- Buitenwiet test ’24 update #21: Erdbeer is heerlijk!
- Kweek je allermooiste moederplant
- Cannabis zaailing selectie. Kweek alleen je allerbeste plantjes
- Help Lieve Muna, mijn Apple Fritters vergelen in de bloeifase
- Column • Drama voor Britse cannabisbeurs ‘Product Earth’
- Giveaway! Al 30 jaar mountain high met The Original Cones
Goede en slechte stress voor wietplanten
Stress is voor niemand leuk, en ook voor een wietplant niet. Toch zit er in het geval van wietplanten een aanzienlijk verschil tussen goede en slechte stress. Van te veel slechte stress kan een wietplant dood gaan, terwijl goede stress je juist een hogere opbrengst kan opleveren.
Wanneer we wietplanten kweken met als doel een zo veel en zo goed mogelijke wiet, dan gaat dat hoe dan ook met stress gepaard. Gewoon het feit alleen al dat je een vrouwelijke wietplant onbevrucht laat, levert haar namelijk al stress op.
Dit is echter een goede vorm van stress zou je kunnen zeggen, aangezien het voor betere wiet en grotere toppen zorgt. Laat je een wietplant helemaal een onbezorgd en stressloos leven leiden, dan zal die niet veel opbrengen en vol met zaad zitten. Goed voor de voortplanting misschien, en voor het geluk van je plant maar niet erg goed voor de oogst.
Gewoon het feit alleen, dat je een vrouwelijke wietplant onbevrucht laat, levert haar al stress op
Goede stress vs. slechte stress
Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat alle kweektechnieken die we als kweker op wietplanten loslaten, een bepaalde hoeveelheid stress opleveren. Het verschil zit hem in de reactie van de planten óp deze stress. Blaast de wind eens flink tegen de takken van een wietplant dan worden die daar uiteindelijk sterker van. Goede stress dus. Stormt het daarentegen, dan kunnen takken breken en gaan ze dood, dat is slechte stress.
Je kunt het echter ook vanuit een evolutionair oogpunt bekijken of vanuit die van een zadenveredelaar, en dan zou je de afbrekende tak ook als een goede vorm van stress kunnen zien. Zwakke planten worden zo namelijk uitgeschakeld van deelname aan de voortplanting, waardoor de volgende generatie weer iets sterker wordt.
Toch, voor ons doel, namelijk zo veel mogelijk mooie wiet, is dit een slechte vorm van stress. Wanneer we onze planten stressen, dan willen we dat de wiet daar beter van wordt of dat de opbrengst er hoger van wordt. Alle andere vormen van stress zijn dus slecht.
Lichte stress vs. zware stress
Wanneer we het over opbrengst verhogende of opbrengst verbeterende kweektechnieken hebben, kunnen we ook nog onderscheid maken tussen lichte vormen van stress en zware vormen van stress. De zware vormen van stress betreffen die trainingstechnieken waarvan planten moeten herstellen. Bij deze vormen van stress komt vrijwel altijd een amputatie kijken. Een top verwijderen om daarna twee toppen te hebben is een voorbeeld van een zware stressvorm (high stress) waarvan de wietplant even moet bijkomen als het ware. Toch is dit niet per se verkeerd in de ogen van een kweker, het levert namelijk meer wiet op.
Slechte stress
Voor we overgaan tot de goede vormen van stress, kijken we eerst naar een aantal veel voorkomende slechte vormen van stress. Wanneer je de slechte vormen van stress namelijk niet weet te voorkomen, zal iedere vorm van plantentraining (goede stress) je oogst alleen maar verder verslechteren. Zorg er dus altijd voor dat een wietplant helemaal gezond is voordat je haar met stress lastigvalt. Uiteraard bevat de lijst hieronder lang niet álle vormen van slechte stress, maar wel de meest voorkomende. Wanneer je deze vormen van stress weet te omzeilen ben je al half op weg naar een goede oogst.
Overbewateren
…is een veel gemaakte kweekfout die de plant niets dan slechte stress oplevert. Overigens gebeurt dit vrijwel altijd met de beste bedoelingen van de kweker. Wees dus voorbereid en niet bang om een wietplant wat langer op een slokje water te laten wachten.
