(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Wanneer je nog nooit wietplanten hebt gekweekt mis je (waarschijnlijk) cruciale kweekkennis. Het klinkt aannemelijk dat je wietplanten met voeding kunt vetmesten, of dat het een goed teken is als zaailingen lekker lang worden. Maar als je deze 10 lessen had geleerd wist je dat dat niet het geval was. Kortom, 10 cruciale kweeklessen voor binnenkwekers.

Wietplanten zijn niet hetzelfde als huisdieren. Verwennerij met veel water en veel plantenvoeding leidt niet tot dikkere toppen of een betere kwaliteit. Ook is het geen goed teken als wietplanten enorm snel de hoogte in gaan. Hangende wietbladeren betekenen niet altijd dat wietplanten meer water nodig hebben. Doorgaans kom je daar na een paar kweekrondes zelf ook wel achter, maar zulke lessen hoef je niet per se met vallen en opstaan te leren.

Les 1. Ontkiemen doe je beter niet in de aarde

Les 1. Ontkiem wietzaden niet in de aarde. Foto: Yarygin, Shutterstock

Het klinkt logisch want in de natuur ontkiemen wietzaden immers ook gewoon in de aarde, nietwaar? Wel waar, maar toch is dat zeker niet de beste methode om wietzaden te laten ontkiemen. Het vochtgehalte is in aarde lastig op peil te houden en je ziet niet wat er met je wietzaadje gebeurt onder de grond. Je zaailing moet zich door de aarde omhoog worstelen, wat dikwijls niet lukt. Moeder natuur heeft dit opgelost door wietplanten van heel veel zaden te voorzien, waarvan het merendeel niet uitkomt. Wanneer je echter 5 euro voor een zaadje hebt betaald, wil je dat de kans op succes natuurlijk maximaal is dus ontkiem je je wietzaden verticaal in een nat koffiefilter. Supersnel, makkelijk en 100% succesgarantie!

Les 2. Zaailingen hebben geen hoge luchtvochtigheid nodig

Les 2. Zaailingen hoeven niet in een propagator. Foto: Roxana Gonzalez, Shutterstock

Veel beginnende (en ervaren wietkwekers trouwens ook) gebruiken kleine kweekkasjes (propagators) om hun zaailingen de eerste weken in te laten groeien. Zij denken dat een hoge luchtvochtigheid nodig is om hun zaailingen niet uit te laten drogen. Dit is niet waar; zaailingen hebben in tegenstelling tot pas gesneden stekjes, vanaf het begin meteen een mooie wortel waarmee ze vocht uit de grond kunnen opnemen. Haal je wietplantje dus uit de propagator, zodra je wietzaadje is uitgekomen en boven de grond is.

Les 3. Groeiende wietplanten doen het beter met blauw licht

Les 3. De bloeistand van ledlampen zorgt voor bladproblemen bij groeiende wietplanten.

Veel thuiskwekers die voor eigen gebruik wiet kweken doen dat tegenwoordig met veilige led kweeklampen. Dit soort lampen hebben vaak een stand om wietplanten te laten groeien en een stand voor de bloeifase. Bij de groeistand brandt slechts een deel van de leds, en op de bloeistand brandt de hele lamp. Je bent misschien geneigd om te denken dat de laatste stand ook voor de groeifase beter is omdat het betekent dat je planten in totaal meer licht krijgen. Niet doen want het rode licht van de bloeistand is vaak veel te veel voor groeiende wietplanten waardoor bladeren kunnen verbranden. Ook zorgt het rode licht er tijdens de groeifase voor dat wietplanten teveel gaan strekken.

Les 4. Wietplanten houden niet van natte aarde

Les 4. Wietplanten houden niet van natte aarde.

Wietplanten mogen graag een slokje water drinken maar stoppen met groeien wanneer je ze te veel water geeft. Dit komt omdat de wortels van wietplanten naast water en voeding, ook een flinke dosis zuurstof nodig hebben. Geef je te veel water dan krijgen de wortels te weinig zuurstof. Het gevolg? Vergeelde bladeren en stilstand. Geef water wanneer de bovenste 2 tot 3 centimeters van de aarde opgedroogd is en niet eerder. Je weet dat je wietplant te natte aarde heeft wanneer de bladeren naar beneden krullen maar wel stevig aanvoelen.

