(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wie betaalbare wietolie nodig heeft, kan dat het beste zelf maken van zelf buiten gekweekte cannabis. De zon gaat voor niets op, en wietolie die je zelf maakt is veel effectiever dan dure wietolie van de apotheek want die bevat gewoon veel te weinig THC. Zelf kweken en maken dus, zo doe je dat.

Je hoeft echt geen raketgeleerde te zijn om buiten een paar wietplanten te kweken, en daar na de oogst medicinale wietolie van te maken. Toch gaan flesjes wietolie met lage THC percentages bij de apotheek voor hoge prijzen over de toonbank. En aangezien die ook niet door de zorgverzekeraar vergoed worden, zit er voor de meeste mensen maar één ding op: zelf produceren.

Wernard van stichting Mediwiet helpt patiënten hun eigen wietolie te maken, maar ook zonder cursus kun je het leren. De POT by NOIDS is een handige wietolie machine, die wietolie automatisch en op de juiste temperatuur en tijdsduur voor je maakt, maar die heb je voor een eerste experiment echt niet per se nodig. Dit heb je wel nodig:

  • Een flesverwarmer, elektrische rijstkookpan, mini frituurpannetje of elektrische kookplaat
  • Twee grote glazen potten
  • Olijfolie
  • Glazen babyfles (indien je een flesverwarmer gebruikt)
  • Consumptiealcohol (link)
  • Minimaal 15 gram (buiten)wiet
  • Pipet flesjes om te druppelen
  • Koffiefilters en een koffiefilterhouder

De benodigdheden om zelf wietolie te kunnen maken.

Buitenwiet

Het belangrijkste ingrediënt om zelf wietolie mee te maken is natuurlijk wiet. Dat kun je in de coffeeshop kopen maar veel goedkoper is het natuurlijk om dat zelf buiten te kweken. Een paar autoflower wietplanten op het balkon kweken in potten mat aarde gaat gemakkelijk en snel. Autoflower wietplanten bloeien vanzelf en zijn zo’n 10 tot 12 weken na het zaaien klaar om te oogsten. Hoe je autoflower wietplanten kweekt lees je hier.

Wanneer je wat meer kweekervaring krijgt, kun je buiten ook zogenaamde fotoperiode wietplanten kweken. Deze bloeien niet vanzelf, maar beginnen pas met bloeien wanneer de dagen in augustus korter worden. Een andere, redelijk betaalbare optie, is om wietolie te maken van goedkope buitenlandse hasj uit de coffeeshop. Hoe dat moet lees je hier.

Zelf wietolie maken in 5 stappen

Goed, wanneer je minimaal zo’n 15 gram gedroogde cannabis (of ongeveer 5 gram hasj) hebt, kun je daar zelf wietolie van maken. Het proces is vrij simpel, eerst los je de werkzame stoffen uit de wiet of hasj op in de alcohol en vervolgens laat je de alcohol weer verdampen. Wat overblijft is pure wietolie die je naar wens kunt verdunnen door het aan te lengen met olijfolie. De werkzame stoffen worden tijdens het indampen geactiveerd, behalve wanneer je hasj gebruikt; in dat geval moet je dat achteraf nog even doen door het te verhitten in de oven.

Stap 1: Vermaal de wiet of hasj

Vermaal je wiet of hasj eerst, zodat de werkzame stoffen goed en snel in de alcohol oplossen. Foto: PopFoto, Shutterstock.

Om de cannabinoïden snel en gemakkelijk in de alcohol te laten oplossen, begin je met het te vermalen. Gebruik hierbij geen keukenmachines want die malen de wiet te fijn. Vermaal liever met een grinder, dat is een speciaal wietmolentje die je bij zogenaamde headshops online kunt kopen. Heb je geen grinder dan kun je de wiet ook simpelweg op een schone snijplank fijn snijden met een scherp mes.

Wanneer je hasj gebruikt in plaats van wiet: Zeer plakkerige hasj is bijna niet fijn te malen, en meestal ook vrij duur om wietolie van te maken. Kies in de coffeeshop daarom een goedkopere hasjsoort als je geen wiet hebt. Die is wat harder en in een vijzel goed fijn te stampen. Laat de fijngemalen hasj na het vijzelen in de vijzel zitten als je hasj gebruikt, dat komt goed in de tweede stap.

Stap 2: Oplossen in alcohol

Giet zoveel alcohol op de wiet, dat het de wiet helemaal bedekt.

De volgende stap is om de werkzame stoffen zoals cannabinoïden en een deel van de aromatische stoffen uit de gemalen cannabis of hasj, op te lossen in de alcohol. Neem hiervoor een glazen pot en stop hier de gemalen wiet in. Als je hasj gebruikt en het met een vijzel fijnmaalde laat je het gewoon in de vijzel zitten. Heb je je hasj op een andere manier gemalen, doe het dan even in een glazen beker.

Voeg aan de pot met wiet of de beker/vijzel met hasj zoveel alcohol toe, dat het de wiet of hasj helemaal bedekt. Laat het een minuut of tien staan en roer het een paar keer goed door, zodat alle hars met daarin de werkzame stoffen in de alcohol kan oplossen.

Stap 3: Filteren

Filter de wiet uit de wietolie tot een heldere oplossing overblijft.

Nu alle THC en andere cannabinoïden in de alcohol zitten, en niet meer in de wiet zelf, dien je de alcohol van het plantmateriaal te scheiden. Wanneer je hasj gebruikt hebt, kun je het mengsel direct overgieten in een  koffiefilterhouder met koffiefilter op een tweede kom of glas. Gebruik een hittebestendige pyrex kom of beker om de gefilterde alcohol in op te vangen.

