(advertentie)
(advertentie)
(advertentie)

Naast extra licht kan een verrijking van de lucht met extra CO2 in je kweekruimte, de opbrengst écht verhogen. Tot wel 20% zelfs maar dan moet je het wel goed toepassen en het nodige weten over de werking van CO2. Want hoewel het bewezen heeft opbrengsten op te kunnen krikken, is ook CO2 geen tovermiddel…

In tegenstelling tot wat veel kwekers denken, en wat de naam doet vermoeden, worden wietplanten niet dikker, groter of zwaarder door plantenvoeding. Het uiteindelijke oogstgewicht hangt dus niet af van de hoeveelheid plantenvoeding maar wel van de hoeveelheid licht …én de hoeveelheid CO2 in een kweekruimte.

CO2 en fotosynthese

Om te zeggen dat licht en CO2 dan dus de werkelijke voeding van (wiet)planten is, klopt ook niet helemaal. De werkelijke ‘voeding’ voor planten zijn suikers. Koolhydraten dus en die maken planten zelf aan, mét behulp van licht, water en CO2. Dit proces heet fotosynthese. Plantenvoeding (mineralen) is daarbij ook van belang maar die kun je het beste vergelijken met essentiële vitamines en mineralen.

TIP! Koel je kweekruimte in de zomer met droogijs! Maak van een nadeel een voordeel en koel je kweekruimte tijdens een hittegolf met droogijs. Droogijs bestaat uit bevroren CO2. Terwijl het opwarmt smelt het niet maar gaat het direct over in CO2. Het koelt je kweekruimte en voegt tegelijkertijd CO2 toe. Droogijs is relatief goedkoop om tijdelijk te gebruiken op deze manier. Wees wel voorzichtig want je kunt je huid verbranden door de extreme kou als je het zonder handschoenen aanraakt.

Om te begrijpen waarom licht en CO2 zo belangrijk zijn, en een grote impact hebben op de groeisnelheid en de uiteindelijke oogst, moeten we het fotosynthese proces leren begrijpen. Dat is overigens een vrij simpel maar toch ingenieus proces dat gemakkelijk te begrijpen is, het werkt als volgt.

Bij de fotosynthese wordt licht(energie), koolstofdioxide (CO2) uit de lucht, en water (H2O) in het chlorofyl (het bladgroen), omgezet in suikers en zuurstof. De suikers zijn voornamelijk bedoeld voor de groei van de plant zelf en dit is de werkelijke voeding van planten. Zuurstof wordt als restproduct afgegeven aan de lucht. Zonder fotosynthese hebben we geen wiet om te roken, geen eten om van te leven en geen zuurstof om te ademen.

Veel gestelde vragen over wiet kweken met CO2

Nu je weet waarom planten CO2 nodig hebben, snap je misschien al een beetje waarom extra CO2 voor 20% meer opbrengst kan zorgen. We gaan dus over naar de veel gestelde vragen over wiet kweken met CO2, want zomaar wat CO2 in de kweekruimte toevoegen werkt meestal niet.

CO2 zit trouwens ook gewoon in de lucht dus extra CO2 toevoegen is absoluut geen noodzaak bij het kweken van wiet. Een goede luchtverversing is dat wel want zonder aanvoer van verse lucht, kunnen wietplanten de CO2 die van nature in de lucht zit ook niet opnemen.

Helpt het om op mijn wietplanten te ademen?
Wietplanten ‘ademen’ CO2 in en mensen ademen CO2 uit. Het is dan ook een logische gedachte om eens even flink over je wietplanten te hijgen voor wat extra en gratis CO2. Helaas klopt de redenatie wel maar produceer je daarmee absoluut niet genoeg CO2 om je oogst mee te vergroten.

Het is trouwens wél een heel goed idee om veel tijd bij je wietplanten door te brengen; aandacht zorgt ervoor dat je ze goed verzorgd en snel kunt ingrijpen als er wat loos is maar van je adem zullen ze echt niet harder gaan groeien.

