(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het opjaagbeleid zorgt ervoor dat cannabis bijna niet te betalen is voor de dagelijkse gebruiker. Ook heeft het kweekverbod ervoor gezorgd dat er soms vervuilde wiet in omloop is, die je gezondheid niet veel goeds doet. Wie schone en betaalbare wiet nodig heeft, heeft dus eigenlijk maar één keus: zelf kweken.

Zelf wiet kweken lijkt misschien een moeilijke, zo niet onmogelijke operatie maar is in feite niet moeilijker dan een kamerplant in leven houden. Een bescheiden kweekruimte zoals de CNNBS kweekkast, van 60 bij 60 centimeter en ongeveer een meter hoog, is al groot genoeg om een paar wietplanten voor eigen gebruik te kweken. Een veilige LED kweeklamp tot 200 Watt is meer dan voldoende om zo’n kleine kweekruimte van licht te voorzien, dus stroom stelen hoeft echt niet. Moderne LED kweeklampen worden nauwelijks heet, zijn gemakkelijk aan te sluiten en vormen geen enkel brandgevaar.

Een stuk of vier wietplanten passen mooi in zo’n kleine kweekkast, en leveren genoeg wiet om dagelijks van te genieten. Om aan deze vier planten te komen hoef je niet op straat naar stekken te zoeken; je koopt gewoon een paar wietzaden in een growshop of bestelt ze online.

Een bescheiden en dimbare 170 Watt LED is in de meeste gevallen al voldoende om voor eigen gebruik wiet te kweken.

Levenscyclus van een wietplant

Het kweken van een wietplant begint altijd met het ontkiemen van een zaadje. Later kunnen daar ook eventueel stekken van genomen worden. Maar voor iemand die gewoon een paar wietplanten voor zichzelf wil kweken is het opkweken vanuit zaad verreweg het gemakkelijkste. Gefeminiseerde wietzaden brengen alleen vrouwelijke planten voort zodat een kleine hobbykweker zich geen zorgen hoeft te maken over eventuele mannelijke wietplanten.

Er zijn verschillende manieren om een zaadje te laten ontkiemen, maar verreweg de eenvoudigste en meest succesvolle methode is verticaal in een koffiefilter. Nadat het zaadje ontkiemd en geplant is, begint het jonge plantje aan de eerste fase van haar leven: de groeifase.
Deze levensfase gaat net zo lang door totdat jij het lichtschema aanpast. Een simpele schakelklok voor een bescheiden LED lamp kun je bij iedere doe-het-zelf winkel kopen en zorgt ervoor dat de lamp elke dag automatisch aan en uit gaat. Stel deze schakelklok in op 18 uur aan en 6 uur uit en de wietplanten blijven in hun groeifase.

In de groeifase groeit de plant net zolang door tot het lichtschema in plaats van 18 uur aan en 6 uur uit, ingesteld wordt op 12 uur aan en 12 uur uit. Hoe lang deze groeifase moet duren is afhankelijk van de gewenste grootte van de wietplanten. Voor (vele) kleine planten laten kwekers hun planten maar kort groeien (+/- 1 tot 3 weken) en wanneer (een paar) grote planten gewenst zijn wachten ze langer (+/- 5 tot 6 weken) met de omschakeling naar de bloeifase.

Van groei- naar bloeifase

Wanneer wietplanten met het lichtschema in de bloeifase gezet worden, zullen ze nog een week of drie doorgroeien. Daarom schakelen kwekers hun lamp in op 12 uur aan en 12 uur uit wanneer de planten ongeveer twee derde van hun gewenste lengte bereikt hebben. In het voorbeeld van een kleine kweekruimte van 60 bij 60 centimeter zou een groeifase ongeveer een week of vier, vijf moeten duren.

vrouwelijke voorbloei

De eerste bloeiverschijnselen…

De eerste bloeiverschijnselen

Wanneer de kweker het lichtregime voor de bloeifase inschakelt (12/12), maakt de plant een groeispurt van een week of twee, drie. Na een dag of tien beginnen de eerste bloeiverschijnselen zichtbaar te worden in de vorm van kleine druppelvormige bolletjes waaruit twee witte haartjes groeien.

Deze bolletjes heten calyxen en ontstaan het eerste in de oksels of nodes van de takken. Het worden er steeds meer. En gedurende een week of acht komt de plant er steeds voller mee te zitten, zodat de vele bolletjes en bloeihaartjes samen, de zogenaamde wiettoppen vormen.