Wanneer je wiet hebt gebruikt is er nog redelijk veel plantmateriaal over. Filter daarom eerst even het meeste plantmateriaal met een fijne keukenzeef of theezeef en knijp de laatste alcohol zoveel mogelijk uit het plantmateriaal. Als je alles eruit wil halen, spoel je het overgebleven plantmateriaal nog één keer door met wat alcohol.

Het meeste plantmateriaal is nu al uit de alcohol maar lang niet alles. Filter het daarom een tweede keer met een koffiefilter boven een hittebestendige glazen pot of direct in de glazen babyfles als je een babyflesverwarmer gaat gebruiken voor het indampen bij de derde stap.

Stap 4: Indampen

Laat de alcohol au main marie indampen.

Nu alle gewenste stoffen in de alcohol zitten, en het ongewenste plantmateriaal eruit gefilterd is, mag je de alcohol gaan indampen. Doe dit bij voorkeur buiten of in een goed geventileerde ruimte; alcoholdamp inademen is ongezond en de damp is licht ontvlambaar. Gebruik vanwege het laatstgenoemde ook geen gasfornuis bij het indampen maar een babyflesverwarmer, elektrische rijstkookpan, mini frituurpannetje of elektrische kookplaat.

Tip! Voorkom alcoholdamp en win je alcohol terug. Klik hier om te lezen hoe.

Verwarm de pot of babyfles au bain marie in de flesverwarmer, rijstkoker, het mini frituurpannetje of op de kookplaat. Zet de flesverwarmer op de hoogste stand of gebruik het mini frituurpannetje op de laagste stand. De rijstkoker heeft zijn eigen vaste temperatuur-instelling en als je een elektrische kookplaat gebruikt, laat het water uit de grootste pan dan zachtjes koken.

De alcohol zal al snel gaan koken en indampen. Dit gebeurt bij een temperatuur van bijna 80 graden want dat is het kookpunt van alcohol. Het indampen van een redelijke hoeveelheid alcohol (250 tot 500 cc) kan wel een paar uur in beslag nemen. Hierdoor wordt de THC bij het indampen vaak al voldoende geactiveerd (gedecarboxyleerd). Gebruik je echter hasj, dan heb je veel minder alcohol nodig en gaat het indampen zo snel dat de THC niet voldoende geactiveerd wordt. Dit zullen we in de laatste stap oplossen door het in de oven te verhitten.

Je kunt het indampen wat versnellen door het te blijven roeren maar je moet het sowieso in de gaten blijven houden. Vooral aan het einde, wanneer de meeste alcohol verdampt is en er bijna geen belletjes meer in te zien zijn.

Stap 5: Verdunnen

Het indampen gaat op het laatst zeer snel, dus blijf het in de gaten houden. Verdun eventueel met olijfolie wanneer de alcohol bijna helemaal verdampt is, en de wietolie nog heet is.

Wanneer de alcohol verdampt is en er ook bij het roeren geen bellen meer te zien zijn, ben je in principe klaar. Wat je nu overhebt is onverdunde wietolie. Wil je dat zo houden en onverdund gebruiken (let op, onverdunde wietolie is zeer sterk), zuig het dan op met een doseerspuit of een klein potje met deksel, terwijl het nog warm en dun is. Als het is afgekoeld wordt onverdunde wietolie een dikke plakkerige pasta die je niet in een pipetflesje kunt gebruiken/druppelen.

Als je het gaat verdunnen, voeg je (voor de veel gebruikte verdunning van 5x), vier keer zoveel olijfolie toe als er pure wietolie is. Je kunt natuurlijk ook meer of minder olijfolie gebruiken voor een minder sterke of juist sterkere wietolie. Om de wietolie en de olijfolie goed te laten mengen, voeg je de olijfolie toe wanneer de wietolie nog heet is. Blijf het mengsel au bain marie verhitten terwijl je het goed doorroert, zo krijg je geen klonten in je verdunde wietolie. Als het nog warm en goed gemengd is kun je het overgieten in pipetflesjes en ben je klaar. Bewaar je wietolie in de koelkast.

Wanneer je hasj gebruikt in plaats van wiet: Wanneer je hasj in plaats van wiet hebt gebruikt, is het tijdens het indampen waarschijnlijk nog niet goed geactiveerd (gedecarboxyleerd). Verhit de ingedampte wietolie (voor of na het verdunnen) daarom een uur in een voorverwarmde oven op 115 tot 120 graden. Leng het zoals hierboven beschreven aan met olijfolie terwijl het nog warm is.

Opgelet

Wanneer je wietolie maakt, weet je nooit precies exact hoe sterk die is tot je het getest hebt. Test het daarom de eerste keer voorzichtig uit. Neem eerst één druppel, en daarna twee en voer het op die manier per dag op om erachter te komen wat voor jou genoeg is. Kijk ook uit met aflikken van restjes in potten en pannen. Het is niet mogelijk om met wietolie een dodelijke overdosis te nemen, maar ongewenst heel high of stoned worden is ook niet voor iedereen prettig. Als het je toch overkomt raak dan niet in paniek maar neem wat zoets zoals snoep of limonade. Loop even naar buiten voor wat frisse lucht en neem eventueel wat CBD als je dat hebt. Hier zijn nog meer tips voor als je vind/denkt dat je teveel wietolie hebt genomen.

[Openingsfoto: J. Lekavicius, Shutterstock]
(advertenties)