(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)
strekkende fase

Enige kennis over de strekkende fase van wietplanten is noodzakelijk voor een geslaagde bloeifase. Hou je daar als thuiskweker geen rekening mee, dan groeien wietplanten namelijk letterlijk tegen de lamp. Maar de strekkende fase is zeker niets negatiefs als je je erop voorbereidt, en je het tot bondgenoot maakt. 

Vergelijk wietplanten even met mensen, om de strekkende fase te begrijpen. Net als mensen doorlopen wietplanten verschillende fases, en de strekkende fase kun je het beste vergelijken met de pubertijd. Want voordat jongens en meisjes hun uiteindelijke lengte bereiken, maken ze in de pubertijd nog een laatste groeispurt door. En zo is het ook bij wietplanten; die maken voorafgaand aan de bloeifase ook een groeispurt door, oftewel de strekkende fase.

De strekkende fase…

…is misschien niet zo bekend als de groeifase, de bloeifase en het zaailing-stadium. Maar het is wel minstens net zo belangrijk voor een geslaagde oogst. De strekkende fase is namelijk een periode van slechts twee tot vier weken waarin de plant een groot deel van het uiteindelijke formaat groeit. De fase gaat vooraf aan de bloeifase, en begint (binnen) vrijwel direct na het inschakelen van het 12/12 lichtschema.

Strekkende fase

Verschillende wietsoorten strekken ook verschillend. De Hollands Hope (links) op de foto strekt duidelijk meer dan de Kush wietplanten.

De strekkende fase is dan ook een voorbereiding op de bloeifase. Eén laatste kans voor de wietplant om het hogerop te zoeken, waar de kans op bevruchting het grootst is en doorgaans ook het meeste licht valt. Toch valt de strekkende fase met name in de binnenteelt het meeste op, door de abrupte overgang van lichturen. Een wietplant die binnen gekweekt wordt gaat van het ene op het andere moment van zomer (18/6) naar herfst (12/12).

Na de omschakeling naar het 12/12 lichtschema, maken wietplanten bloei-hormonen aan. Maar tot het verschijnen van de eerste bloeiharen, en soms nog een paar weken daarna zullen ze ook explosief snel groeien. Hoevéél een wietplant in deze periode precies strekt is erfelijk en voornamelijk afhankelijk van de specifieke wietsoort. Het kan een enorme groei-explosie zijn, of slechts enkele centimeters betreffen. Gelukkig is van de meeste commercieel verkrijgbare wietsoorten wel bekend hoeveel ze doorgaans strekken. Hierdoor kun je er niet alleen rekening mee houden, maar het ook tot een voordeel maken.

Hoevéél strekt mijn wietsoort?

Hoeveel je wietplanten zullen strekken, hangt dus voornamelijk af van de wietsoort die je kweekt. over het algemeen strekken sativa’s en sativa dominante wietplanten veel meer dan indica’s en indica dominante rassen. Een sativa kan in de strekkende fase meer dan verdubbelen in hoogte terwijl een indica ongeveer de helft in lengte toeneemt. Raadpleeg het zadenbedrijf over de strek die je kunt verwachten.

strekkende fase

Sativa’s kunnen in de strekkende fase wel drie keer zo groot worden!

Maar naast de genetica is de strek ook afhankelijk van de structuur van je wietplant; je kunt je wel voorstellen dat een getopte wietplant met acht gelijke toppen, langzamer groeit dan de enige hoofdtop van een ongetrainde wietplant. Ook de kleur van het licht heeft invloed: blauw gekleurd (groei)licht remt de strek terwijl rood gekleurd (bloei)licht strek juist bevordert. Te weinig licht stimuleert tenslotte ook de strek, en zorgt voor zwakke dunne stammen. Omdat de wietplant niet genoeg licht krijgt, zoekt ze het hogerop in de hoop op meer licht (lees hier hoeveel licht een wietplant minimaal nodig heeft).

De strekkende fase als bondgenoot

De grootste reden waarom de strekkende fase zo belangrijk is, is dat het er snel voor kan zorgen dat je kweekruimte te klein wordt. In een kweekkast of -tent heb je nu eenmaal niet onbeperkt de ruimte. Wanneer je daarom geen rekening houdt met de strekkende fase, kan het ervoor zorgen dat je wietplanten binnen enkele dagen tegen je lamp aangroeien. Het gevolg is dat die toppen verbranden en de rest geen licht meer opvangt. Mits er zelfs geen brand uitbreekt omdat je toppen uitdrogen en in de fik vliegen door de kweeklamp.

Aan de andere kant kun je de strekkende fase ook tot iets positiefs maken. Op zich is het namelijk fijn als wietplanten snel groeien, je moet er alleen rekening mee houden. Het moment waarop je het lichtschema omzet van 18/6 naar 12/12 is daarbij het belangrijkste om goed te plannen.

Je kunt daarbij twee dingen doen: 1) rekening houden met een grote strek en ervan uitgaan dat al je wietplanten minimaal in hoogte zullen/kunnen verdubbelen op het moment van omschakelen naar het 12/12 lichtschema. Welke soort je ook kweekt, op deze manier zullen ze altijd in je kweekruimte passen.

2) Of je doet het volgende en gebruikt de strek in je groeiplanning. Heb je een vrij lage kweekruimte en wil je toch sativa’s kweken, schakel het 12/12 lichtschema dan expres wat vroeger in. Bijvoorbeeld op het moment dat je wietplanten de helft van het gewenste formaat hebben. Zo snijdt het mes aan twee kanten; je verkort de kweekcyclus en bent toch in staat om lange wietsoorten in een kleine kweekruimte te kweken. De strek kan er op deze manier ook voor zorgen dat je snel een vol gegroeid kweektentje hebt.

Mocht je tenslotte tóch iets te lang hebben gewacht met de omschakeling naar 12/12, dan is er voor CNNBS G-Kit kwekers altijd nog een verhogingsset verkrijgbaar….

(advertentie)