(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Zelf wietstekken maken heeft een hoop voordelen. Letterlijk en figuurlijk, want zelfgemaakte stekken zijn gratis en vergroten ook nog eens je opbrengst omdat je alleen maar geweldige fenotypen kweekt. Zelf stekken maken is niet moeilijk en kost niets.

Stekken zijn genetisch gezien honderd procent gelijk aan de plant waarvan je ze neemt. Ze bestaan simpelweg uit een afgesneden tak van een plant waaruit nieuwe wortels zijn gegroeid. Een gewortelde stek is dus niets meer dan een exacte kopie van de plant waar de tak vanaf gesneden werd.

Stap 1: Kies een goede moederplant

Omdat een stek een exacte kopie van de plant is waar die afgehaald werd, is het ontzettend belangrijk om een goede donorplant te kiezen. Alle stekken zullen namelijk evengoed of slecht presteren als deze donorplant die we ook wel moederplant noemen. Een nauwkeurig geselecteerde moederplant is dus van groot belang voor de kwaliteit van je stekken, zo kweek je een goede moederplant.

Een geweldige moederplant staat aan de basis van iedere goede stek.

Stap 2: Stekken afsnijden

Wanneer je een goede moederplant hebt, kun je daar je stekken van snijden. Het is daarbij belangrijk dat je schoon en steriel werkt en voorkomt dat er bacteriën in de snede komen. Gebruik daarom bij voorkeur rubber handschoenen en steriliseer je gereedschap van tevoren. Je hebt een scheermesje of een scalpel nodig om je stekken te snijden en een kopje schoon water om ze na het afsnijden in te bewaren.

De beste stekken komen van frisse jonge takken van de moederplant. Hoe groot ze zijn maakt in principe niets uit maar er moet uiteraard wel een groeipunt aan de bovenkant van de stek zitten. Kies jonge fris groene takken en snij die ongeveer twee centimeter onder de derde of vierde node vanaf de groeipunt af. Snij onder een hoek van ongeveer 45 graden, dit vergroot het oppervlak van waaruit wortels kunnen groeien.

Snij de onderste schutbladeren en groeipunten van de zojuist genomen stek meteen zo dicht mogelijk bij de stam af en plaats de stek in een kopje met water. Hierdoor voorkom je dat er lucht in de sapstroom van je stek komt en zorg je ervoor dat de zojuist gemaakte wonden uitdrogen.

Stap 3: Stekken poten

De volgende stap is om ervoor te zorgen dat je stekken nieuwe wortels krijgen. Dit doe je door ze in een medium te plaatsen. Het medium kan van alles zijn zoals een potje met aarde, een blokje steenwol, een speciale stekkenplug of simpelweg water met daarin voldoende zuurstof. Water het medium van tevoren even in. Steenwol dien je daarbij ook op de juiste pH-waarde te brengen door ze een nacht in water met een pH waarde van 5 te leggen. De pH van niet behandelde steenwol ligt namelijk rond de 8.0, en dat is veel te basisch voor wietstekjes. Andere pluggen of stekaarde dien je gewoon vochtig te maken.

Prik van tevoren in ieder stekblokje of potje met aarde, alvast een gaatje met een schone priem of een satéprikker. Neem de stekken één voor één uit het water en doop ze tot en met de onderste node waarvan je de zijtakken hebt verwijderd, in stekkengel of stekpoeder. Stekkengel of stekpoeder bevat hormonen die de groei van wortels bevorderen. Je kunt deze stap eventueel overslaan, maar dan zullen je stekken veel minder snel wortels vormen waardoor je de kans op succes aanmerkelijk verkleint.

Stekkengel (of stekpoeder) bevat hormonen waardoor wortels snel kunnen groeien.

Tip: Gebruik geen voeding maar water je medium alleen in met water en maak het medium ook niet drijfnat. Stikstof uit plantenvoeding gaat de werking van de hormonen uit de stekkengel tegen en voedingszouten vertragen de opname van vocht. Omdat de stek in het begin nog geen wortels heeft, heeft het geen enkele zin om het medium drijfnat te maken. Gewoon vochtige aarde of steenwol is voldoende en zorgt voor veel betere en snellere resultaten.

Stap 4: Licht en vochtige lucht

De laatste stap is om je stekken van licht te voorzien en uitdroging te voorkomen tot ze hun wortels gevormd hebben. Zolang de stekken nog geen wortels hebben, is uitdroging de grootste bedreiging. Om de stekken in leven te houden plaats je ze daarom in een propagator met een transparante deksel waarin je de luchtvochtigheid hoog kunt houden. De propagator werkt als een mini-broeikas, plaats je stekken en benevel ze met een plantenspuit met water.

Een propagator voorkomt dat stekken uitdrogen zolang ze nog geen wortels hebben.

Stekken zijn kwetsbaar en hebben een zeer langzame stofwisseling. Een HPS lamp is dan ook veel te krachtig voor ze. Plaats je propagator daarom onder fluorescent licht zoals spaarlampen, TL verlichting of een speciale T-Neon lamp met een koel wit lichtspectrum. De beste temperatuur voor stekken is ongeveer 26, 27 graden Celsius.

Omdat stekken zo teer zijn, heb je het meeste kans op succes wanneer je ze zoveel mogelijk rust geeft. Ga dus vooral niet elke dag kijken of je al wortels ziet maar laat je propagator rustig staan. Open hem alleen om de dag even kort om de stekken te benevelen. Na een week kun je voorzichtig een eerste kijkje nemen om te zien of je al wortels ziet. Na een dag of tien zouden je stekken wortels moeten hebben. Maak je geen zorgen wanneer de bladeren wat vergelen of verwelken. Je stekken teren in deze tien dagen op hun reserves in de bladeren, dit is wat de vergeling veroorzaakt en volkomen normaal.

Na een dag of tien heeft de stek wortels en kunnen ze uit de propagator en in de aarde.

Tip: Wortels groeien voornamelijk ’s nachts. Het is dan ook een slecht idee om stekken onder 24 uur continue licht te zetten. Geef ze liever 18 uur licht en 6 uur donker per dag, 18-6 dus voor stekken die nog moeten wortelen.

(advertentie)