(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Ja, sorry voor het taalgebruik hoor maar als wiet droger is dan de humor van Nico Dijkshoorn in de sahara dan mag je het gerust k*twiet noemen. Met een beetje pech zijn zo’n beetje alle terpenen al vervlogen maar gortdroge wiet brandt ook veel te heet én te snel en snijdt daardoor in je keel als een bot mes in een Childs Play film. Maar kun je gortdroge k*twiet ook weer een beetje tot leven wekken?

Als je wiet te lang laat drogen, dan verliest het meer dan vocht alleen. Met name terpenen – de stoffen die wiet zijn uitgesproken smaak geven – zijn erg vluchtig en verdampen dan ook snel. Dit zorgt er niet alleen voor dat wiet niet meer lekker smaakt en scherp door je keel snijdt bij het roken, je wiet wordt er ook minder effectief van. Terpenen zorgen namelijk niet alleen voor een lekkere geur en smaak, ze onderstrepen ook het effect van de THC in je wiet.
Kortom: beter laat je het niet zo ver komen en bewaar je je wiet op de juiste manier. Maar wat nou als je wiet al uitgedroogd is, kun je het dan weer tot leven wekken?

Te droge wiet verliest smaak, geur, effect, en snijdt scherp in je keel bij het roken. Foto: pancakenap420, Shutterstock

Wiet te droog?

Het optimale vochtgehalte in een wiettop luistert best nauw eerlijk gezegd, want het ligt ongeveer tussen de 59 en 63 procent. Maar gelukkig luistert het ook weer niet zó nauw, en hoeven we niet allemaal cups met onze cannabis te winnen. Er is een handig trucje waarmee je kunt testen of je wiet droog genoeg is, en ook een om te checken of je wiet te droog is. Het eerste trucje is de befaamde ‘knak’ test. Buig een van de takken waaraan je wiet te drogen hangt om te kijken of die met een duidelijk hoorbare ‘knak’ breekt. Is dat het geval, dan is je cannabis in ieder geval droog genoeg om op te kunnen bergen.

Maar té droog is ook niet wenselijk zoals je inmiddels weet. Ook dat kun je testen met een eenvoudige handeling. Rol daarvoor een topje tussen je duim en wijsvinger. Als het zo broos is dat je daarbij het tot poeder drukt, dan is het veel te droog. Wiettoppen zouden nog enige veerkracht moeten hebben.

Cannabis bewaren

Er zijn mensen die suggereren dat je niet genoeg wiet rookt als je het te droog hebt laten worden. Voor iedereen die zijn cannabis toch wat langer wil bewaren, zullen we je vertellen hoe je dat het beste kunt doen. Wiet bewaar je het beste in luchtdichte glazen potten, zoals een weckpot. Die zet je in het donker, want THC en andere cannabinoïden breken ook af onder invloed van licht. Verder is een koele bewaarplaats aan te raden tussen de 15 en 20 graden als het kan, maar niet kouder, dus stop het ook niet in de koelkast of vriezer.

Bewaar je wiet in een afgesloten glazen pot koel en in het donker. Foto: Shannon Peddell, Shutterstock

Te droge wiet reanimeren

Te droge wiet voorkomen is dus makkelijk genoeg, en een kwestie van op tijd oppotten en op de juiste manier bewaren. Desondanks kan het natuurlijk weleens gebeuren dat je een plant of topje te lang laat hangen. Wat je dan als eerste even moet doen, is de toppen voorzichtig van de takken knippen en in een pot stoppen. Druk de wiet zeker niet aan maar zorg er wel voor dat de pot helemaal vol is, of neem anders een kleinere pot.

Het is absoluut noodzakelijk dat de pot luchtdicht afgesloten kan worden, niet alleen om de geur binnen te houden maar in dit geval vooral om de luchtvochtigheid in de pot hoog genoeg te houden. In de pot breng je de luchtvochtigheid namelijk omhoog, naar zo’n 63 tot 70 procent, zodat de wiet het vocht langzaam weer kan opnemen.

Er zijn verschillende dingen die je kunt gebruiken om de luchtvochtigheid in de pot omhoog te brengen. De sinaasappelschil is daarvoor misschien wel het meest bekend en makkelijkste. Overigens werkt een mandarijnenschil net zo goed en een stukje citroenschil ook. Doe een stukje schil bij de wiet in de weckpot en check elke dag even hoe het ervoor staat.
In de meeste gevallen is je wiet na 12 uur weer vochtig genoeg. Soms moet je de schil echter vervangen, of eerder verwijderen als de wiet nat genoeg is, dus controleer het regelmatig. Gebruik de rol-test met je duim en wijsvinger zoals hierboven bescreven staat om te controleren of de wiet weer genoeg vocht heeft opgenomen.

Alternatief kun je ook speciale Boveda of Integra packs gebruiken in plaats van een citrusschil. Deze zijn uiteraard wat duurder dan een sinaasappelschil maar hebben als voordeel dat ze ook weer vocht opnemen als de luchtvochtigheid in de pot te hoog oploopt. Je voorkomt hiermee dat de wiet weer te nat wordt en gaat schimmelen.

[Openingsfoto: Spender1, Shutterstock – foto sinaasappelschil: Anton Starikov, Shutterstock]
(advertentie)