(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Het voeden van wietplanten kan een uitdagende taak zijn voor beginnende wietkwekers. Te veel of te weinig voeding geven behoort dan ook tot de vaakst gemaakte kweekfouten. Gelukkig is er ook een eenvoudige manier om wietplanten te voeden, handig voor beginners.

Kies voor aarde

Vrijwel de gemakkelijkste manier om wietplanten te voeden is sowieso door ze op aarde te kweken. Aarde heeft een bufferende werking en zal voedingsfouten vaak opvangen. Als je een cyclus gemakkelijk en zonder veel voedingsproblemen wil doorkomen kun je het beste kiezen voor een grote pot. In een pot van ongeveer 15 liter met goede voorbemeste aarde kún je eventueel zelfs een hele cyclus draaien zonder bij te hoeven voeden. Hoe groter de pot is, hoe meer voeding de plant al tot haar beschikking heeft.

Wietplanten voeden gaat het makkelijkst op aarde. Foto: Lifestyle discover, Shutterstock

De voeding in de aarde, zal in een kleine pot snel uitgeput raken, waardoor je al snel zal moeten bijvoeden en risico lopen om voedingsfouten te maken. Kies dus liever voor een wat grotere pot. Grote potten zorgen er ook voor dat je minder vaak water hoeft te geven omdat meer aarde ook meer water vasthoudt. Dit helpt vooral tijdens de hete zomer tegen uitdroging. Kleine potten moet je dan soms vrijwel dagelijks water geven.

Slow releasing plantenvoeding

Koop een goede voorbemeste aarde in een kweekwinkel. Aarde die je in tuincentrums koopt is minder geschikt voor het kweken van wietplanten. De kwaliteit van zulke aarde is vaak belabberd en de voedingstoffen zijn niet toereikend voor de kweek van een wietplant. Een goede voorbemeste aarde uit de kweekwinkel bevat meestal genoeg voeding voor zo’n zes weken. Je kunt ook voor een zogenaamde light mix aarde kiezen. In dat geval bevat de aarde voeding voor ongeveer twee weken.

Na deze zes/twee weken zul je waarschijnlijk moeten bijvoeden met een speciale voeding voor wietplanten. Dit gaat het makkelijkste door gebruik te maken van een zogenaamde slow-releasing plantenvoeding. Je kunt bijvoorbeeld de voedingstabletten van BioTabs gebruiken, of de Powder Feeding van Green House. Deze producten meng je volgens de instructies door de aarde, waarna je eigenlijk alleen nog water hoeft te geven. De voeding komt langzaam vrij, zodat je wietplanten altijd voldoende voeding binnenkrijgen.

Gebruik je vloeibare voeding, geef dan niet meteen de hoeveelheid die op de verpakking van de fles staat maar ongeveer de helft daarvan. Je kunt altijd meer voeding geven, voeding uit de aarde spoelen is veel moeilijker. Geef ongeveer twee keer per week voeding. Zo zorg je ervoor dat je plant de volledige kweek genoeg voeding heeft.

Voedingsfouten

Oké we gaan er niet omheen draaien, vroeg of laat zul je een keer met een tekort of overbemesting te maken krijgen. Daarom is het belangrijk om goed naar je planten te kijken zodat je er vroeg bij bent. Lees hier waar je dan op moet letten, bij het voeden en water geven.
Onthoud ook wat je doet, zodat je weet waar het mis ging. Als je leert van je fouten hoef je ze niet nog eens te maken. Als je iets aan je plant ontdekt wat niet goed is, zoek dan op internet uit wat het kan zijn. Google is je beste kweekvriend.

Succes met voeden!

[Openingsfoto: Eric Limon, Shutterstock]
(advertentie)