(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Goede wiet kweek je met een gezonde wietplant, en een wietplant kan alleen gezond zijn als het wortelstelsel dat ook is. Het is dus belangrijk om je aandacht ook eens naar beneden te laten gaan naar de wortels. En dat die nog genoeg geheimen voor thuiskwekers herbergen, blijkt wel uit deze veelgestelde vragen over wietwortels.

Hoewel je ze niet kunt zien moet je de wortels wel goed verzorgen met zuurstof, water en voeding, en wel in de juiste verhoudingen. Net als de bladeren, stammen en andere groene delen van wietplanten, zijn de wortels namelijk van het grootste belang en een vitaal orgaan van een wietplant. Dit zijn de meest gestelde vragen over wortels.

Welke insecten tasten de wortels aan?

De rijstwortelluis en de varenrouwmug worden het vaakst op cannabis wortels gezien maar ook andere insecten komen voor. Vaak leven de larven in de aarde en leggen de volwassen beestjes er eitjes. Je kunt deze insecten het beste biologisch bestrijden met Nematoden. Dat zijn minuscuul kleine aaltjes die de larven binnendringen, opeten en de plaag zo een halt toeroepen. Diatomeeënaarde kan ook helpen, het is een ijzerscherp (scherpe deeltjes) en zeer fijn poeder dat insecten beschadigt en uitdroogt als ze ermee in aanraking komen. Diatomeeënaarde is biologisch en veilig voor mensen.

Een 3D rendering van een microscopisch kleine nematode. Deze dringt in de larve van de varenrouwmug en eet die van binnenuit op. Beeld: royaltystockphoto.com, Shutterstock

Kunnen wortelstelsels ziek worden?

Jazeker, pythium is een schimmelziekte die onder thuiskwekers beter bekend is als wortelrot. Het is lastig om wortelrot te bestrijden maar gelukkig kun je het gemakkelijk voorkomen. Let in hydrosystemen op de watertemperatuur en hou die 21 graden of lager. Zorg voor voldoende opgeloste zuurstof in het water en gebruik nuttige bacteriën of enzymen. In aarde gaan wortels negen van de tien keer rotten door te natte aarde.

Wortelrot in een DWC systeem.

Wortels rotten door te veel water; waarom gedijen ze in een DWC systeem wel goed?

Ja, gek hè? Als je een wietplant stelselmatig te veel water geeft, gaan de wortels rotten maar als ze in een DWC systeem helemaal in water worden ondergedompeld groeien wietplanten juist heel goed/ Hoe kan dat? Wel, het geheim van een DWC systeem zit ‘m in de luchtpomp. Deze zorgt ervoor dat het water waarin de wortels groeien, veel opgeloste zuurstof bevat. Zonder deze zuurstofpomp zouden de wortels simpelweg wegrotten.

Wat is een penwortel?

De penwortel is de allereerste wortel die uit een wietzaadje verschijnt, wanneer je die laat ontkiemen. Ervaren kwekers weten dat de penwortel belangrijk is en dat je die niet moet beschadigen. Zou je die wel beschadigen dan kost dat enige tijd om te herstellen. In tegenstelling tot wat velen denken is de penwortel echter niet noodzakelijk voor een wietplant. Stekken hebben bijvoorbeeld geen penwortel, maar zijn toch in staat om produceren enorme hoeveelheden wiet te produceren.

De penwortel is de eerste wortel van een wietplant. Foto: Yarygin, Shutterstock

Waarom is de pH-waarde zo belangrijk?

De wietplant neemt met haar wortels voeding op via osmose. Hierbij is de pH-waarde of zuurtegraad van de wortelomgeving van belang, aangezien specifieke voedingsstoffen alleen bij specifieke pH-waardes kunnen worden opgenomen. Kweek je in aarde, dan is de pH-waarde minder van belang, omdat de aarde de pH-schommelingen enigszins opvangt.

Voor iedereen die hydrologisch kweekt is de pH-waarde van het grootste belang. Ligt die namelijk te hoog of te laag, dan kunnen er geen voedingsstoffen opgenomen worden (of sommige voedingsstoffen niet), zelfs als die toch ruim aanwezig zijn. De optimale pH-waarde voor hydrosystemen ligt rond de 5,8.

(advertentie)