(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Rosin is dé manier om in Nederland aan concentraat te komen want het is veilig, kleinschalig en overheerlijk. Met een stijltang, een stukje bakpapier en een topje goede wiet of wat hasj kun je al aan de slag. Maar rosin persen vergt wat handigheid en het beste en lekkerste resultaat krijg je pas als je de subtiele kunst van het rosin persen beheerst.

Als je de laatste jaren niet onder een steen geleefd hebt, dan weet je dat je met een simpele stijltang en een stukje bakpapier, in een paar minuten tijd een heerlijk concentraat uit een wiettop, of stukje hasj kunt persen. De handeling is op zich simpel, maar vergt handigheid, geschikte wiet, de juiste temperatuur en voldoende drukkracht.

Stap 1: gebruik de juiste wiet

Rosin persen uit de juiste wiet, levert je veel betere resultaten dan wanneer je zomaar een topje gebruikt. Wanneer je oude, slechte of te droge cannabis gebruikt, of een luchtig topje perst kan het zomaar gebeuren dat het je geen druppel rosin oplevert maar wel een plat topje. Om goede rosin te persen heb je dan ook goede wiet nodig. Liefst niet te droog en lekker compact met veel trichomen.

Wanneer wiet wel compact en van goede kwaliteit is, maar zo broos is dat je het tussen je vingers kunt verpulveren, probeer het dan maar niet te persen maar bevochtig het eerst. Dit kun je doen door het een dagje in een glazen weckpot te stoppen met een of twee sinaasappelschillen. Het vocht uit de schillen trekt in de top, zodat het beter geschikt is om te persen. Wanneer je wiet niet broos is en van goede kwaliteit maar wel luchtig en licht van gewicht, maak het dan compacter door het samen te drukken in een rosin filterzakje.

Wanneer cannabis van een mindere kwaliteit is, rook of verdamp het dan gewoon en gebruik een mooi stukje hasj uit de shop om rosin van te persen. Ook hiervoor heb je een rosin filterzakje nodig. Heb je die niet dan kun je ook een klein envelopje vouwen van koffiefilterpapier en de hasj daarin doen. Gebruik je wiet dan levert dat minder rosin op maar wel van een betere kwaliteit.

Sommige wiet levert meer rosin op dan andere. Niet alle wiet is even geschikt, het kan gebeuren dat je een heel mooi topje gebruikt dat wit ziet van de trichomen maar toch niet veel rosin oplevert. Sommige wietsoorten zijn gewoon minder geschikt om te persen.

Stap 2: niet te heet!

De aromatische stoffen uit cannabis vervliegen snel. Het is daarom voor de kwaliteit belangrijk dat je de rosin pers of stijltang niet te heet laat worden. De lekkerste rosin pers je tussen de 85 en 105 graden Celsius. Je kunt ook op hogere temperatuur (tot maximaal 150 graden) rosin persen maar dat gaat dan wel ten kostte van de kwaliteit. Op 150 graden pers je trouwens wel makkelijker rosin, de opbrengsten zijn dan meestal ook hoger.

Wanneer je echt veel opbrengst wil moet je hasj of kief gebruiken. Dat pers je op een lagere temperatuur, tussen de 70 en 95 graden. Om hasj te kunnen persen moet je iets van een filter gebruiken, zoals een envelopje dat je uit koffiefilterpapier vouwt of een rosin filterzakje.

Stap 3: hard persen met beleid

Voer de druk langzaam op het maximum. Foto: Shawn Allison, Shutterstock

Hoe heter je perst hoe meer opbrengst maar hoe minder de kwaliteit. Het is daarom de kunst om op een zo laag mogelijke temperatuur (zie stap 2) zo hard mogelijk te persen. Maar ook met beleid; neem een stukje bakpapier van ongeveer 8 bij 8 centimeter en vouw dat doormidden. Gebruik niet teveel wiet of hasj tegelijk zodat het goed tussen de stijltang past; ongeveer een halve gram is een goede hoeveelheid.

Om de juiste temperatuur in te kunnen stellen heb je een goede stijltang nodig. De Black Leaf rosin stijltang is speciaal voor dit doel gemaakt en heeft een redelijk nauwkeurige temperatuurinstelling. Je kunt er ook een infrarood thermometer bij pakken om de temperatuur goed in de gaten te houden. Gebruik een handdoekje of trek handschoenen aan want de stijltang is heet.

Leg de wiet of de hasj in het midden tussen het dubbelgevouwen bakpapier, laat genoeg ruimte op het papier over voor de rosin. Leg het bakpapier met de wiet in het midden van de hete platen van de stijltang en druk het langzaam aan zodat de trichomen heet kunnen worden en smelten. Luister en druk zo hard als je kunt wanneer je het vocht in de wiet of hasj hoort sissen. Blijf zo hard mogelijk drukken zolang je het gesis kunt horen. Wanneer het stopt met sissen kun je loslaten en het resultaat bekijken.

Om extra veel kracht te zetten kun je een éénhands lijmklem/klemtang gebruiken en die op de stijltang zetten. Kijk wel uit dat je de stijltang daarbij niet kapotknijpt, dat zou zonde zijn.

De plakkerige olie op het papier is de rosin, je kunt het verzamelen door het met een dabtool of dabber/poker op te pakken/schrapen. Druk de dabber in de olie en trek die met enige snelheid terug zodat de olie aan de dabber blijft plakken. Verzamel zo alle rosin, maak een dabrig gereed en je kunt direct dabben. Bewaar de platgedrukte wiettopjes ook, om later bijvoorbeeld mee te koken.

[Openingsfoto: HubbardSteve, Shutterstock – foto wiet: djcdesignandphotography, Shutterstock]
(advertentie)