Wat betekent PPM?
Wanneer je je gaat verdiepen in het kweken van wiet met behulp van extra CO2, kom je al snel de afkorting PPM tegen. Dit is de eenheid waarin de concentratie aan CO2 in de lucht wordt gemeten/aangegeven. PPM staat voor Parts Per Million (deeltjes per miljoen). De lucht die we met zijn allen inademen bevat ongeveer 300 tot 400 PPM aan CO2. Dit betekent dat van elke miljoen deeltjes in de lucht, er 300 tot 400 CO2 zijn, de lucht bevat dus slechts 0,03 tot 0,04 procent CO2.

Waarom kunnen planten meer CO2 opnemen dan er in de lucht zit?
Toen de eerste planten op aarde ontstonden en evolueerden, was de concentratie aan CO2 (o.a. door vulkanische activiteit) veel hoger dan tegenwoordig. Wetenschappers geloven dat planten hierdoor kunnen profiteren van onnatuurlijk hoge CO2 concentraties in de lucht.

Hoeveel CO2 moet ik toevoegen?
Om een effect te zien en meer wiet te kunnen oogsten, dien je de PPM-waarde van de lucht in je kweekruimte te verhogen naar 1200 tot 1500 PPM. Wees niet bang dat je jezelf daarmee in gevaar brengt want CO2 wordt pas giftig bij PPM waardes van 10.000 en hoger. In de glastuinbouw wordt hier soms gebruik van gemaakt om ongedierte met behulp van CO2 te bestrijden. Zelf blijven de kwekers dan natuurlijk uit de kassen weg, en ook wanneer je de PPM-waarde in je kweekruimte naar 1200 verhoogt kun je er beter zo veel mogelijk wegblijven.

Gebruik een luchtgekoelde lamp of leds wanneer je je kweekruimte afsluit om CO2 binnen te houden.

Werkt extra CO2 altijd?
Nee, helaas niet maar toch voegen veel kwekers CO2 toe wanneer het geen zin heeft. Zonder zich te beseffen dat er andere factoren zijn die de limiet van hun oogst bepalen, voegen ze CO2 toe die niet door de planten benut wordt en dat is zonde. Extra CO2 heeft pas effect wanneer wietplanten de maximale hoeveelheid licht krijgen. Wanneer dat nog niet het geval is, heeft een wietplant simpelweg genoeg aan de 300 tot 400 PPM aan CO2 uit de lucht. Wietplanten profiteren het meest van extra CO2 wanneer ze de maximale hoeveelheid licht krijgen en er geen problemen zijn waardoor de groei wordt vertraagt.

Wat is de maximale lichtintensiteit om van CO2 te kunnen profiteren?
Voordat je aan een extra CO2 toevoeging gaat denken, zou je minstens tussen de 80.000 en 100.000 lumen per vierkante meter aan licht moeten gebruiken. Dit komt ongeveer neer op een werkelijk verbruik van 600 Watt per vierkante meter.

Moet ik ook ’s nachts CO2 toevoegen?
Nee, wietplanten gebruiken geen CO2 wanneer er geen licht is. Het wordt voornamelijk bij de fotosynthese gebruikt en voor fotosynthese is in de eerste plaats licht nodig. ’s Nachts CO2 toevoegen heeft dus weinig zin en is zonde van je tijd en je geld.

Moet ik mijn kweekruimte afsluiten om de extra CO2 binnen te houden?
Wanneer je relatief kleine hoeveelheden CO2 aan je kweekruimte toevoegt, is het afsluiten van je kweekruimte optioneel. Wil je echter tot 1500 PPM aan CO2 toevoegen, dan ontkom je er bijna niet aan om je kweekruimte af te sluiten zodat de CO2 niet te snel ontsnapt.

Dit brengt natuurlijk problemen met de temperatuur met zich mee. Zonder een goede luchtverversing zal de temperatuur immers snel oplopen. Gebruik daarom luchtgekoelde armaturen zoals een cool tube. Deze kunnen gekoeld worden zonder dat er lucht uit de kweekruimte gezogen wordt. Led kweeklampen zijn ook een goede optie.

Houd hoe dan ook de temperatuur goed in de gaten wanneer je met extra CO2 werkt en je kweekruimte afsluit. Gelukkig kunnen wietplanten door de extra CO2 hogere temperaturen hebben, tot wel 35 graden. Hou hoe dan ook je planten goed in de gaten en let op tekens die op hittestress duiden.

[Openingsfoto: (White Russian) Michael Nosek, Shutterstock]
(advertentie)