(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

We hebben het eigenlijk best vaak over nodes en internodes op RollingStoned. Dan schrijven we bijvoorbeeld dat je een plant kunt toppen na de derde of vierde node, of gaat het over een lekkere wietsoort met mooie korte internodes. Mocht je nou denken: ‘waar gááát dit over?’, lees dan even door. Dit zijn nodes & internodes bij wietplanten.

Nodes

Nodes en internodes hebben alles te maken met de takken van planten. We gebruiken het woord node om een vertakking aan te geven, met andere woorden: een node is de plaats op een hoofdstam of zijtak waaruit een of twee zijscheuten groeien.

Bij een jonge wietplant groeien uit de nodes vrijwel altijd twee zijtakken, aan tegenovergestelde kanten van de stam of tak. Bij stekken die van een oudere wietplant genomen zijn, of een wietplant die al een paar maanden oud is, groeien de zijscheuten ook vaak vanuit verschillende nodes. Om en om aan de ene kant en dan weer aan de andere kant van een tak.

Wanneer je asymmetrische zijtakken aan een wietplant ziet, dan betekent dat dat de plant volwassen en geslachtsrijp is. Ze is klaar om te gaan bloeien. Betekent niet dat ze dat ook zal doen, dat hangt dan weer van het licht af, maar de plant is er in ieder geval klaar voor.

Internodes

Goed de nodes zijn dus de knopen op een stam of zijtak waaruit een of twee zijscheuten groeien. Maar wat zijn dan internodes? Wel, dat had je misschien al geraden. Een internode is het stuk stam tussen twee nodes in. Bij indica’s zijn deze internodes doorgaans wat korter en bij sativa’s juist wat langer.

Licht heeft ook invloed op de lengte van de internodes. Bij te weinig licht zullen de internodes zich verlengen zodat de plant hoger wordt. Een hogere plant kan in de natuur namelijk vaak meer licht opvangen. Voorjaarslicht dat meer blauw bevat, zorgt ervoor dat internodes minder strekken, terwijl rood najaarslicht de strek van internodes juist bevorderen.

[Openingsbeeld: Andrei Verner, Shutterstock]
(advertentie)