(advertentie)
(advertentie)
(advertenties)

Wie met wiet kweken begint, start vaak eerst met een kweek op aarde. Er valt immers al genoeg te leren over de planten zelf. Toch is hydrokweken niet zo moeilijk als je wellicht denkt. Bespaar jezelf dat eeuwige gesleep met aarde en kweek ook eens joekels van toppen op water. Hier zijn 6 hydrosystemen waarmee je als hobbyist uit de voeten kunt.

Hydrokweken?

Een hydrokweek verschilt vooral bij de wortels, ten opzichte van een kweek op aarde. Waar het bodemleven in aarde de voedingsstoffen voor een plant vrijmaakt, haalt een plant bij een hydrokweek al haar voedingsstoffen, rechtstreeks uit het water. De term hydroponisch betekent letterlijk ‘waterwerken’ maar dat betekent niet dat planten in alle hydrosystemen hydroteelt met hun wortels in een bak met water hangen. Dat kán wel, maar er zijn ook systemen met mediums zoals bijvoorbeeld kokosvezels, kleikorrels of steenwol die de wortels houvast geven tijdens de hydrokweek.

Om lekker te kunnen groeien heeft een wietplant niet veel nodig. Zolang de wortels water, zuurstof en voedingsstoffen krijgen, hebben zij het naar hun zin. En wanneer de bladeren dan ook nog eens genoeg licht kunnen opvangen en er toevoer van lucht is, dan heeft een wietplant het prima naar haar zin.

Een zaadje in de grond stoppen en een wietplant daar laten groeien en bloeien is de bewezen en meest gebruikte methode, maar dat is niet per se het meest efficiënt. Wietplanten in hydrosystemen groeien namelijk sneller en leveren vaak ook meer wiet op. Deze uitbundige groei en bloei in hydrosystemen komt omdat de plant geen energie verbruikt aan het zoeken naar voedingsstoffen, deze zijn immers direct uit het water opneembaar. Planten komen ook nooit te droog of te nat te staan, zodat de omstandigheden bij de wortels, gedurende de hele kweek optimaal zijn.

Omdat de voedingsstoffen in een hydrologisch systeem direct opneembaar zijn, groeien de planten supersnel. Dat betekent alleen wel dat je er als kweker voor moet zorgen dat het voedingswater in een hydrosysteem – nog meer dan bij de teelt op aarde – de juiste EC-waarde (voedingswaarde), pH-waarde (zuurtegraad), de juiste temperatuur en voldoende zuurstof moet hebben. Fouten die je maakt bij het aanmaken van je voedingswater worden namelijk niet snel door de plant vergeven.

5 hydrosystemen voor thuiskwekers

Voor een hobbyist met een klein aantal planten voor eigen gebruik is de teelt op aarde zoals gezegd niet per se het efficiëntst. Wil je overstappen op hydrokweken lees je dan wel even goed in en denk ook aan de veiligheid. Omdat je met veel water werkt en water en elektra niet goed samen gaan, dien je de twee goed van elkaar te scheiden. Zorg er ook voor dat je kweeksysteem niet kan lekken en neem voorzorgsmaatregelen voor als dat wel gebeurt. Je wil namelijk niet dat het bij je benedenburen voedingswater gaat regenen. Dat gezegd hebbende is er een keur aan mogelijkheden die prima inzetbaar zijn voor kleine kweekruimtes. We zetten zes eenvoudige hydrosystemen op een rijtje.

1. Deep Water Culture

aliendwc

DWC systemen (Deep Water Culture) zoals Bubble Buckets, werken afgezien van een klein netpotje met wat kleikorrels (en misschien een stekblokje) helemaal zonder medium. De wortels van de planten hangen dus direct in de voedingsoplossing. Het water moet voorzien worden van veel zuurstof door middel van een aquarium luchtpomp en een bruissteen. Laat het water niet heter worden dan 21 graden en blijf flink pompen, verder is het een van de gemakkelijkste hydrosystemen. Je kunt zelf vrij gemakkelijk een DWC systeem maken van een emmer (klik hier voor instructies), maar BGP verkoopt ook hele mooie en kant en klare systemen voor thuiskwekers. Lees de kweekdagboeken van Jack om te zien wat zo’n DWC systeem voor wietplanten kan doen.