Les 5. Meer voeding maakt toppen niet dikker

Les 5. Meer plantenvoeding maakt toppen niet dikker. Foto: ABO PHOTOGRAPHY, Shutterstock

Een hardnekkig misverstand onder beginnende kwekers is dat wietplanten allerlei voeding, boosters en toevoegingen nodig hebben om dikke toppen te kunnen maken. Niet waar, je kunt plantenvoeding beter niet met mensenvoeding vergelijken maar met vitaminen en mineralen. Ze zijn absoluut essentieel voor een gezonde wietplant maar je kunt er geen toppen mee oppompen. Het beste dieet is een dieet op maat, waarbij wietplanten precies genoeg voeding krijgen maar geen druppel te veel. Let goed op de kleur van de bladeren, ze moeten diepgroen zijn. Verdorren de bladpunten dan geef je te veel, vergelen de bladeren dan geef je te weinig voeding.

Les 6. Licht is gewicht

Les 6. Licht is gewicht. Zorg voor een krachtige kweeklamp als je veel wiet wil oogsten. Foto: aastock, Shutterstock

In tegenstelling tot plantenvoeding, kun je licht voor planten wel vergelijken met mensenvoeding. Hoe meer licht een wietplant kan opvangen, hoe meer wiet die zal produceren. Er zit een maximum aan van ongeveer 600 Watt aan kunstlicht per vierkante meter aan bladerdek. Zit je nog niet aan die grens dan kun je je oogst het beste verbeteren door meer kweeklicht te verzorgen.

Les 7. De bloeifase begint pas als je bloeiharen ziet

Les 7. De bloeifase begint pas wanneer je bloeiharen kunt zien.

Wanneer je wietzaden gaat kopen dan zie je bij de beschrijving van de soort, altijd een bloeitijd staan in weken of dagen. Zolang als de bloeifase duurt het voor de planten klaar zijn voor de oogst, alleen gaat die periode pas in op het moment dat je de eerste bloeiharen ziet. Reken dus niet vanaf het moment dat je de planten op een 12/12 lichtschema zet maar begin pas met aftellen wanneer je bloeiverschijselen ziet. Schakel ook op dat moment pas over op de bloeistand bij led kweeklampen en begin ook pas met het geven van bloeivoeding wanneer je ziet dat je wietplant echt bloeit.

Les 8. Aarde alleen maakt kweken nog niet biologisch

Les 8. Aarde alleen maakt nog geen biologische wiet. Foto: Gleti, Shutterstock

Veel kwekers denken dat de teelt op aarde automatisch biologisch is maar dit is niet het geval. Een kweek is officieel pas organisch of biologisch wanneer het buiten onder de zon plaatsvindt, en de plant alleen organische meststoffen krijgt. Nu kun je ook best binnen biologisch kweken maar dan mag het officieel niet zo heten. Bacteriën in de aarde zorgen er bij een biologische kweek voor dat de organische deeltjes uit de voeding worden omgezet in opneembare meststoffen. Kweek je in aarde met minerale voeding, dan degradeer je de aarde tot een levenloos medium met als hoofdfunctie om houvast te geven aan de wortels. Kweek je in aarde, geef dan biologische voeding en gebruik nuttige bacteriën, je wiet zal zoveel lekkerder zijn!

Les 9. De dikste toppen groeien bovenin

Les 9. De dikste wiettoppen groeien bovenin. Foto: GBI

Bij wietplanten heeft de natuur het zo geregeld dat de dikste toppen bovenin groeien. Omdat die het meeste licht opvangen en de grootste kans lopen om via de wind, stuifmeelkorrels op te vangen zodat ze bevrucht kunnen worden. Binnen is het dus belangrijk om zoveel mogelijk toppen op gelijke hoogte bovenin te laten groeien. Dit kun je doen door je wietplanten te trainen of een mooie sea of green te kweken, en de onderste topjes tijdig te dieven.

Les 10. Je wietplant is nog niet klaar voor de oogst

Les 10. Je wietplant is nog niet oogstrijp. Foto: Gleti, Shutterstock

De meeste kwekers oogsten hun wietplanten te vroeg. Cannabisgoeroe Soma stelt daarom dat wietplanten pas één of twee weken later klaar zijn dan dat jij denkt. Wacht dus altijd minimaal een week met de oogst dan je van plan was, of kijk met een kleine microscoop om te zien of je wiet echt wel oogstrijp is. Je kunt dat zien door naar de kleur van de trichomen te kijken; het merendeel daarvan moet wit zijn en een klein deel bruin.

[Openingsfoto: iQoncept, Shutterstock]
(advertentie)