(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Concentraten zijn dan misschien nog geen gemeengoed in de Nederlandse coffeeshops maar dat ze ook in Nederwietland in opkomst zijn is zeker. Logisch ook, want cannabis-concentraten zijn ontzettend potent en smakelijk. Hoogste tijd dus om het eens te hebben over shatter, wax, dab rigs, BHO, rosin en meer.

Dat cannabis-concentraten niet in de coffeeshop te koop zijn, is geen toeval en betekent ook niet dat we op dat gebied achter lopen op andere Europese landen. Concentraten worden ook in ons landje geproduceerd en vinden gretig aftrek.

Je zult concentraten alleen niet in de coffeeshop vinden, want concentraten vallen niet onder het gedoogbeleid, en staan onterecht tussen de harddrugs op lijst I van de opiumwet. Onterecht, want cannabis-concentraten bevatten weliswaar veel meer THC maar het blijft THC. Je neemt er dus eenvoudigweg een kleinere dosis van, voor hetzelfde plezier. Bovendien bevatten concentraten geen plantmateriaal, dus inhaleer je bij het dabben ook geen schadelijke rook.

Het ‘roken’ van cannabis-concentraat in een zogeheten dab rig. Foto: Roxana Gonzalez, Shutterstock

Dabben

Dabben dus, het werkwoord dat voor het roken van concentraten is bedacht, viel al even. Wat je moet weten als je voor het eerst gaat dabben, is dat concentraten veel sterker zijn dan gewone hasj of cannabis. Concentraten hebben THC percentages die variëren van 60 tot bijna 100 procent! Je zou het dus kunnen vergelijken met sterke drank, daarvan neem je in principe ook maar een borrelglaasje. Van concentraten neem je dus ook een kleine dosis, maar het is dus wel het neusje van de zalm op cannabisgebied.

Dabben doe je in een speciaal soort bong, die een dab rig genoemd wordt. Deze pijpen zijn uitgerust met een (eventueel elektrische) zogenaamde dabnagel. De dabnagel kun je omschrijven als gloeiend hete pijpenkop waarop het concentraat wordt gesmolten. De damp die daarbij vrijkomt inhaleer je. Het smaakt werkelijk zoals een bloeiende wiettop ruikt. Concentraten zijn door hun potentie en smaak ideaal voor cannabisliefhebbers met een hoge tolerantie, en connaisseurs en fijnproevers. Ga je voor het eerst dabben, begin dan rustig met één inhalatie en wacht een kwartiertje om de uitwerking te voelen, voordat je verder dabt.

Shatter. Foto: 420MediaCo, Shutterstock

Dab rigs zijn trouwens niet de enige manier om concentraten te ervaren. Je kunt ze ook in een gewone wietpijp of bong, op een bedje van wiet roken, of een klein beetje in een joint verwerken. Veel moderne verdampers worden met een speciaal gaasje geleverd, zodat je er ook concentraten in kunt verdampen.

Verschillende concentraten

Cannabis-concentraten komen in vele verschillende vormen, die allemaal een eigen naam hebben. Het product is echter altijd een zeer geconcentreerde vorm van hasj. Het verschil zit ‘m voornamelijk in de consistentie en de manier waarop het gemaakt wordt. Concentraten als shatter, sauce, wax en crumble verschillen voornamelijk in textuur. Een goede shatter heeft bijvoorbeeld de structuur van glas, terwijl een sauce meer weg heeft van honing en wax de structuur heeft van boter.

Crumble. Foto: Seventy Seven Supply, Shutterstock

Wanneer je concentratenfanaten (mooi woord!) hoort praten, dan laten ze wellicht nog andere termen vallen die je niet zoveel zeggen. Nug-run bijvoorbeeld, betekent dat alleen wiettoppen gebruikt zijn om het concentraat te produceren. Trim-run geeft aan dat het concentraat van knipafval gemaakt is, en singe-source betekent dat er maar één wietsoort gebruikt is.

Rosin en live-resin

In Nederland kun je waarschijnlijk nog het gemakkelijkste aan rosin komen. Dit komt omdat rosin gemakkelijk en veilig en zonder oplosmiddelen in kleine hoeveelheden gemaakt kan worden. Het wordt gemaakt door wiet onder druk te persen tussen twee hete metalen platen. Sommige coffeeshops stellen hiervoor een speciale pers beschikbaar waar klanten hun eigen wiet in kunnen persen. Je kunt zelf ook thuis rosin maken, met behulp van een (oude) stijltang, lees hier hoe.

Cannabis live-resin in Californië, USA. Foto: 420MediaCo, Shutterstock

Live-resin tenslotte, is concentraat dat gemaakt wordt van verse cannabis en daardoor nóg een betere smaak hebben. Vaak wordt verse wiet hiervoor direct bij de oogst ingevroren, zodat vluchtige smaakstoffen (terpenen) zoveel mogelijk bewaard blijven. Professionele legale bedrijven die in legale cannabislanden live-resin maken, gebruiken hiervoor ook wel gevriesdroogde cannabis.

[Openingsfoto: Roxana Gonzalez, Shutterstock]
(advertentie)