2. Shallow Water Culture

SWC of Shallow Water Culture systemen zijn eigenlijk bijna hetzelfde als Deep Water Culture kweeksystemen. Het verschil, je had het misschien al geraden, is dat de wortels niet in een diepe laag water groeien, maar een klein laagje water van enkele centimeters. Dit heeft vooral veel extra zuurstof bij de wortels, en dus een betere groei tot gevolg. Het water wordt in een SWC-systeem continue vanuit een reservoir naar de wortels gepompt, waarna het weer terugstroomt naar het reservoir. Hierdoor blijft het in beweging, en komt er meteen veel zuurstof in het water. Omdat het reservoir niet per se in de kweekruimte hoeft te staan, is de watertemperatuur beter onder controle te houden. Lees de kweekverhalen van Dokter Groen, en zijn vragenvuur in het bijzonder, om te zien hoe het SWC Flow Hydroponics Systeem werkt en presteert.

3. NFT systemen

NFT

Het NFT systeem (Nutrient Film Technique) lijkt een beetje op het SWC systeem, in die zin dat de wortels hierin ook constant in een laagje stromend water groeien. Bij NFT systemen is het echter maar een dun laagje water. De systemen werken goed, zolang er genoeg zuurstof in het water zit en de temperatuur van het water niet te hoog wordt (onder 21 graden). NFT systemen hebben vaak buizen waarin de planten staan. Door de buizen stroomt het voedingswater dat middels een pomp continue rond wordt gepompt. NFT systemen kunnen weliswaar ook zelf gemaakt worden, maar het is een stuk gemakkelijker, en betrouwbaarder om een kant en klaar systeem zoals deze aan te schaffen.

4. Aeroponics

Aeroponic system_1

Aeroponic systemen zijn wat technischer, de wortels worden hierbij namelijk letterlijk met een fijne nevel van voedingswater besproeid. Het is misschien is het wel het meest moeilijke hydrosysteem om onder de knie te krijgen, maar de resultaten zijn geweldig als het je lukt. Het vergt redelijk wat onderhoud en tijd. Wortels kunnen namelijk zo groot worden,dat ze de sproeiers van het systeem blokkeren waardoor het hele wortelsysteem niet meer genoeg water en voedingsstoffen krijgt. Daar staat tegenover dat de wortels wel heel veel zuurstof krijgen en er daardoor heel goede resultaten met aeroponic systemen kunnen worden gehaald.

5. Eb en vloed

ebflow

In eb en vloed systemen staan de planten in potten met grote drainage-openingen aan de onderkant, op een speciale tafel met daarop lekbakken met geultjes waardoor water gemakkelijk weg kan stromen. Een pomp overspoelt de tafel een paar keer per dag met een laag water van een centimeter of 3 tot 5, waarna het water weer van de tafel wegloopt. Afhankelijk van het medium in de potten zoals steenwol, kleikorrels of kokos, dient de tafel vaker of minder vaak overspoeld te worden met het voedingswater. Dit omdat alle mediums het water verschillend lang vasthouden. Telkens als de tafel weer leegloopt, zorgt een aanzuigende werking van lucht ervoor, dat er veel zuurstof bij de wortels komt.

6. Druppelsystemen

WILMA

Druppelsystemen zijn gemakkelijk om mee te werken, het is waarschijnlijk de meest natuurgetrouwe manier van hydrokweken omdat het erg lijkt op de kweek op aarde. Eigenlijk verschilt het niet van de teelt op aarde, alleen het medium is anders. Bij een druppelsysteem staan de planten namelijk gewoon in potten, alleen zit er in iedere pot een druppelaar die langzaam voedingswater in de pot druppelt. Er zijn systemen waarbij het overtollige water aan de onderkant van de pot wegloopt en niet meer wordt gebruikt, maar het gebeurt ook dat het terugstroomt in het waterreservoir en weer wordt hergebruikt. Je kunt druppelsystemen ook inzetten voor de teelt op aarde, alleen kweek je dan niet meer hydrologisch maar bewater je slechts automatisch.

(advertenties)