Een goede en simpele manier om overbewateren te voorkomen is door de bovenste 4, 5 centimeter van de aarde tussen twee waterbeurten te laten uitdrogen. Met je vinger kun je gemakkelijk voelen of de aarde nog nat genoeg is. Plant zaden ook niet direct in een grote pot, maar gebruik een klein potje dat bij het formaat van je zaailing hoort. In een grote pot geef je heel gemakkelijk teveel water wanneer de wietplant nog klein is. Liever een paar keer verpotten, dat is ook nog eens goed voor het wortelstelsel.
Teveel meststoffen
…leveren een wietplant ook niets dan slechte stress op. Bladpuntjes verdorren en bladeren kunnen zelfs helemaal uitdrogen. Het beste en het gemakkelijkste is om te kiezen voor een goede basisvoeding voor de groei- dan wel bloeifase en goed naar de wietplant te kijken.
Start je plant op aarde gewoon zonder voeding en geef haar pas voeding in het water mee wanneer je merkt dat je wietplant een heel klein beetje lichter van kleur wordt. Hou je aan de hoeveelheden die op de flessen vermeldt worden, of zelfs een beetje minder dan dat. Onthoud dat een zogenaamde light mix al voor twee weken aan voeding bevat en een voorbemeste aardesoort voor wel zes weken. Wanneer je je wietplant dus na twee weken in een grotere pot met light mix verpot, heeft ze weer voor een week of twee voeding genoeg. Minder is vaak meer.
Bladeren snoeien
…kan in sommige gevallen voor meer opbrengst zorgen, maar zorgt 9 van de 10 keer toch echt voor meer stress dan goed voor de plant is. Gevorderde kwekers doen het wel maar die moeten dan wel goed weten waar ze mee bezig zijn. In het gros van de gevallen kun je de mooie gevingerde bladeren beter aan een wietplant laten zitten. Zie de bladeren maar als fabriekjes voor de plant waar lichtenergie in voedingsstoffen wordt omgezet, je wietplant heeft ze heel hard nodig.
Temperatuurstress
…is ook niet al te best voor wietplanten. Wanneer het 15 graden of lager is groeit een wietplant niet. Meestal gaat dit gepaard met veel vocht en dus schimmels. Onder de 15 graden kun je dus geen wietplanten kweken. Te heet is ook niet goed, toppen kunnen verbranden door hitte van lampen die te dichtbij hangen, maar ook als de lampen hoog genoeg hangen en het toch te warm is (boven de 28 graden) kunnen wietplanten het soms niet overleven. De bladeren verdampen dan zoveel vocht dat ze dit niet vanuit de wortels kunnen aanvullen. Uiteindelijk zullen ze door de hitte uitdrogen en dood gaan. Mochten ze niet dood gaan dan hebben toppen heel veel moeite om goed te ontwikkelen en zit je vaak met luchtige en slecht ontwikkelde wiet.
Lichtstress
kan ervoor zorgen dat een wietplant stopt met bloeien of zelfs helemaal niet aan bloeien begint. Bij groeiende planten kan het voor een vervroegde bloei zorgen als er onbedoeld minder dan 14 uur licht is en bloeiende wietplanten kunnen vooral gestoord worden wanneer er geen ononderbroken 12 uur of langer durende donkere periode is. Controleer of er geen licht van buiten je kweekruimte in lekt. Bij buitenplanten zorgen tuinlampen van buren of straatlantaarns vaak voor lichtstress. Probeer je wietplanten zo te plaatsen dat ze ’s nachts geen last hebben van zulke lichtvervuiling of zet ze ’s nachts binnen als je dit niet kunt voorkomen.
Ongedierte
levert een wietplant ook nogal wat verkeerde stress op. Sommige beestjes zoals slakken en rupsen knagen aan de bladeren en anderen zuigen de sappen eruit waardoor fotosynthese niet goed kan plaatsvinden. Buiten is ongedierte niet te voorkomen maar blijft het meestal wel binnen de perken doordat beestjes daar ook zo hun natuurlijke vijanden hebben. Binnen dien je je kweekruimte zo goed mogelijk voor ongedierte af te sluiten.
