- Buitenwietseizoen 2024 met Gefjon Grow (deel #15)
- Het verschil tussen natuurlijke & kunstmatige voeding (bio vs. mineraal)
- 9 werkende kweekmethodes voor meer wiet
- Gefjon kweekt Kush van de Barney’s boerderij (#6)
- Wetenschapper waarschuwt ons voor synthetische ‘Spice-achtige’ HHC
- Willie oogst Mohammed, weegt Sneeze en verbouwt zijn kweekruimte
CNNBS Basics: Wietzaden ontkiemen
Als er één vaardigheid tot de basiskennis over wiet kweken behoort, is het wel het laten ontkiemen van wietzaden. Als je niet kunt ontkiemen valt er immers weinig te kweken, of wel? Gelukkig ontkiemen wietzaden graag en gemakkelijk, en dit zijn de meest gebruikte en beste manieren.
Zoveel mensen, zoveel verschillende ontkiemwensen. Het lijkt soms wel of iedereen zijn eigen methode om wietzaden te laten ontkiemen gebruikt. Dat kán bij het ontkiemen ook omdat wietzaden gewoonweg heel graag uitkomen. In het zaadje zit het zaadbeginsel latent levend te wachten op de juiste omstandigheden, een beetje vocht en een aangename temperatuur.
Temperatuur
Dat brengt ons meteen op het volgende, om te ontkiemen heeft een wietzaadje niets meer nodig dan een beetje water en een aangename temperatuur. Met aangenaam bedoelen we ongeveer kamertemperatuur, als jij het niet te koud of te warm hebt dan is dat een prima temperatuur om een wietzaadje bij te laten ontkiemen. Oké op zich kunnen wietzaden ook bij een graad of 15 ontkiemen maar het gaat een stuk beter bij een graad of 20, 21. Binnenshuis kun je wietzaden dus het beste laten ontkiemen.
Ontkiem medium
Kijk, het maakt het kiempje geen reet uit waar het wietzaadje zich bevindt tijdens het ontkiemen. Sterker nog, een wietzaadje zou in een dampende hondendrol nog kunnen ontkiemen zolang die maar een beetje op temperatuur is en genoeg vocht bevat.
Een wietzaadje zou in een dampende hondendrol nog kunnen ontkiemen. Zolang die maar een beetje op temperatuur is en genoeg vocht bevat
Wanneer het eerste worteltje echter naar buitenkomt is het wel belangrijk dat die in een gezonde leefomgeving terecht komt. En aangezien natte watten, nat keukenpapier, een glas water of een nat koffiefilter dat niet zijn, moet een uitgekomen wietzaadje zo snel mogelijk in de aarde gezaaid worden of in een hydrosysteem geplaatst worden. Wanneer je dat niet doet, groeit het worteltje gewoon door, op zoek naar een gezonde voedingsbodem. Dit kost veel energie die volledig uit de reserves in het zaadje gehaald moeten worden, met een beetje pech overleeft het plantje het niet. Meteen zaaien dus in de aarde of een hydrosysteem waar de zaailing voeding krijgt om te groeien.
Donker of licht?
Hoewel wietzaden zowel in het donker als in het licht kunnen ontkiemen, is men het er over het algemeen wel over eens dat wietzaden het beste in het donker ontkiemen. Onder de grond is het immers ook pikkedonker. Pas wanneer de eerste ronde lobblaadjes uit het zaadje tevoorschijn komen gaat licht een rol spelen. Maar net zoals het worteltje bij het zaaien zo snel mogelijk in de aarde moet om zich te voeden, is het ook hier van belang dat de zaailing direct voldoende licht krijgt. Ontkiemen doe je dus bij voorkeur in het donker maar zodra het zaadje is uitgekomen heeft het direct licht nodig.
Een zaailing die namelijk te weinig licht krijgt, zal op zoek gaan naar licht. En waar zoekt een plant dat? Juist in de hoogte. Een zaailing die onvoldoende licht krijgt groeit hoger en hoger en wordt een dunne slungelige wietplant die bij het minste of geringste omvalt.
Zo lukt het altijd!
We begonnen dit artikel over ontkiemen met te zeggen dat dat op ontzettend veel manieren kan. Tussen natte watjes op een schotel, direct in de aarde of gewoon in een glas water. Het kan allemaal maar verreweg de beste methode die ALTIJD LUKT, is verticaal tussen ongebleekte natte koffiefilters in een plastic (grip)zak. Waarom? Omdat het worteltje kaarsrecht naar beneden groeit; omdat de zaailing niet kan verzuipen; omdat je de voortgang van het ontkiemen kunt volgen zonder het zaadje of het worteltje aan te raken.
- Neem een ongebleekte koffiefilter en maak die nat onder de kraan. Je hoeft het koffiefilter niet uit te knijpen, gewoon nat is helemaal goed. Leg het op een plat bord en vouw het filter open.
- Plaats de zaden tussen het natte koffiefilter. Probeer ze zo te positioneren dat ze met hun puntige kant naar beneden wijzen en met hun navel omhoog. Uit de puntige zijde komt het worteltje, het helpt dat die al de juiste kant op wijst.
- Vouw de natte filters met de zaden ertussen weer dicht en plaats ze in een plastic gripzak. Sluit de zak en hang hem met een plakbandje, in het donker op aan de binnenkant van een kast.
- Na twee dagen kun je checken of je zaadje al is uitgekomen. Neem daarvoor simpelweg de gripzak en houd die tegen het licht. Als er een worteltje groeit kun je het zaadje zaaien, zo niet hang je de zak nog een dagje terug in de kast.