Topvorming

Wanneer de toppen aan het einde van de bloeifase klaar zijn, zijn de bolletjes dik en opgezwollen en de meeste witte haartjes ingedroogd en bruin. Ook zie je op de toppen hele kleine plakkerige witte harsdruppeltjes. Deze harsdruppeltjes heten trichomen en bevatten de werkzame stoffen (cannabinoïden) zoals THC en CBD. Hoe meer van deze trichomen je ziet, hoe beter het is.

hang-drying-cannabis

Ondersteboven en in het donker worden rijpe wietplanten gedroogd

Oogsten en drogen

Een oogstrijpe plant moet nog worden geknipt en gedroogd voordat je ervan kunt roken, of er wietolie van kunt maken. Bij het knippen worden de bladeren van de toppen afgeknipt zodat de toppen er mooi uitzien en er geen blaadjes meer uit steken.

Het drogen gebeurt bij voorkeur ondersteboven hangend in het donker. Drogen moet niet te snel gebeuren en een kweekruimte is goed geschikt om ook in te drogen. De kweeklamp en de ventilators gaan uit en de planten worden ondersteboven opgehangen.

Alleen de afzuiger die lucht via het koolstoffilter afvoert, blijft aan. Na een dag of tien zijn de toppen droog genoeg wanneer de stelen met een duidelijk hoorbare knak breken wanneer je ze buigt. Indien ze niet knakken maar buigen dan is de wiet nog niet droog genoeg, en kun je het beter nog even laten hangen.

Dagelijkse verzorging

Het verzorgen van de planten bestaat voor het grootste deel uit dagelijks water en plantenvoeding geven. Het kweken in plantenpotten met potgrond is het makkelijkst. Er bestaat veel goede en ook biologische plantenvoeding die hobbykwekers kunnen gebruiken. De meststoffen die een wietplant in de groeifase nodig heeft verschilt wel van de meststoffen die ze in de bloeifase nodig heeft.

Kwekers kunnen voor speciale groei- of bloeivoeding kiezen, maar gebruiken ook vaak organische meststoffen zoals bloed- of beendermeel. Bloedmeel bevat veel stikstof (N) wat groeiende planten nodig hebben en beendermeel bevat meer fosfor (P) en kalium (K) wat bloeiende wietplanten nodig hebben. Een goede wietkweker geeft zijn planten niet te veel voeding maar precies genoeg, wanneer de bladeren lichter van kleur worden is het vaak een teken dat ze behoefte aan wat meer voeding hebben.

Hobbykwekers die puur biologisch met aarde kweken en uitsluitend biologische voeding geven, hoeven zich niet veel zorgen te maken over de pH-waarde (zuurtegraad) van het voedingswater. Desalniettemin kan een wietplant in aarde het beste groeien en bloeien bij een pH-waarde die rond de 6 ligt. Een simpele pH-meter vertelt je de pH-waarde, die je zonodig met een beetje pH-min kunt aanpassen.

Kweekruimte binnen

In een kweekruimte bootst een thuiskweker de natuur zo goed mogelijk na. Zonlicht wordt vervangen door een kweeklamp en wind wordt verzorgd door een (zwenk)ventilator. In een kleine kweekruimte van 60 x 60 x 100 centimeter is een dimbare LED kweeklamp zoals de nieuwe G-Bars van CNNBS.shop ideaal.

ruimte

Een kleine kweekkast, via het koolstoffilter bovenin wordt warme lucht afgevoerd. De gaten onderin zijn lichtdichte luchtinlaten waar verse lucht door naar binnen komt. 1 = koolstoffilter, 2 = buisventilator, 3 = afgevoerde lucht, 4 = verse lucht, 5 = kweeklamp

Naast voldoende luchtcirculatie moet er ook constant verse lucht aan de kweekruimte worden toegevoegd en gebruikte lucht worden afgevoerd. Omdat wietplanten nogal kunnen ruiken wordt de afgevoerde lucht met een koolstoffilter geurneutraal gemaakt. Bovenin de kweekruimte zit daarom een (buis)ventilator aangesloten op een luchtfilter die de warme lucht via een afvoergat naar buiten blaast. Via een kleinere (en lichtdichte) opening stroomt verse lucht onderin, vanzelf de kweekruimte binnen.

[Openingsfoto: PopFoto, Shutterstock]
(advertentie)