenvoeding. In een biologische kweek zou spoelen helemaal niet nodig zijn. Maar first things first, wat is dat wietplanten spoelen eigenlijk?

Wat is spoelen en waarom zou je het doen?

Voor we de verschillende voors en tegens en spoelmethoden met je doornemen, eerst even uitleggen wat spoelen eigenlijk is. Spoelen houdt in dat je je wietplanten enige tijd voor de oogst alléén water te drinken geeft. Tijdens de groei- en bloeifase slaan wietplanten voedingsstoffen namelijk op als reserves in de vorm van bladgroen (chlorofyl). Een beetje vergelijkbaar met hoe wij voedselreserves opslaan als vet. Door wietplanten één tot twee weken voor de oogst enkel water te geven, zullen ze deze reserves aanspreken en (deels) opmaken. Hierdoor wordt de smaak van wiet beter, aangezien bladgroen voor een scherpe en hooi-achtige smaak zorgt. Het is dus NIET zo dat het water letterlijk meststoffen uit de plant spoelt.

Het is NIET zo dat water letterlijk meststoffen uit de plant spoelt

Spoelen vs. spoelen

Om het allemaal nog een klein beetje ingewikkelder te maken, worden er twee verschillende dingen met spoelen bedoeld. De eerste manier houdt in dat je met ettelijke liters water de nutriënten uit de aarde spoelt omdat die uit balans zijn. Dit doe je alleen in een noodgeval, omdat de verschillende voedingsstoffen in de aarde totaal uit balans zijn. Door deze manier van spoelen kan je wietplant ook verzuipen, dus gebruik het alleen in echte noodgevallen.

De tweede manier is het spoelen dat vooraf gaat aan de oogst van wietplanten, om zoals uitgelegd het bladgroen/chlorofyl af te breken voor een betere smaak van je wiet.

Wietplanten spoelen

Wietplanten voor en na het spoelen: de bladgroen (chlorofyl) reserves zijn goed gebruikt!

Waarom zou je niet spoelen?

Nu je weet dat je wiet beter gaat smaken als je je wietplanten spoelt, vraag je je waarschijnlijk af waarom sommige kwekers het niet zouden doen. Wel, als je wietplanten spoelt krijgen ze dus niet langer voeding binnen via de wortels. In zekere zin honger je je wietplant dus uit door te spoelen, en ontwikkelen je toppen mogelijk minder goed door het gebrek aan voeding in haar laatste dagen. En hoewel wietplanten hun reserves (bladgroen/chlorofyl) in plaats daarvan gebruiken, kost dat de wietplant veel meer energie. Spoelen verbetert dus de kwaliteit (smaak) van je wiet, maar je levert wel in op de kwantiteit.

Biologisch gekweekte wietplanten hoef je niet te spoelen. Niet omdat biologische voeding niet als chlorofyl wordt opgeslagen of iets dergelijks. Maar simpelweg omdat het spoelen van een biologische aarde met een bodemleven geen enkele zin heeft. De bodem bevat immers allerlei organismen die gewoon doorgaan met het omzetten van organisch materiaal in opneembare voedingsstoffen.
Hydrokwekers kunnen volstaan met een spoelbeurt van enkele dagen. Langer spoelen zou in een hydrokweek alleen leiden tot uithongering van de wietplanten.

wiet curen

Curen (laten rijpen) is een methode om bladgroen/chlorofyl na de oogst kwijt te raken (en je wiet daardoor lekkerder te maken).

Curen

Spoelen doe je dus om zoveel mogelijk chlorofyl uit je wietplanten te krijgen. Al dat bladgroen smaak immers niet lekker. Maar wist je dat je chlorofyl ook na de oogst nog kunt kwijtraken door te curen? Chlorofyl breekt namelijk af door water wanneer je je wiet langzaam in een afgesloten donkere pot laat rijpen. Bewaar je het op deze manier voor een lange periode, dan ook breekt het chlorofyl af en zal je wiet lekkerder (minder scherp) gaan smaken.

(advertentie)