Gebruik daarom bij voorkeur een inlaatfilter en laat geen huisdieren in je kweekruimte. Ga zelf ook niet vanuit je tuin direct naar je kweekruimte maar trek op zijn minst eerst je schoenen uit. Hou de kweekruimte goed schoon en verwijder dode bladeren en let op met aangekochte stekken. Heb je binnen eenmaal last van een plaag dan is die namelijk lastig te verhelpen, voorkomen is vele malen beter dan genezen.
Goede stress
Onder de goede vormen van stress kunnen we allerlei vormen van plantentraining scharen. De voordelen van deze stress zijn groter dan de nadelen voor de plant. Een vorm van goede stress hebben we al genoemd en dat is het onbevrucht laten van je vrouwelijke planten. Om toch bevrucht te kunnen raken steekt de wietplant alle energie in het maken van bloemen. Die moeten stuifmeel immers opvangen. Ook voor de voorbeelden van goede stress geldt natuurlijk dat het lang niet alle mogelijke goede vormen van stress behelst, maar wel een aantal veel gebruikte en goed toepasbare voor hobbykwekers.
Toppen en fimmen
…zijn wellicht de meest toegepaste vormen van goede stress omdat ze zo ontzettend eenvoudig zijn. Toppen en fimmen doe je in de groeifase van een wietplant om van één top, twee of meer te maken. Om te toppen kun je simpelweg een groeitopje uit je wietplant knippen met een schaar of tussen je wijsvinger en duimnagel wegknijpen. De twee nodes eronder zullen dan tot nieuwe toppen uitgroeien en voila, je hebt het aantal toppen verdubbeld.
Bij fimmen haal je het topje slechts voor 2/3e deel weg, dit levert niet alleen minder stress voor de plant op dan toppen, het levert ook nog eens meer dan twee nieuwe toppen op. Hoe het precies moet allemaal, zie je in deze video.
Dieven
…is ook een nuttige vorm van stress. Het levert je niet meer toppen op maar zorgt er wel voor dat je belangrijkste toppen veel groter worden. Bij dieven van wietplanten haal je ongeveer in de tweede week dat de plant op 12 uur staat, de topjes aan het onderste 2/3 deel van je wietplant weg. Deze topjes worden nooit erg groot maar slurpen wel kostbare energie op die door ze weg te halen allemaal naar de hoofdtoppen gaat. Minder kleine topjes, minder knipwerk na de oogst en netto toch evenveel opbrengst. Hoe het dieven in zijn werk gaat lees je in dit artikel.
Scroggen en buigen
…zijn voorbeelden van zogenaamde low stress training. Low stress omdat je niks van de plant afknipt, maar alleen de juiste kant op buigt. Door te scroggen of bijvoorbeeld te joggen laat je de hoofdtak van de plant horizontaal groeien zodat alle zijtakken omhoog groeien en gelijkwaardige hoofdtoppen worden. Op deze manier kun je met één plant een grote oppervlakte vol kweken en ervoor zorgen dat alle toppen op dezelfde hoogte in de zogenaamde sweet spot groeien, waar ze het meeste licht opvangen.
Supercroppen
…is ook een vorm van low stress training, maar lever de plant aanvankelijk wel iets meer stress op. Je knipt bij het supercroppen dan wel geen takken weg, je beschadigd ze wel een beetje en knakt ze om. Supercroppen zorgt ervoor dat een wietplant wat meer in de breedte gaat groeien terwijl de geknakte plek na herstel ook nog eens steviger wordt. Tijdens het herstel ontwikkelen de lager groeiende takken zich beter ten opzichte van de geknakte tak.
Supercroppen kan handig zijn om een plant snel wat lager te maken, bijvoorbeeld wanneer ze in je lamp dreigt te groeien. Er wordt ook wel gezegd dat door te supercroppen de plant uit bescherming meer THC gaat aanmaken. Het supercroppen wordt je in de video van cannabisgoeroe Soma hieronder voorgedaan.
(advertentie)