(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

In het leven van een plant speelt één factor de absolute hoofdrol en dat is licht. Zonder licht kan een plant niet leven en zonder voldoende licht in het juiste spectrum wordt je kweek zeker geen succes. Leer de gevolgen van een lichttekort herkennen en je kweekt al snel meer en betere cannabis, zo simpel is het.

In het donker kun je geen wietplanten kweken, dat weet iedereen. Wanneer wietplanten echter niet voldoende licht opvangen, zullen ze misschien wel in leven blijven maar niet veel toppen produceren. Een goede ontwikkeling en mooie bloemvorming vereist nu eenmaal voldoende licht in een voor de plant opneembare kleur. Vaak is het voor kwekers niet duidelijk wanneer er nu eigenlijk voldoende licht is. Wanneer je de gevolgen van een lichttekort echter kunt herkennen, ben je al een stuk verder. Dan kun je immers maatregelen nemen en ander of meer licht gebruiken.

Zonder voldoende licht groeit een wietplant niet, maar strekt hij. Bladeren blijven klein en de stam dun en zwak. Foto: yothinpi, Shutterstock

Lichttekort

Wanneer een wietplant te weinig licht ontvangt, zal die zich strekken in de hoop dat er hogerop meer licht te vinden is. Een van de eerste gevolgen van een lichttekort is dan ook dat de plant hele lange internodes gaat aanmaken. Andere gevolgen treden op wanneer het lichttekort aanhoudt. Wanneer de plant niet omvalt omdat die te lang en te dun is geworden, kunnen bladeren zonder direct aanwijsbare redenen afvallen, ontwikkelen de wortels niet goed en wordt de plant gevoelig voor allerlei plagen en ziekten. Ook overbemesting verschijnselen kunnen ontstaan door te weinig licht. Zonder voldoende licht kan de plant de aangeboden meststoffen namelijk niet verwerken.

Ook overbemesting verschijnselen kunnen ontstaan door te weinig licht

Voldoende licht

Om aan het einde van een cyclus toch nog een beetje blij en trots op je opbrengst te kunnen zijn wordt aangeraden om een absolute minimale hoeveelheid licht van 150 Watt per vierkante meter aan te houden. Een minimum van 250 Watt is echter beter voor een ruimte van 1 vierkante meter. Het maakt hierbij niet uit of je een led kweeklamp, een HPS kweeklamp of CFL (Compact Fluorescent Light, spaarlampen en TL’s) gebruikt, het minimale wattage blijft hetzelfde.

Belangrijker dan het soort lamp is de juiste hoogte tot de planten en de kleur of het lichtspectrum van het licht. HPS kweeklampen horen gemiddeld op 10 procent van het wattage in centimeters te hangen. Led kweeklampen hebben per merk en model verschillende optimale hoogtes, en CFL lampen dien je zo dicht mogelijk als de temperatuur toelaat, te hangen (+/- 8 tot 15 centimeter).

Rood licht wordt in de plant goed omgezet in energie en dit is ook de reden dat zelfs blauwe lampen voor de groeifase ook een deel rood licht uitstralen

Lichtkleur voor de groei- en bloeifase

Ook de kleur van het licht is belangrijk; in de groeifase heeft een wietplant behoefte aan een koeler, witter licht dan in de bloeifase. Het wittere licht zorgt voor mooie grote bladeren en korte internodes. Goede bronnen van blauw groeilicht zijn metaal halide kweeklampen en TL en spaarlampen in de juiste kleur. Bij TL en spaarlampen staat vaak een nummer op de verpakking waaraan je de kleur kunt aflezen. Kies voor de kleur 865 of 840 voor de groei. De laatste twee cijfers staan voor de kleurtemperatuur in Kelvin, 865 is dus 6500 graden Kelvin en 827 is 2700 Kelvin. Sommige led kweeklampen zijn speciaal ontwikkeld voor de groeifase maar dikwijls zijn ze ook voorzien van een mogelijkheid om het kleurenspectrum aan te passen zodat je met één lamp zowel kunt groeien als bloeien.

Lichtkleur wordt onder meer gemeten in Kelvin. Groeiende wietplanten hebben een voorkeur voor blauw en bloeiende wietplanten voor rood licht. Foto: Zern Liew, Shutterstock

In de bloeifase is juist een roder licht belangrijk, dat zorgt voor een goede ontwikkeling van de toppen. Bloeilampen bevatten dan ook veel rood licht en ook infrarood licht tussen de 660 en 730 nanometer. Gewoon rood licht kunnen wij mensen ook zien, maar infrarood licht dan weer niet. Planten ‘zien’ al het rode licht en bloeien er ook geweldig op. Rood licht wordt in de plant goed omgezet in energie en dit is ook de reden dat zelfs blauwe lampen voor de groeifase ook een deel rood licht uitstralen. HPS kweeklampen en led bloeilampen zijn perfecte bronnen van rood licht om wietplanten onder te laten bloeien. TL en spaarlampen kun je ook gebruiken, maar kies dan voor een warme rode variant tussen de 2100 en 2700 Kelvin.

Teveel licht

Teveel licht komt niet erg vaak voor, een wietplant kan enorme hoeveelheden licht verwerken. Let bij krachtige HPS lampen uiteraard wel op de hitte. In situaties met veel licht moet verder rekening gehouden worden met een verhoogde voedselbehoefte. Doordat de voedingsbehoefte toeneemt, moeten er dus niet alleen méér meststoffen beschikbaar zijn (hogere EC), maar het moet ook sneller aangevoerd worden. Kalium is het element dat onder andere voor het transport van andere elementen in de plant zorgt.

[Openingsfoto: nikkytok, Shutterstock]
(advertentie)