(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Hoe komt het toch dat jij zo stoned als een kanarievogel in de bank hangt en je mede-blower zegt dat ie het maar een slap wietje vindt? Hoe kunnen de cannabiservaringen van twee mensen zo verschillen terwijl ze precies hetzelfde smoken? Dat heeft veel van doen met onze biochemie – die net zo uniek is als je vingerafdruk. Maar er spelen nog meer factoren een rol. In dit artikel staan 5 redenen waarom (dezelfde) wiet bij iedereen kan verschillen qua effect!

Het is niet alleen de wiet die het ‘m doet

Cannabiservaringen zijn dus eigenlijk net als sneeuwvlokjes: geen twee zijn hetzelfde. En dat is zeker niet alleen een kwestie van smaak. Genetica, hormonen en nog veel meer spelen allemaal een rol in hoe je je voelt na een trekje van je joint.

In de jaren 60 organiseerde de Israëlische scheikundige Rafael Mechoulam een feestje en gaf zijn vrienden 10 mg pure THC. Wat gebeurde er daarna? Chaos. Sommigen giechelden onbedaarlijk, anderen raakten in een paranoïde roes en één arme ziel had het gevoel dat haar “psychologische bewakers het begaven”.

Mechoulam realiseerde zich dat cannabis iedereen anders beïnvloedt, maar het heeft tot nu geduurd voordat we erachter kwamen waarom.

Het blijkt dat genetica, geslacht en zelfs je menstruatiecyclus allemaal een rol kunnen spelen in hoe je op cannabis reageert. Dus de volgende keer dat jij en je vrienden de joint ronddelen, moet je niet verbaasd zijn als jullie op verschillende planeten terechtkomen. Hier zijn 5 redenen waarom cannabis & high zo mysterieus kunnen uitpakken.

#1 Genetica (van de mens, niet de plant)

Wie had ooit gedacht dat je genen konden bepalen hoe je met wiet omgaat? Recente studies hebben aangetoond dat sommigen van ons een genetische mutatie hebben waardoor we ons sneller angstig en paranoïde voelen na een paar trekjes. Het is alsof ons lichaam zegt: “Hé, bedankt voor de buzz, maar ik voel me nu een beetje te gespannen.”

En laten we de cognitieve effecten van cannabis niet vergeten. Door je genen ben je misschien vergeetachtiger dan je blowmaatje, dus voel je niet slecht als je niet meer weet waar je je aansteker hebt gelaten.

Maar het is niet alleen maar slecht nieuws voor genetici. Sommige geluksvogels hebben een mutatie die hun natuurlijke niveau van endocannabinoïden – de lichaamseigen versie van THC en CBD – verhoogt. Deze endocannabinoïden zijn als het ware je persoonlijke voorraad feel-good moleculen.

En als je er meer van hebt, betekent dat minder angst en minder kans op ontwenningsverschijnselen. Het is alsof je de genetische loterij wint! Dus als jij een van de 20% gelukkigen bent met deze mutatie, sla dan heel de joint maar over en geniet gewoon van je natuurlijke high (geintje).

#2  Sekse

Het lijkt erop dat Moeder Natuur een paar verrassingen in petto heeft als het gaat om cannabis en geslacht. Mannen hebben misschien een grotere eetlust, maar vrouwen heersen als het gaat om gevoeligheid voor het kruid.

Dames, als je pijn voelt is cannabis misschien wel je nieuwe BFF. Sorry mannen, voor dezelfde verlichting moeten jullie misschien twee keer zo veel wiet nemen.

Maar er is meer! Het blijkt dat zelfs menstruatiecycli van invloed kunnen zijn op de manier waarop wiet wordt ervaren. THC en oestrogeen zijn als twee druppels water en de krachtigste effecten van cannabis treden pas in werking als de oestrogeenspiegel begint te dalen. Wie wist dat hormonen en kruiden zo’n dynamisch duo konden zijn?

LEES OOKOnderzoek • Waarom cannabis anders werkt bij vrouwen

#3 Individuele lichaamschemie

Als het op cannabis aankomt zijn we allemaal een beetje verschillend. Het is als een kansspel – je gooit een 6 en hebt een geweldige high, of je gooit een 1 en voelt je een beetje onder de indruk. Net zoals sommige mensen niet tegen koffie of drank kunnen, zijn sommigen van ons gevoeliger voor wiet dan anderen.

Maar wees niet bang. Jullie vertrouwde endocannabinoïdesysteem is er om de boel weer eens te redden. Het blijkt dat genetica, dieet, stress en levensstijl allemaal invloed kunnen hebben op je ECS en dus op je high.

Dus als je de magie van het heilige kruid niet voelt, is het misschien tijd om wat omega-3-rijk voedsel te eten en je endocannabinoïdesysteem de boost te geven waar het naar verlangt. Vergeet niet dat we allemaal uniek zijn – en dat is ook wat de cannabiservaring zo heerlijk divers maakt.

LEES OOK 5 tips waarmee je het endocannabinoïdesysteem oppept

#4  Algemeen welzijn

Voor mensen met PTSS of fibromyalgie is cannabis als een superheldenhelper, die hen helpt hun aartsvijand pijn en angst te bestrijden. Met een beetje magie van Cannabis Sativa L. voelen ze zich eindelijk weer gewone mensen, klaar om de wereld aan te kunnen.

Het draait allemaal om die endocannabinoïde toon. Cannabis komt te hulp en zorgt ervoor dat het endocannabinoïdesysteem van deze superhelden tiptop in orde is. Dus als het aankomt op het bestrijden van chronische aandoeningen, is cannabis de Robin van je endocannabinoïde Batman.

LEES OOKWat je móet weten over het endocannabinoïdesysteem (ECS)

#5 Tolerantie

Laten we deze eens bekijken. Het is geen geheim dat hoe meer cannabis je rookt, hoe minder je het gevoel hebt dat je op een wolk zweeft. Je tolerantie voor wiet neemt toe en je hebt (steeds) iets meer nodig om dezelfde buzz te krijgen.

Maar als je een groentje bent in de wietwereld, let dan goed op! De krachtige effecten van de plant kunnen je sneller naar Mars laten zweven dan Elon Musk als je lichaam nog niet gewend is aan de THC-gelukzaligheid.

LEES OOK5 tips voor een lage(re) THC-tolerantie + 3 fabeltjes gedebunkt

Conclusie

Of je nu een doorgewinterde blower bent of een nieuwsgierige beginner, de manier waarop je cannabis ervaart hangt af van jouw unieke factoren. Je gezondheid, genetica en levensstijl spelen allemaal een rol in hoe hard wiet je zal raken.

Ben dus niet verbaasd als jij en je maatje verschillend reageren op dezelfde strain. Geef de schuld aan je biochemie…

[beeld: Shutterstock]
(advertentie)