(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Vandaag breken we een lans voor compost als kweekmedium. Waarom? Nou voor alle beginnende hobbykwekers zonder ervaring, die toch geweldige wiet willen kweken. Makkelijker dan op compost kan dat namelijk niet. Compost zit namelijk boordevol meststoffen en is 100% natuurlijk. 

Niet alleen wietplanten buiten maar ook wietplanten die binnen onder kunstlicht staan, groeien en bloeien fantastisch op compost. Compost bevat zowel de vereiste stikstof (N), fosfor (P) en kalium (K) als belangrijke micro-elementen zoals ijzer, borium, zink, mangaan en molybdeen. En aangezien dit complete aanbod aan meststoffen naar behoefte vrijkomt, is overbemesten met compost niet mogelijk.

Meng compost en een goede potgrond één op één en je wietplant heeft alles wat ze nodig heeft, tot aan de dag van de oogst. Voeg eventueel extra perliet toe om het medium luchtiger te maken.

Alles wat een wietplant nodig heeft

Compost is een biologisch kweekmedium en voeding in één. Het biedt houvast aan de wortels en bevat alle micro en macro meststoffen die je als wietplant maar kunt wensen. Kies bij voorkeur voor biologische compost met het RHP-keurmerk. Meng het vervolgens één op één met een goede potgrond, en je hoeft wietplanten alleen nog maar water te geven.

Jazeker, wanneer je wietplanten niet ál te lang laat voorgroeien zoals in een Sea Of Green of in een compacte kweekkast zoals de CNNBS G-Kit, hebben ze aan een pot met compost en aarde genoeg voor een hele ronde. Je zult zien dat je wietplanten er prachtig donkergroen bijstaan maar nooit tekens van overvoeding zullen laten zien. Met compost kún je namelijk niet overvoeden, het bodemleven zorgt voor een dieet op maat.

Compost bevat alle voeding die een wietplant nodig heeft. Je kunt niet overbemesten en hoeft ook geen pH-waardes te meten of te spoelen wanneer je op compost kweekt

pH onafhankelijk

Een van de andere grote voordelen van compost, is dat het 100% biologisch is en je daardoor ook geen rekening hoeft te houden met de zuurtegraad van het water dat je je wietplanten geeft. De aarde met daarin de compost heeft namelijk een bufferende functie voor wat betreft de zuurtegraad. Die zal fluctueren en uiteindelijk naar een pH-neutrale waarde van 7,0 trekken. Bij een biologische kweek kalibreert het bodemleven zich met andere woorden, helemaal zelf.

Met compost blijven je wietplanten knalgroen, tot het drogen aan toe.

Geweldige resultaten en topkwaliteit

Wanneer je wietplanten minerale flesvoeding te drinken geeft, kunnen overschotten ophopen. Om te voorkomen dat zulke mineralen voor een scherpe rook en smaak zorgen, geven kwekers hun wietplanten de laatste twee weken alleen nog water te drinken. Oftewel, ze spoelen hun planten met water ten behoeve van de kwaliteit.

Met compost is er geen enkele reden om wietplanten te spoelen. De meststoffen komen immers op maat vrij in de bodem. Hierdoor is overvoeden niet mogelijk met compost en hierdoor hoeven compostkwekers hun wietplanten ook niet te spoelen. Omdat de planten tot de laatste dag organische voeding tot hun beschikking hebben, kunnen de toppen tot aan de oogst doorgroeien.

[Openingsfoto: CNNBS / Yarygin, Shutterstock]
(advertentie)